Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2026
Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και σύγχρονη τεχνολογία παρουσιάζει ο Δήμος Λευκωσίας στα ιστορικά Ενετικά Τείχη της πόλης, μετατρέποντας τον Προμαχώνα Νταβίλα σε έναν εντυπωσιακό καμβά φωτός και εικόνας.
Η πρωτοποριακή προβολή 3D Projection Mapping, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Λευκωσία και η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσφέρει στους θεατές ένα καθηλωτικό ταξίδι διάρκειας 17 λεπτών μέσα από σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της πρωτεύουσας.
Με τη χρήση προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, το ημικυκλικό τμήμα των Ενετικών Τειχών «ζωντανεύει» μέσα από εικόνες, χρώματα, μουσική και αφηγήσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λευκωσίας, τη διαχρονική της πορεία και τη σύνδεσή της με την ευρωπαϊκή της ταυτότητα. Το ιστορικό μνημείο μεταμορφώνεται σε μια τεράστια οθόνη, προσφέροντας μια εμπειρία που παντρεύει το παρελθόν με το μέλλον.
Κατά την εκδήλωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Λευκωσία κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι η πόλη φιλοξένησε σημαντικές συνόδους, συναντήσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, αποτελώντας για μήνες το επίκεντρο ευρωπαϊκών διεργασιών.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία βασίζεται στη συνεργασία και την κοινή ευθύνη, τονίζοντας πως η πρωτεύουσα παραμένει προσηλωμένη στο όραμα μιας ενωμένης, δημοκρατικής και βιώσιμης Ευρώπης.
Ωστόσο, το επίκεντρο της βραδιάς ήταν το ίδιο το φιλμ, το οποίο μέσα από σύγχρονες τεχνικές ψηφιακής προβολής αφηγείται την ιστορία της Λευκωσίας με τρόπο προσιτό και εντυπωσιακό για μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μια νέα πολιτιστική εμπειρία που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν την πρωτεύουσα μέσα από μια διαφορετική οπτική.
Πότε μπορείτε να το δείτε
Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι οι προβολές θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το 17λεπτο φιλμ προβάλλεται δωρεάν στο ημικυκλικό τμήμα των Ενετικών Τειχών του Προμαχώνα Νταβίλα, στη γέφυρα της Πλατείας Ελευθερίας, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 21:00 έως τις 22:00.
Έτσι, όσοι δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά ένα από τα πιο εντυπωσιακά πολιτιστικά θεάματα του φετινού καλοκαιριού στη Λευκωσία, όπου η ιστορία της πόλης προβάλλεται κυριολεκτικά πάνω στα εμβληματικά Ενετικά Τείχη της.
Σχετικά
Weekend Agenda: 23 ξεχωριστές προτάσεις εξόδου για αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ, θερινό σινεμά και καλοκαιρινά γλέντια γεμίζουν την ατζέντα από την Παρασκευή 10 μέχρι την Κυριακή 12 Ιουλίου
Οι Παρασκευές του καλοκαιριού έχουν μουσική, γεύση και άρωμα φύσης
Ζωντανή μουσική, κυπριακές γεύσεις του ξυλόφουρνου και τοπικά κρασιά συνθέτουν ξεχωριστές βραδιές κάτω από τα αστέρια στον Κόρνο.
Το Όμοδος σε γιορτινούς ρυθμούς: Όλες οι εκδηλώσεις που έρχονται
Από τον Ιούλιο μέχρι το OenoFest του Οκτωβρίου, η Όμοδος δίνει ραντεβού με τον πολιτισμό και την παράδοση
Μια ωδή στον ήλιο: Το Grecophilia επιστρέφει στην Αγία Νάπα
Το τέταρτο κεφάλαιο του «AN ODE TO THE SUN» έρχεται στις 15 Αυγούστου στο KAVO, για μια ξεχωριστή εμπειρία μουσικής, θάλασσας και μεσογειακής ενέργειας.
Πανσέληνος, γεύσεις και δημιουργία στο πρώτο «Full Moon Market» της Λάρνακας
Δύο καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες τοπικές δημιουργίες, street food, cocktails, μουσική και οικογενειακές δραστηριότητες έρχονται στο Forest Beach, στον δρόμο Δεκέλειας
Week Agenda: 20 υπέροχες καλοκαιρινές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, θερινό σινεμά, φεστιβάλ και συναυλίες έρχονται για να μας δροσίσουν τις μέρες που έρχονται στο νησί
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει στην Κάτω Πάφο
Τέσσερις καλοκαιρινές Κυριακές με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Παράδοση» του Δήμου Πάφου.
Ο Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς έφτιαξε πρόγραμμα για το καλοκαίρι
Ο Πολιτιστικός Αύγουστος επιστρέφει στο χωριό, με έναν μήνα γεμάτο εκδηλώσεις
Αποστολία Ζώη, Κωνσταντίνος Σερέτης και Κλεοπάτρα Τομπάζου τραγουδούν στο χωριό
Μαζί τους το Asmation Band Experienece
Το πιο κεφάτο Retro Party του καλοκαιριού έρχεται στην Πιτσιλιά
Μια βραδιά γεμάτη διαχρονικές επιτυχίες, χορό και καλοκαιρινή διάθεση.
Οι Sooshi Mango έρχονται στην Λευκωσία με το “The Home Made World Tour”
Το χιούμορ τους μιλά για οικογένειες, συνήθειες, κουζίνες, γειτονιές, υπερβολές και όλα εκείνα τα μικρά στοιχεία που κάνουν την καθημερινή ζωή αστεία
9 πολύ καλοί λόγοι για να πας στο Κοιλάνι την Κυριακή
Έχουμε πολύ καλούς λόγους για να πάμε στο Κοιλάνι την Κυριακή