Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2015
Η Δήμητρα Διδαγγέλου στο "Η Σύβι και ο Ντάντυ" στήνει ένα βιβλίο-μνημείο για μια μοναδική γυναίκα, τη Σύλβια Πλαθ. Λεπτομέρειες από τη ζωή της Σύλβιας Πλαθ παραβάλλονται με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζούσαν για χρόνια έγκλειστοι σε ψυχιατρεία. Η εμμονή της αφηγήτριας με την Πλαθ ταράζει τον ύπνο της.
Η ηρωίδα, εσώκλειστη για μέρες σε διαμέρισμα, απομαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των πρώην έγκλειστων και τα όνειρά της γίνονται ένα συνονθύλευμα της δικής της πραγματικότητας, της Πλαθ και των ψυχικά ασθενών.
Η Αμερικανή ποιήτρια για ένα διάστημα εργαζόταν ως γραμματέας στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, αποδελτιώνοντας κι εκείνη όνειρα ψυχασθενών, προκειμένου να εμπνευστεί για τα γραπτά της.
Ανάμεσα σ’ όλους κυκλοφορεί μια εφτάψυχη γάτα…
Να σημειώσουμε μάλιστα ότι οι μαρτυρίες είναι αληθινές και προέρχονται από το ντοκιμαντέρ της συγγραφέως "Αποϊδρυματοποίηση: Ο δρόμος της επιστροφής".
Η συγγραφέας
Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι ψυχολόγος κι επιστημονικός δημοσιογράφος, με βασικές σπουδές στην Ψυχολογία και μετεκπαίδευση στην Ψυχολογία και ΜΜΕ. Μέσα από τη δουλειά της σε ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές και την αρθρογραφία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού ψυχολογίας "Ψυχο-γραφήματα" και ιδιοκτήτρια της επιχείρησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Ψ-Χ». Παράλληλα, διεξάγει εργαστήρια εκφραστικής γραφής και βιβλιοθεραπείας.
Το διήγημά της "Αν ο Φόιντ είχε μουστάκι" διακρίθηκε στα δέκα πρώτα διηγήματα του διαγωνισμού "Hotel Οιδίπους" των εκδόσεων Πατάκη. Το διήγημά της «Η χρονιά του ‘88» διακρίθηκε στον 4ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος που διοργανώθηκε από το Eyelands και τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και περιλαμβάνεται στο έργο «Η συλλογή του χρόνου».
Δείτε απόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
Δείτε εδώ την ομιλία της Δήμητρας Διδαγγέλου στο φετινό TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σχετικά
ΟΔΗΓΟΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ: Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο!
Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρουμε αυτή την ημέρα γιορτής και γλεντιού
Ίσως το πιο τρελό καρναβάλι της Κύπρου θα γίνει και φέτος στο χωριό
Αποκριές στην καρδιά των βουνών
Παφίτικο Καρναβάλι 2026: Όλα όσα θα γίνουν φέτος
Από την Τσικνοπέμπτη, στην είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου μέχρι την μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση
Η Πάφος γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με δωρεάν σουβλάκια, μπέργκερ και πίτσα
Το Χάνι του Ιμπραήμ μεταμορφώνεται σε ένα φωτεινό, πολύχρωμο Μαγεμένο Δάσος, γεμάτο μουσική, ενέργεια και καρναβαλικό παλμό
Τσικνοπέμπτη στο χωριό, με δωρεάν ζιβανία και εδέσματα
Μια ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση για την Τσικνοπέμπτη, στην Πλατεία
Το καφενείο της Λευκωσίας που μεταφέρει (Κυριακή) την Τσικνοπέμπτη
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Τσικνοπέμπτη στα 7 Κλειδιά μεταφέρεται την Κυριακή.
CYBERNESS Carnival Market: όταν το καρναβάλι συναντά τη φωτιά και την άνοιξη
Δύο μέρες γιορτής, μουσικής και συλλογικής ζεστασιάς στο Kolla, με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτή αγκαλιά για όλους (και τα κατοικίδια)
Τι ετοιμάζουν οι δήμοι της Κύπρου για την Τσικνοπέμπτη;
Αυτοί οι δήμοι ετοιμάζουν δωρεάν εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και παραδοσιακά έθιμα.
Όλα όσα σε περιμένουν στο Καρναβάλι της Πόλης Χρυσοχούς
Το Καρναβάλι Πόλης Χρυσοχούς 2026 υπόσχεται στιγμές χαράς για μικρούς και μεγάλους
Week Agenda: 13 ενδιαφέρουσες προτάσεις για αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Σινεμά, θέατρο, μουσική, καρναβαλικός ρυθμός και γεύσεις που μυρίζουν Τσικνοπέμπτη