Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουλίου 2026
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Oppenheimer» στα Όσκαρ, ο Κρίστοφερ Νόλαν επιστρέφει με μία από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές της καριέρας του, την «Οδύσσεια».
Η Universal Pictures έδωσε στη δημοσιότητα το νέο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας «Οδύσσεια», της κινηματογραφικής μεταφοράς του ομηρικού έπους, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες και τις αίθουσες IMAX στις 17 Ιουλίου 2026, ενώ στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 16 του μηνός.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Ματ Ντέιμον, ο οποίος ενσαρκώνει τον Οδυσσέα, τον βασιλιά της Ιθάκης. Η ταινία ακολουθεί το πολυετές ταξίδι της επιστροφής του μετά τον Τρωικό Πόλεμο, μία από τις πιο εμβληματικές ιστορίες επιβίωσης και περιπέτειας της λογοτεχνίας. Αν και η επίσημη σύνοψη παραμένει λιτή, η υπόθεση είναι γνωστή: ο Οδυσσέας, αφού συνέβαλε καθοριστικά στην άλωση της Τροίας, παλεύει να επιστρέψει στη σύζυγο του Πηνελόπη και τον γιο του, Τηλέμαχο, ερχόμενος αντιμέτωπος με τέρατα, θεϊκές τιμωρίες, ναυάγια, πειρασμούς και αμέτρητες δοκιμασίες.
«Οδύσσεια»: Ο ίδιος ο Νόλαν δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν είναι απλώς μία ιστορία – είναι η ιστορία!»
Η «Οδύσσεια» αποτελεί και ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα για τον βραβευμένο σκηνοθέτη. Η Universal τη χαρακτηρίζει ως ένα μυθικό επικό φιλμ δράσης, γυρισμένο σε διάφορες χώρες του κόσμου με ολοκαίνουργια τεχνολογία IMAX, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική παραγωγή που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX.
Ο ίδιος ο Νόλαν έχει περιγράψει το εγχείρημα ως ένα όνειρο που ήθελε να πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απλώς μια ιστορία – είναι η ιστορία!».
Το νέο τρέιλερ προσφέρει μία πιο εκτενή ματιά στον κόσμο της ταινίας, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, τον Οδυσσέα του Ματ Ντέιμον, την Καλυψώ που υποδύεται η Σαρλίζ Θερόν, αλλά και τη σκηνή του Δούρειου Ίππου, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κομπάρσοι.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σκωτία, με τον Νόλαν και τον διευθυντή φωτογραφίας Χόιτε βαν Χόιτεμα να αξιοποιούν νέες, ελαφρύτερες κάμερες IMAX, ξεπερνώντας τους περιορισμούς που παρουσίαζε μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη τεχνολογία.
Η «Οδύσσεια» του Νόλαν αποτελείται από ένα εντυπωσιακό καστ αστέρων
Το καστ της ταινίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εκτός από τον Ματ Ντέιμον, συμμετέχουν ο Τομ Χόλαντ στον ρόλο του Τηλέμαχου, η Αν Χάθαγουεϊ ως Πηνελόπη, ο Ρόμπερτ Πάτινσον ως Αντίνοος, η Λουπίτα Νιόνγκο στους ρόλους της Ελένης της Τροίας και της Κλυταιμνήστρας, η Ζεντάγια ως Αθηνά, ο Χίμες Πατέλ ως Ευρύλοχος, η Μία Γκοθ ως Μελανθώ, ο Τζον Λεγκουιζάμο ως Εύμαιος, ο Τζον Μπέρνθαλ ως Μενέλαος και ο Μπένι Σάφντι ως Αγαμέμνονας.
Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι Έλιοτ Πέιτζ, Μπιλ Ίργουιν, Σαμάνθα Μόρτον, Τζέσι Γκαρσία, Γουίλ Γιουν Λι, Ράφι Γκάβρον, Σάιλο Φερνάντες, Κόρεϊ Χόκινς, Νικ Ε. Ταραμπέι, Τζίμι Γκονζάλες, Μορίς Κομπτ, Μάικλ Βλάμις, Ίντο Γκόλντμπεργκ, Τζος Στιούαρτ, Ράιαν Χερστ, Άντονι Μολινάρι, Τζόβαν Αντέπο, Λόγκαν Μάρσαλ-Γκριν, Τζέιμς Ρεμάρ, Τράβις Σκοτ, Σον Έιβερι και Ίαν Κάσελμπερι.
