Δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2025
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Οσκαρ, θα υπάρξει μια νέα κατηγορία που έχει προκαλέσει την αγωνία, αλλά και την απορία πολλών. Η Ακαδημία θα απονείμει το πρώτο βραβείο καλύτερου κάστινγκ στην 98η τελετή.
Η κατηγορία έχει δημουργήσει ένα είδος παιχνιδιού στους κινηματογραφικού κύκλους, καθώς όλοι φαίνεται να προσπαθούν να μαντέψουν σε ποια χέρια θα φτάσει αυτό το νέο βραβείο. Οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρονται ως διευθυντές κάστινγκ στους βασικούς τίτλους της ταινίας, με όχι περισσότερους από δύο υποψήφιους ανά ταινία, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που εγκρίνονται από την εκτελεστική επιτροπή του κλάδου τους: είναι τα μέλη του κλάδου που επιλέγουν τη βραχεία λίστα 5 υποψηφιοτήτων.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται, βέβαια, είναι πώς θα αξιολογηθεί το καλύτερο κάστινγκ, αφού όλη η διαδικασία που ακολουθείται δεν καταγράφεται κάπου, ούτε αποτιμάται χειροποιαστά; Κλήσεις σε zoom, τηλεφωνικές συζητήσεις, και φυσικά, το ένστικτο ή η προτίμηση του εκάστοτε ανθρώπου που αποφασίζει για τον συγκεκριμένο ηθοποιό. Πώς μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά τα παραπάνω;
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε ένας σύμβουλος βραβείων (γιατί, ναι, στην Αμερική υπάρχει και αυτό το επάγγελμα!). «Πώς θα γίνει η διαδικασία; Θα δείχνουμε πλάνα από οντισιόν; Θα μιλάμε για τις αποφάσεις πριν και μετά το casting; Κανείς δεν έχει ακόμη ιδέα για όλο αυτό». Η Ακαδημία ανακοίνωσε τον κανονισμό. Ο επίσημος κλάδος Διευθυντών Κάστινγκ θα επιλέξει 10 ταινίες, καθεμία από τις οποίες θα συμπληρώνει με γραπτή ανάλυση τη διαδικασίας casting: θα υπάρχουν φωτογραφίες των υποψήφιων ηθοποιών και ένα πεντάλεπτο βίντεο που θα αποτελείται από αποσπάσματα ακροάσεων. Αυτά τα βίντεο, σε συνδυασμό με ερωτήσεις και απαντήσεις, θα παρουσιαστούν σε μια βραδιά απονομής πριν το τμήμα επιλέξει πέντε υποψηφίους.
Τα κριτήρια για μια τέτοια διαδικασία είναι κάπως ανοιχτά προφανώς. Το καλό κάστινγκ μπορεί να αφορά την ανακάλυψη νέων ταλέντων, όπως ο Τσέις Ινφίνιτι στο «Μια Μάχη Μετά την Αλλη». Θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιτυχημένη εμφανισιακή ομοιότητα με πραγματικό πρόσωπο - όπως ο Γκιγιόμ Μαρμπέκ ως Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο «Nouvelle Vague» ή απλώς την εξασφάλιση συμμετοχής μεγάλων ονομάτων σε μια ταινία.
Η κατηγορία αυτή δίνει, από την άλλη, στις ταινίες μικρότερης παραγωγής ένα πιθανό προβάδισμα. Η εξαντλητική αναζήτηση της διευθύντριας κάστινγκ Ρεβέκκα Ντίλι για νέους ηθοποιούς για την ταινία «Η Πανούκλα» του Τσάρλι Πόλινγκερ, αποτελεί παράδειγμα της επιτόπιας έρευνας που χαρακτηρίζει την ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή. «Δυσκολεύομαι να επιλέξω έστω και ένα παιδί, οπότε η ιδέα να βρω οκτώ απίστευτα παιδιά ήταν πολύ τρομακτική», λέει η Ντίλι. «Ταξίδευα σε όλη τη χώρα κι έχουμε χιλιάδες κασέτες ακροάσεων».
