Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2015
Πρόκειται για το νέο βιβλίο Σύγχρονης Τέχνης, για τη ζωή και το έργο του Κύπριου ζωγράφου Κώστα Ιωακείμ με τίτλο: ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ "Διάλογος με την Επιφάνεια’". Το βιβλίο γράφτηκε και συναρμολογήθηκε από την ζωγράφο και συγγραφέα Σούζαν Κερρ το 2015.
Το βιβλίο:
Το βιβλίο είναι μία παρουσίαση της ζωής και δουλειάς του Κώστα Ιωακείμ, με έμφαση στην εξέλιξη της ζωγραφικής του σαν Κύπριου και Διεθνούς καλλιτέχνη. Με έργα ζωγραφικής, και με εκθέσεις ο Ιωακείμ συμμετείχε σε Διεθνείς Μπιενάλε που οργανώθηκαν στη Βενετία, στο Σάο Πάολο, στο Παρίσι και τη Φλωρεντία.
Ο στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει και να επιδείξει με αποδεικτικά στοιχεία την εργασία της ζωής του ζωγράφου ως εικαστικού καλλιτέχνη. Περιγράφει διεξοδικά τη ζωή του Ιωακείμ σε σχέση με την εξέλιξη της ζωγραφικής του και την έρευνα του στην Οπτική Αντίληψη και Κατανόηση προς την Αφαίρεση σαν ‘Διαλογος με την Επιφανεία’.
Συμπεριλαμβάνονται οι δυσκολίες και τα επιτεύγματα σε σχεδόν 500 σελίδες του βιβλίου.
Σε τέσσερα κεφάλαια-οντότητες, το βιβλίο με εικόνες και φωτογραφίες, μας δίνει τη χρονολογική βιογραφία του ζωγράφου. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στη διεθνή κριτική με πολύ σημαντικές αναφορές από διάφορους καθηγιτές και τεχνοκρίτες. Ακολουθεί σειρά 300 έγχρωμων φωτογραφιών από τους πινακές σε ομάδες και χρονολογική σειρά. Τέλος, παρατίθενται ομιλίες με αποκόμματα του τύπου από πλείστες όσες περιγραφές στον εγχώριο τύπο και περιοδικών της Κύπρου και του εξωτερικού, των τελευταίων πενήντα χρόνων, αναφερόμενες στις εκθέσεις και συμμετοχές του Ιωακείμ.
Με αυτή την ανάλυση η συγγραφέας στοχεύει να δείξει πως ένας καλλιτέχνης δουλεύοντας στην Κύπρο και στο εξωτερικό από το Μπέλλαπαις ως το Παρίσι, κατώρθωσε να κερδίσει την αναγνώριση της προσφοράς του στην Τέχνη της Κύπρου και Διεθνώς.
Ο Κώστας Ιωακείμ:
Ο Κώστας Ιωακείμ γεννήθηκε στο Μπέλλαπαις, σπούδασε και απέκτησε το Δίπλωμα Εκπαίδευσης προτού κερδίσει Υποτροφία να σπουδάσει στν Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μπαθ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1960. Σπούδασε ζωγραφική, οπτική αντίληψη, γλυπτική, αγγειοπλαστική καθώς επίσης εκπαίδευση για Τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Περαιτέρω βραβεία και υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου το 1979, έδωσαν στον καλλιτέχνη το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ζωγραφικής, Ιστορίας της Τέχνης, και Αισθητικής.
Επί σειρά ετών συνέχισε η βράβευσή του με το τιμητικό Προεδρικό βραβείο για Καλλιτεχνηκή Συνεισφορά στην Τέχνη της Κύπρου από το 2003 μέχρι το 2012.
Η Σούζαν Κερρ
Η συγγραφεύς Σούζαν Κερρ, γνώρισε τον Ιωακείμ το 1961 στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μπαθ όπου σπούδασε Καλές Τέχνες, Ζωγραφική, και Γραφικές Τέχνες (NDD) και κατόπι Εκπαίδευση γιά Τέχνη (ΑTD),στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ (Leicester), το 1966.
Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Ιωακείμ (εντός του Αββαείου του Μπέλλαπαις), εγκατεστάθηκαν στην Κύπρο, και ίδρυσαν το Στούντιο στο Μπέλλαπαις. Σαν εκπαιδευτικός, η Σούζαν Κερρ δίδαξε Αγγλική φιλολογία στην Αθήνα και Κύπρο, και οπτικές εικαστικές Τέχνες σε όλα τα επίπεδα στο Αμερικανικό Διεθνές Σχολείο (ΑΙSC) στην Λευκωσία από το 1987 μέχρι το 2008.
Σαν ζωγράφος και σχεδιάστρια σχεδίασε καταλόγους γιά όλες τις εκθέσεις του Μπέλλαπαις Στούντιο, (γιά Κύπρο και εξωτερικό) και έγραψε κριτική τέχνης γιά τις εκθέσεις.
Από το 2008, η συγγραφεύς Σούζαν Κερρ, ζωγράφισε στο ατελιέ της την αποκλειστικά δική της πορεία και έρευνα στη ζωγραφική και εξέθεσε στην Ιταλία, Αυστρία και Λονδίνο σε Διεθνείς Μπιεννάλε και εκθέσεις Τέχνης.
Το παρόν Βιβλίο είναι δικό της δημιούργημα από κάθε άποψη. Δούλεψε σαν ερευνήτρια και συγγραφέας του και σχεδιάστρια από το 2009.
Η εκτύπωση του βιβλίου συμπληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2015. Η έκδοση του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί γιά Βράβευση ‘Εκδοτικής Αρτιότητας 2015’.
Παρουσίαση βιβλίου:
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνη την 24η Μαρτίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, οδός Στασίνου, Αγία Παρασκευή, Λευκωσία στις 19.30. Η τελετή διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Δρα. Γεώργιο Κιτρομηλίδη και θα απευθύνει χαιρετισμό. Οι κύριοι ομιλητές είναι ο κος. Ουράνιος Ιωαννίδης, πρώην Υπουργος Παιδείας και Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει κριτική ανάλυση από την Δρα. Ελένη Σ. Νικίτα, Ιστορικό Τέχνης.
-
Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης Τράπεζας Κύπρου
24 Μαρτίου 2015
Σχετικά

