Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2026
Σημαντική άνοδο στο ενδιαφέρον του κοινού στην Κύπρο για το κρασί καταγράφεται τα τελευταία 15 χρόνια, τόσο για την εγχώρια παραγωγή και τις γηγενείς ποικιλίες όσο και για τον συνεχώς διευρυνόμενο διεθνή αμπελώνα, σύμφωνα με τον Ηρακλή Χριστοφόρου, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων (CY SOMMS). Μαζί με την αύξηση του ενδιαφέροντας, αυξάνεται και η αναγνώριση των επαγγελματιών οινοχόων, οι οποίοι αριθμού αυτή τη στιγμή στην Κύπρο γύρω στους 160.
Νέες χώρες εισέρχονται δυναμικά στην παραγωγή κρασιού, γεγονός που αυξάνει τις διαθέσιμες επιλογές και εμπλουτίζει την οινική εμπειρία του καταναλωτή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου. Παράλληλα, όπως ανέφερε, εστιατόρια και ξενοδοχεία δίνουν πλέον ιδιαίτερη έμφαση στις λίστες κρασιών τους, οι οποίες εμπλουτίζονται με κυπριακά και ελληνικά κρασιά, αλλά και ετικέτες του παλαιού και του νέου κόσμου.
Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι επαγγελματίες οινοχόοι γίνονται ολοένα και περισσότερο αποδεκτοί στον ρόλο τους, τόσο από διευθυντές και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης όσο και από το καταναλωτικό κοινό, το οποίο πλέον εμπιστεύεται και ζητά τη συμβουλή ενός επαγγελματία κρασιού. Όπως εξήγησε, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται και την εργοδότησή τους.
Οι οινοχόοι στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στους 160, σημείωσε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο προσφέρεται στην Κύπρο τέτοιο πρόγραμμα, ο κ. Χριστοφόρου απάντησε πως προσφέρεται πρόγραμμα αλλά από ιδιωτικά courses και όχι μέσω του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων. Εμείς είπε «ως Σύνδεσμος οργανώνουμε τρία Level εξετάσεων μέσω του διεθνούς Συνδέσμου Οινοχόων».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως μπορεί κάποιος να ζήσει απ’ αυτό το επάγγελμα σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ένα επάγγελμα που αυτή την στιγμή στην Κύπρο βρίσκεται σε άνοδο. Ενδεικτικά είπε πως «ψάχνουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία sommelier για να εργαστούν ως οινοχόοι στα εστιατόρια των ξενοδοχείων ή στην επισιτιστική βιομηχανία».
Σε σχέση με τις ποικιλίες κρασιών που προτιμώνται από το κοινό, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως είναι το Ξυνιστέρι στο λευκό, ή Μοροκανέλα ή Μωροκανέλα, που αποτελούν τις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες, ενώ στα κόκκινα είναι το Μαραθεύτικο και το Γιαννούδι.
Σε σχέση με τα κρασιά που διατίθεται στην Κύπρο από άλλες χώρες ανέφερε πως κρασιά διατίθενται από την Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και από νέο κόσμο, από την Αμερική, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ουρουγάη αλλά και γενικά από όλον τον κόσμο.
Αναφερόμενος στον CY SOMMS, σημείωσε ότι εδώ και 23 χρόνια αποτελεί τον σημαντικότερο φορέα προώθησης της τέχνης της οινοχοΐας στην Κύπρο. Από την ίδρυσή του το 2001 μέχρι την ανανέωση και επανεγγραφή του ως σωματείο το 2024, ο Σύνδεσμος έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να υπηρετήσουν τον κόσμο του κρασιού με γνώση και επαγγελματισμό, σημείωσε.
Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου επικεντρώνονται, όπως είπε, στην προώθηση, προβολή και εκπαίδευση της τέχνης του sommelier, μέσα από εκπαιδευτικές ημερίδες, σεμινάρια για το σερβίρισμα κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και εκπαίδευση στον συνδυασμό φαγητού και κρασιού.