Η «Οδύσσεια» αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία του Κρίστοφερ Νόλαν με τη Universal Pictures μετά το «Oppenheimer», το οποίο απέσπασε τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ ξεπέρασε τα 975 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως. Αντί για ένα μικρότερης κλίμακας πρότζεκτ μετά την επιτυχία του, ο Νόλαν στράφηκε σε μία σχεδόν τρίωρη, ακατάλληλη για ανηλίκους (R-rated), κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους, γυρισμένη σε φιλμ και σχεδιασμένη ειδικά για προβολή στις αίθουσες IMAX.
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κρίστοφερ Νόλαν, ενώ την παραγωγή έχουν αναλάβει η σύζυγος του Έμα Τόμας και ο ίδιος μέσω της εταιρείας Syncopy. Εκτελεστικός παραγωγός είναι ο Τόμας Χέισλιπ. Η ταινία αναμένεται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Ιουλίου 2026.
Σχετικά
Ο Πίτερ Κλάφι γίνεται ο νέος Beast στο κινηματογραφικό reboot των X-Men
Ο πρωταγωνιστής του «A Knight of the Seven Kingdoms» φέρεται να επιλέχθηκε για τον ρόλο του Χανκ ΜακΚόι στη νέα ταινία των X-Men, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των μεταλλαγμένων στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.
Το «Free Eliza» της Κύπριας σκηνοθέτριας Αλεξάνδρας Ματθαίου κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου
Το Μεγάλο Βραβείο στο AFI FEST 2026, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για τη διεκδίκηση μιας υποψηφιότητας για Όσκαρ.
Ντέιβιντ Μπόουι: Η χαμένη συναυλιακή ταινία του 1978 επιστρέφει το 2027
Ο σκηνοθέτης του «Moonage Daydream» αποκαθιστά σπάνιο υλικό από την περιοδεία «Isolar II», το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ως ολοκληρωμένη παραγωγή σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους.
Η Ζεντάγια διεκδικεί το πρώτο της Οσκαρ με το «Dune: Part Three»
Η Warner Bros. ετοιμάζεται να προωθήσει τη Ζεντάγια στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου για το τρίτο μέρος του «Dune», σε μια απόφαση που αποκαλύπτει πολλά για τη θέση της Τσάνι στην πολυαναμενόμενη ταινία του Ντενί Βιλνέβ.
Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ στο ψυχολογικό θρίλερ «Bunker»
Στη νέα ταινία του Φλοριάν Ζελέρ, μια αμφιλεγόμενη επαγγελματική πρόταση δοκιμάζει τον γάμο ενός ζευγαριού ύστερα από 17 χρόνια κοινής ζωής.
Η Charli XCX στην επόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Η ποπ σταρ εντάσσεται στο καστ του «What Happens at Night», ενός γοτθικού ψυχολογικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Τζένιφερ Λόρενς.
Τα γυρίσματα του «Heat 2» μεταφέρονται για το 2027
Ο Μάικλ Μαν καθυστερεί την έναρξη της παραγωγής του πολυαναμενόμενου σίκουελ, το οποίο φιλοδοξεί να επιστρέψει στον κόσμο του «Heat» με ένα εντυπωσιακό καστ και προϋπολογισμό 165 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην τελική ευθεία για τον νέο Τζέιμς Μποντ: Τέσσερις ηθοποιοί διεκδικούν τον ρόλο
Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστό, δεν αποκλείεται οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν πριν από το τέλος του έτους
Γκουίνεθ Πάλτροου: Επιστρέφει στη μικρή οθόνη με μια ιστορία για την απώλεια και την εκδίκηση
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στη νέα σειρά «The Apology» του Netflix, σε σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ.
Οι 3 νέες ταινίες που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στο σινεμά
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας δίνουν αφορμή για μια έξοδο μπροστά στη μεγάλη οθόνη.
Οι Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις επιστρέφουν με το «The Mummy: The Book of the Dead»
Η τέταρτη ταινία του franchise αποκτά επίσημο τίτλο και προγραμματίζεται για τις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2027, με το αρχικό πρωταγωνιστικό δίδυμο να επιστρέφει για πρώτη φορά μαζί μετά δεκαέξι χρόνια.
Το «Hold Onto Me» της Μυρσίνης Αριστείδου στη Shortlist των European Film Awards 2027
Μια ακόμη σημαντική διεθνής διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, με την ταινία να συνεχίζει τη δυναμική της πορεία στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη.