Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015
Στον εορτασμό της επετείου των 60 χρόνων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λούκος δεν θα είναι μόνος. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγες ώρες στο Μουσείο Μπενάκη για την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος είχε δίπλα του τρεις «σωματοφύλακες», τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη. Ειδικά η κυρία Δούρου δεσμεύτηκε πως η περιφέρεια θα βοηθήσει έμπρακτα το φεστιβάλ, αναλαμβάνοντας τρεις μεγάλες παραγωγές αλλά και ό,τι ακόμη μπορεί. Αν και είναι από τις λίγες χρονιές που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το ποσόν του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα είναι πλούσιο, πολύ ενδιαφέρον και με κάποιες καινοτόμες προτάσεις για το θεσμό.
Δίπλα στις παραστάσεις των γνώριμων στο αθηναϊκό κοινό διεθνών προσκεκλημένων Ρομέο Καστελούτσι, Τόμας Οστερμάγερ, Μαγκί Μαρέν, Σιλβί Γκιλέμ (η Γαλλίδα ντίβα θα παρουσιάσει την παράσταση-«κύκνειο άσμα» προτού κλείσει τα 50 της χρόνια ) και Άλβις Ερμάνις αλλά και των πρωτοεμφανιζόμενων στη χώρα μας She She Pop (Βερολίνο ), Young Jean Lee’s Theater (Νέα Υόρκη ), Baxter Theatre (Νότια Αφρική ), Φρανσουά Τανγκί και Νταβίντ Μαμπούς (Γαλλία ) , την προσοχή μας τράβηξαν και κάποιες ελληνικές παραγωγές.
Για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ως χώρος το Λύκειο του Αριστοτέλη. Εκεί, σε ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης (μαζί με αυτό της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κυνοσάργους ), που ταυτίστηκε με την Περιπατητική Σχολή, τη φιλοσοφική σχολή την οποία ίδρυσε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος το 355 π.Χ., η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα παρουσιάσει τον «Ρήσο» του Ευριπίδη σαν μια περιπατητική παράσταση. Για πρώτη φορά επίσης θα δούμε μια ομάδα αστέγων, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της οικονομικής κρίσης, να αφηγείται την ιστορία της στην παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη «Στη μέση του δρόμου» στο Τροχόσπιτο.
Φέτος το φεστιβάλ συνδέεται με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας όπως μέσα από την παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες» της Γιολάντας Μαρκοπούλου, με πρωταγωνιστές την ομάδα μεταναστών που συμμετείχε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, βίντεο, φωτογραφίας και εικαστικών Station Athens αλλά και τις «Ευμενίδες 2015» (προσωρινός τίτλος ), στις οποίες ο Ανέστης Αζάς ασχολείται με το Φαρμακονήσι, την υπόθεση του Παστίτσιου κ.λπ. «Εκκεντρικές», με ανεβασμένο τον πήχη των προσδοκιών, είναι οι συνεργασίες τόσο του Μιχαήλ Μαρμαρινού με Ιάπωνες του Θεάτρου Νο όσο και του Γιάννη Μπέζου με τον Κωστή Μαραβέγια σε ρόλο συνθέτη και ηθοποιού, όπως και του Κωνσταντίνου Ντέλλα με τον Γιάννη Αγγελάκα ως ηθοποιό. Η καρδιά των θεατρικών παραστάσεων θα χτυπήσει και φέτος στην Πειραιώς 260, ενώ παράλληλα τα θεάματα απλώνονται στο Ηρώδειο, στο προαναφερθέν Λύκειο του Αριστοτέλη και στα Θέατρα Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» και Τέχνης «Κάρολος Κουν». Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα.
Σχετικά

Αυτός ο Δήμος στη Λευκωσία ανακοίνωσε δωρεάν μαθήματα Yoga για όλους!
Ετοιμάσου για πρωινή γιόγκα!

«Γεύσεις Ζυμαρικών» σε ένα χωριό της Λάρνακας με σκλινίτζι και τερτσιελούθκια
Ο επισκέπτης θα φτιάξει και θα δοκιμάσει παραδοσιακά κυπριακά μακαρόνια


Η πόλη της Λάρνακας βάζει τα μπασκετικά της για το OPAP Paphos 3x3
Τo OPAP Larnaca 3x3 2025 ενώνουν δυνάμεις με το Enavsma Foundation και μεταμορφώνουν την Πλατεία Ευρώπης

CraftXBeerience: Η πιο δροσερή «ε-μπυρία» του καλοκαιριού έρχεται στις 2 & 3 Αυγούστου στη Μαρίνα Αγίας Νάπας!
Απολαύστε craft μπύρες, street food και συναυλίες με Μαργάρη και Minus One

20 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Η ατζέντα αυτών των ημερών είναι εδώ

8ο Λαογραφικό Διήμερο "Κτήματος", μια γιορτή παράδοσης, μουσικής και πολιτισμού
Μία γιορτή γεμάτη χρώματα, αρώματα και ήχους

Καλοκαίρι στον Δήμο Ακάμα: Μουσική, θέατρο και πολιτισμός κάτω από τ’ αστέρια
Τα δημοτικά διαμερίσματα ζωντανεύουν με φεστιβάλ, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους

Δωρεάν θερινό σινεμά στην πλατεία του χωριού
Κινηματογράφος σε ανοικτό χώρο για όλη την οικογένεια

Τις Παρασκευές του καλοκαιριού πάμε για σουβλάκια και τόμπολα στην Κακοπετριά
Το καλοκαίρι θέλει χωριό και καλοπέραση

Το καλοκαίρι στα Λιβάδια θα είναι γεμάτο μουσική, χορό, παραδοσιακές τέχνες
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις
