Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2014
Η παγκόσμια αποδοχή της οινικής πορείας του περιλαμβάνει τη βράβευση του Κτήματος ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία και την αναγνώριση του ίδιου ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο.
Για το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι η πέμπτη φορά που θα βραβευθεί ως ένα εκ των 100 καλύτερων "Οινοποιείων της Χρονιάς" από το αμερικάνικο περιοδικό κρασιού, "Wine & Spirits".
Η διάκριση ήρθε έπειτα από την εξαιρετική απόδοση των κρασιών του Κτήματος στις τυφλές γευστικές δοκιμές (πάνω από 12.500 δείγματα) του περιοδικού, το οποίο έχει ως στόχο να παρουσιάσει στους αναγνώστες του ξεχωριστά κρασιά απ’ όλον τον κόσμο.
Τα "'Οινοποιεία της Χρονιάς" επιλέγονται κάθε χρόνο με βάση τη συνέπεια στην ποιότητα των κρασιών τους και την υψηλή βαθμολογία τους.
Επίσης, το Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton 2011 συμπεριλήφθηκε στα 100 Καλύτερα Κρασιά της Χρονιάς, με βαθμολογία 93 πόντων, καθώς εκφράζει ιδανικά την τυπικότητα της περιοχής προέλευσής του.
Μάθε για το Κτήμα Γεροβασιλείου
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981 ξεκινά την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 560, σήμερα, στρεμμάτων.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, γεννήθηκε στην Επανομή από γεωργική και αμπελουργική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν συνεργάτης του καθηγητή, του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud και συμμετείχε στην ομάδα του, που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Châteaux της Γαλλίας.
Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999, κατείχε θέση οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου συνέβαλε στην παραγωγή μοναδικής ποιότητας κρασιού. Εκεί πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς.
Το "Βίβλια Χώρα" και το τελευταίο εγχείρημα
Το 1998 δημιούργησε με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το Κτήμα "Βίβλια Χώρα". Πρόκειται για έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 350 στρεμμάτων, που εκτείνεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του κτήματος.
Τελευταίο εγχείρημά του είναι τα κρασιά Escapades. Πριν λίγα χρόνια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο εισαγωγέας κρασιού Τάκης Σολδάτος δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.
Στο Κτήμα Γεροβασιλείου η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Στόχος του Βαγγέλη Γεροβασιλείου είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών -αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα- με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής.
Το 30% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη.
Το περιοδικό "Wine & Spirits" γιορτάζει τα 11 χρόνια του, με την εκδήλωση «Top 100 Tasting Event» στην οποία θα τιμηθούν τα οινοποιεία από όλο τον κόσμο. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο στις 21 Οκτωβρίου 2014.
Info: Κτήμα Γεροβασιλειου, Επανομή, Θεσσαλονίκη, www.gerovassiliou.gr.
To κτήμα παράγει δέκα ετικέτες, με πλήθος σημαντικών βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς, και είναι επισκέψιμο (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 ώς τις 15.00 και Κυριακή από τις 11.00 ώς τις 17.00). Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια σύντομη περιήγηση στον αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης και στο Μουσείο Οίνου, καθώς και δοκιμή των κρασιών.
Σχετικά
Η ταράτσα που παντρεύει το fine dining με το καλό κρασί, μόλις άνοιξε!
Ένας προορισμός για τους λάτρεις του καλού φαγητού και του εκλεκτού κρέατος
Piadina στη Λεμεσό: Το ιταλικό street food που ξεχωρίζει
Από κλασικούς συνδυασμούς μέχρι gourmet επιλογές και aperitivo σε έναν σύγχρονο χώρο.
Mobile πιτσαρία στην Κύπρο φέρνει ναπολιτάνικη πίτσα με ξυλόφουρνο
Live pizza cooking σε events, συνεργασίες με wine bars και παρουσία σε φεστιβάλ σε όλο το νησί.
Η νέα mobile καντίνα που φέρνει μία άλλη street food εμπειρία στην Κύπρο
Η πιο «δυνατή» καντίνα της πόλης μόλις ανέβηκε επίπεδο
10 εστιατόρια με θέα τη θάλασσα για το σαββατοκύριακο
Από Λεμεσό μέχρι Αγία Νάπα, αυτά τα spots συνδυάζουν υπέροχο φαγητό με θέα που κόβει την ανάσα
Στάση για φαγητό σε 15 εστιατόρια και ταβέρνες με μοναδική θέα την Πρωτομαγιά
Νόστιμο φαγητό και θέα που θα λατρέψεις
Σε ένα από τα ομορφότερα κτίρια του κέντρου υπάρχει πλέον ένα νέο fine dining εστιατόριο
Στο Reserva 52, ο σεφ Ιωσήφ Γιαννιτσόπουλος αποτυπώνει τη δική του εκδοχή της κρητικής μεσογειακής κουζίνας
Ξέρουμε πού θα φας θεϊκά tacos και ζουμερά burritos
Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, το Los Hermanos αξίζει μία δοκιμή!
Το rooftop που συνδυάζει λαχταριστά burgers και κοκτέιλ με φοβερή θέα!
Η πιο διάσημη ταράτσα των καλοκαιρινών μας διακοπών, ετοιμάζεται να επιστρέψει
Πάμε για padel, specialty coffee από το Amber and Joe και ψωμί από το Honest Bread
Το opening party που δεν πρέπει να χάσεις
FOOD CONNECT | Επίσκεψη στα McDonald’s Κύπρου
Μια πρακτική προσέγγιση στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων
Η Starbucks παρουσιάζει τη νέα σειρά Protein Beverages και το Protein Cold Foam add‑on
Για πριν ή μετά την προπόνηση… ή απλά για το everyday boost σου