Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2026
Η νέα βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον μπορεί να κυριαρχεί στο box office, δεν έχει εντυπωσιάσει όμως τους κριτικούς που την κατακεραυνώνουν. Το Michael συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες για βιογραφικό φιλμ των τελευταίων ετών στην ιστοσελίδα συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes.
Αφού έκανε ντεμπούτο με μόλις 27% θετικές κριτικές στην πλατφόρμα — ποσοστό που έκτοτε ανέβηκε στο 34% — το Michael υπολείπεται πλέον της βιογραφικής ταινίας για τον Μπομπ Ντίλαν A Complete Unknown (82%), της ταινίας για τον Ρόμπι Γουίλιαμς Better Man (89%) και του οσκαρικού Oppenheimer (93%).

Άλλες βιογραφικές ταινίες που ξεπέρασαν αισθητά το Michael στις κριτικές είναι το The Apprentice (82%), που καταγράφει την άνοδο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η βιογραφική ταινία του 2023 για την Πρισίλα Πρίσλεϊ Priscilla (84%) και το Ferrari (73%) για τον Ιταλό οδηγό αγώνων Έντσο Φεράρι.
Ακόμη και το I Wanna Dance with Somebody του 2022 για τη Γουίτνεϊ Χιούστον, που είχε τύχει «χλιαρής» υποδοχής, τα πήγε καλύτερα με 43%, ενώ το επίσης επικριμένο από τους κριτικούς βιογραφικό φιλμ του 2024 για την Έιμι Γουάινχαουζ, Back to Black, βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόλις μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το Michael, με 35%. Η μόνη μεγάλη βιογραφική ταινία που τα πήγε χειρότερα στις κριτικές είναι το Reagan του 2024, με τον Ντένις Κουέιντ στον ρόλο του Ρόναλντ Ρίγκαν, το οποίο έχει μόλις 18%.
Παρά τις αντιδράσεις, το Michael διαμορφώνεται ως μεγάλη εμπορική επιτυχία στο box office. Όπως αναφέρει το Deadline, η ταινία οδεύει προς άνοιγμα 150 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Στην Αμερική ενδέχεται να καταγράψει το μεγαλύτερο άνοιγμα στην ιστορία για βιογραφική ταινία για έναν άνθρωπος της μουσικής σκηνής, με περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα.
Σε σκηνοθεσία του Αντουάν Φουκουά, το Michael ακολουθεί τη διαδρομή του θρυλικού καλλιτέχνη, από την εποχή των Jackson 5 έως και το ξεκίνημα της σόλο καριέρας του. Τον «βασιλιά της ποπ» υποδύεται ο ανιψιός του, Τζαφάρ Τζάκσον.
Οι κριτικοί έχουν επιτεθεί στην ταινία για την «εξωραϊσμένη» απεικόνιση της ζωής του Μάικλ Τζάκσον, με το BBC News να τη χαρακτηρίζει «μια άχρωμη και μόλις επαρκή τηλεταινία ημερήσιου προγράμματος». Εξίσου σκληρός ήταν και ο Μπράιαν Βάινερ της Daily Mail, ο οποίος χαρακτήρισε τη βιογραφική ταινία «απλοϊκή, άτολμη και γεμάτη κραυγαλέες παραλείψεις».
Μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις αφορά στην απόφαση να μην συμπεριληφθούν οι κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών, που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της καριέρας του θρυλικού τραγουδιστή. Σύμφωνα με το Variety, η ταινία διάρκειας 127 λεπτών αρχικά ολοκληρωνόταν με την άφιξη ερευνητών στο ράντσο Neverland του Τζάκσον για αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων, ενώ μεγάλο μέρος της τρίτης πράξης αφορούσε αρχικά τις συνέπειες αυτών των καταγγελιών.
Ωστόσο, η πλοκή που αφορούσε τις κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών αφαιρέθηκε από την ταινία, όταν οι παραγωγοί συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε ρήτρα σε διακανονισμό με ένα από τα άτομα που είχαν κατηγορήσει τον Τζάκσον, η οποία απαγόρευε την απεικόνιση ή ακόμη και την αναφορά του σε οποιαδήποτε ταινία. Έτσι, οι δημιουργοί αναγκάστηκαν να γυρίσουν νέο φινάλε, κάτι που καθυστέρησε την κυκλοφορία της ταινίας περίπου κατά έναν χρόνο.
Αρκετά πρόσωπα-κλειδιά στη ζωή του Τζάκσον αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ταινία, μεταξύ αυτών και η αδελφή του, Τζάνετ. «Της έγινε πρόταση και την αρνήθηκε ευγενικά, οπότε πρέπει να σεβαστείτε την επιθυμία της», δήλωσε η ΛαΤόγια Τζάκσον στους δημοσιογράφους στην πρεμιέρα του Michael στο Χόλιγουντ.
Η κόρη του Τζάκσον, Πάρις, έχει επίσης επιτεθεί στην ταινία, υποστηρίζοντας ότι θεώρησε το σενάριο «ανειλικρινές». «Θα φτιάξουν αυτό που θέλουν να φτιάξουν. Ο βασικός λόγος που δεν είπα τίποτα μέχρι τώρα είναι επειδή ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα είστε χαρούμενοι με αυτό», είχε πει η Πάρις τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η ταινία χαϊδεύει ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι των θαυμαστών του πατέρα μου που εξακολουθεί να ζει μέσα σε μια φαντασίωση, και αυτοί θα είναι ευχαριστημένοι με αυτό», συνέχισε.
«Το θέμα με αυτές τις βιογραφικές ταινίες είναι ότι είναι Χόλιγουντ. Είναι ένας κόσμος φαντασίας — δεν είναι αληθινός. Όμως σου πουλιέται ως αληθινός και πολλά είναι ωραιοποιημένα... η αφήγηση ελέγχεται. Υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και πολλά ξεκάθαρα ψέματα. Στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν μου ταιριάζει καθόλου. Δεν μου αρέσει η ανειλικρίνεια».
Σχετικά
Θερινό σινεμά δίπλα στο κύμα στα Μανδριά με δωρεάν είσοδο
Μια καλοκαιρινή κινηματογραφική εμπειρία με φόντο τη θάλασσα και τον νυχτερινό ουρανό της Κύπρου
To 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου επιστρέφει με υπαίθριες προβολές στον κήπο
25 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και όλο τον κόσμο, κάτω από τα αστέρια
Η πολυσυζητημένη ταινία μικρού μήκους «Ματωμένες Παρτιτούρες», σε δύο μοναδικές προβολές στην Κύπρο
Η ταινία με έμπνευση το έγκλημα στα Τέμπη – Συμμετέχουν Δαδακαρίδης και Μίλτος Πασχαλίδης
Και φέτος (στη Λεμεσό) θα βλέπουμε ταινίες πάνω στην παραλία
Το Starlit Screens, που φέτος μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία, ανακοίνωσε την επιστροφή του
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»
Το Θερινό Σινέ Έρμα επιστρέφει το 2026 με δωρεάν προβολές κάτω από τα αστέρια
Τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές στην αυλή του «Έρμα» στην παλιά Λευκωσία, με ταινίες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.