Οι παγκοσμίου φήμης Chippendales που «ανάβουν» την Ευρώπη κάνουν μία στάση στην Κύπρο
Μια νύχτα γεμάτη ενέργεια, πάθος και αξέχαστη διασκέδαση

Δωρεάν εργαστήρια συγγραφής σεναρίου από τον Σταύρο Παμπαλή
Τα εργαστήρια διοργανώνονται από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας

Μέρες κεραμικής τέχνης και πηλού στην Αγία Νάπα
Ένα ακόμη σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Σεπτέμβριο

Ανακοινώθηκε το επόμενο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ σε ένα υπέροχο χωριό της Κύπρου
Με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό

Αποχαιρετάμε το κυπριακό καλοκαίρι με 20 υπέροχες εκδηλώσεις
Το υπόλοιπο του Αυγούστου γεμίζει με μουσική, πολιτισμό και δροσερές στιγμές σε όλη την Κύπρο

Έρχεται ένα μοναδικό καλοκαιρινό πάρτι γεμάτο μουσική, παιχνίδια και BBQ
Η Νεολαία Φρενάρους μας προσκαλεί για μεσημεριανό πάρτι

Κατακόκκινη Πανσέληνος, περίπατος και βραδιά γνωριμίας με μουσική στην Λεμεσό
Μια ξεχωριστή βραδιά στο παραλιακό πεζοδρόμιο

«Η μουσική συναντά τη γλυπτική», την Τρίτη στον παραλιακό του Πρωταρά
Συνεχίζεται την Τρίτη 19 Αυγούστου ο κύκλος εκδηλώσεων «Η μουσική συναντά τη γλυπτική»

«Τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι χειμώνες»: μουσικοχορευτική παράσταση, με καλό σκοπό
Φιλανθρωπική εκδήλωση, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών από τις πυρόπληκτες κοινότητες της Ορεινής Λεμεσού.

3 πράγματα για να κάνεις σήμερα Δευτέρα στο χωριό
Τα χωριά που συνεχίζουν και σήμερα τις εκδηλώσεις τους

18 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά

Το πιο ανεβαστικό πάρτι, επιστρέφει "Μες τες Στράτες" του Καλοπαναγιώτη
Ετοιμαστείτε για ένα αξέχαστο πάρτι μες στη στράτα με λαϊκή μουσική