Παράλληλα, ο CY SOMMS συνέχισε, διοργανώνει τους διαγωνισμούς Best Young Sommelier of Cyprus και Best Sommelier of Cyprus, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι κορυφαίοι οινοχόοι της χώρας, με τους νικητές να εκπροσωπούν την Κύπρο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Σύνδεσμος συνεργάζεται επίσης με την International Sommeliers Association (ASI), συμμετέχοντας σε διεθνή εκπαιδευτικά bootcamps και προγράμματα πιστοποίησης, καθώς και με άλλους φορείς και σχολές κατάρτισης για την προώθηση του κυπριακού κρασιού εντός και εκτός Κύπρου.
Η οινοχοΐα αποτελεί ένα ανερχόμενο επάγγελμα στην επισιτιστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης, σημείωσε, τέλος.
ΚΥΠΕ
Σχετικά
Ο Φίλιος και ο Σεμπάστιαν έφτιαξαν Το Πιτσόμπαρο και σε περιμένουν για πίτσα στο χωριό!
Δύο φίλοι από τη Λόφου στήνουν τα πιο cool pizza pop-ups και φέρνουν το live pizza cooking όπου κι αν βρίσκεσαι
Η νέα γευστική άφιξη φέρνει smash burgers, southern fried chicken και κοκτέιλ, στο κέντρο της πόλης
Το νέο Afterbite στη Λάρνακα φέρνει smash burgers, southern fried chicken και ένα από τα πιο εντυπωσιακά interiors της πόλης
Τραπέζωμα στο κυπριακό γουάιν μπαρ (λίγο έξω από την πόλη)
Ένα τραπέζι και μια κουβέντα για την αποκέντρωση
Πρώτες εικόνες από τη νέα άφιξη που έρχεται να ταράξει τα νερά της Λεμεσού
Το νέο beach restaurant της Λεμεσού, με boho αισθητική, βελτιώνει την εμπειρία της ξαπλώστρας, της μουσικής και της μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας στο νησί
Η νέα άφιξη -πάνω στη θάλασσα- είναι άκρως εντυπωσιακή
Ένα από τα -πιο πάνω στο κύμα- εστιατόρια του νησιού, ανανεώθηκε κι έγινε κούκλα
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο AMARA: Ένα εμβληματικό διήμερο με τον Chef Nobu Matsuhisa
Ο σεφ πίσω από τη μαγειρική «μαγεία» του Matsuhisa θα βρίσκεται ο ίδιος στην Κύπρο
Ανοίγει ξανά το πιο καλοκαιρινό μεζεδοπωλείο της Λευκωσίας δίπλα στην πισίνα
Mια ξεχωριστή εμπειρία δείπνου δίπλα στην πισίνα, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.
Καμπαναρκό: Εκεί που τα καλοκαιρινά βράδια αποκτούν γεύση και οι αναμνήσεις γεννιούνται γύρω από ένα τραπέζι
Η γεύση της Κύπρου, η ψυχή του καλοκαιριού.
Η επιστροφή του 7Skies Roof bar στον Πρωταρά σηματοδοτεί τη νέα σεζόν
To απόλυτο rooftop destination του Πρωταρά, άνοιξε πρόσφατα ξανά τις πόρτες του
Τρεις οθόνες, παγωμένες μπύρες και ειδικό menu: Εδώ θα δεις το Μουντιάλ στη Λεμεσό
Εσύ έκλεισες τραπέζι; Το Maison Anemi μπαίνει σε ρυθμούς Μουντιάλ
Οι 15 pubs που θα «παίζουν» μπαλίτσα όλο το καλοκαίρι
Μεγάλες οθόνες, δυνατός ήχος, απολαυστικό φαγητό, παγωμένες μπίρες και τη σωστή παρέα. Όλα όσα χρειάζεσαι για ένα καλοκαίρι γεμάτο Μουντιάλ βρίσκονται σε αυτά τα 15 pubs
Ένα αυθεντικό, ζεστό και παρεΐστικο μαγαζί για λαχταριστό οφτό και μεζέδες
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό φαγητό, τις γενναιόδωρες μερίδες και τη γνήσια κυπριακή φιλοξενία.