Οι διεκδικητές του πρώτου βραβείου αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό πεδίο, με μεγάλα ονομάτα του χώρου, όπως: Η Φρανσίν Μέισλερ για το «Springsteen: Deliver Me From Nowhere», η Κασάντρα Κουλουκούντις για το «Μια Μάχη Μετά την Αλλη», οι Τίφανι Λίτλ Κάνφιλντ και Μπέρναρντ Τέλσι για το «Wicked: For Good», η Τζένιφερ Βεντίτι για τη «Bουγονία», και η Νίνα Γκολντ για τα «Jay Kelly» και «Hamnet».
Παρά την δυσκολία επιλογής, η προσθήκη βραβείου Οσκαρ για το κάστινγκ αναγνωρίζει - αν και καθυστερημένα - την αόρατη εργασία που διαμορφώνει σε τεράστιο βαθμό τον κινηματογράφο. Μια διαφορετική επιλογή ηθοποιού, δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική ταινία.
Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε, ποιός πήρε τις καλύτερες αποφάσεις casting για το πιο ολοκληρωμένο κινηματογραφικό σύμπαν.
Σχετικά
Το πρώτο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύφθηκε
Η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της Marvel ξεκίνησε, καθώς το πρώτο επίσημο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύπτει την πιο φιλόδοξη σύμπραξη ηρώων στην ιστορία του MCU.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η «Οδύσσεια» του Νόλαν: Πάνω από 264 εκατ. δολάρια έσοδα το πρώτο Σαββατοκύριακο που προβλήθηκε
Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 250 εκατομμύρια δολάρια και η προώθησή της 125 εκατομμύρια δολάρια
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια
Πέντε βραδιές, πέντε ιστορίες κάτω από τα αστέρια
Τρέιλερ «Mayday»: Ράιαν Ρέινολντς και Κένεθ Μπράνα σε ψυχροπολεμική κωμωδία!
Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σε μια buddy κωμωδία τοποθετημένη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Μπρέντα Φρίκερ: Πέθανε η «κυρία με τα περιστέρια» από το Home Alone – Η πορεία της ως το Χόλιγουντ και η «κατάρα των Όσκαρ»
Η Φρίκερ είχε τιμηθεί με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της ως μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι»
Όταν ο κινηματογράφος συναντά τη μαγεία του καλοκαιρινού ουρανού
Mια σειρά από ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές Cinema Under the Stars, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα
Ματ Ριβς, Ρόμπερτ Πάτινσον και teaser για το «The Batman Part II»
Διότι μπορεί το έργο να μετατέθηκε για το 2028, αλλά κάπως πρέπει να μείνει η φωτιά αναμμένη.
«I Play Rocky»: Η ιστορία της ταινίας που καθιέρωσε τον Σιλβέστερ Σταλόνε – Το πρώτο τρέιλερ
Η απόλυτη περιπέτεια ενός αουτσάιντερ. Ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1976. Απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
Το τρέιλερ του «The Uprising» αποκαλύπτει τον πιο φιλόδοξο Πολ Γκρίνγκρας των τελευταίων χρόνων
Το πρώτο τρέιλερ του νέου ιστορικού δράματος του Πολ Γκρίνγκρας έφτασε, με τον Αντριου Γκάρφιλντ να ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις της μεσαιωνικής Αγγλίας.
Ο Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει στη σκηνοθεσία με το πολυαναμενόμενο sequel του «Τεντέν»
Υστερα από δώδεκα χρόνια μακριά από τη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους, ο Πίτερ Τζάκσον επιβεβαίωσε ότι η επόμενη κινηματογραφική του δουλειά θα είναι η συνέχεια του «Τεντέν».
Οι 10 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους New York Times
Η λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες δημιουργήθηκε μετά από την ψηφοφορία 500 σκηνοθετών, σταρ και άλλων επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Ο «Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες» επιστρέφει - Ετοιμάζεται το reboot της ταινίας
Η νέα παραγωγή θα βασίζεται στην πρώτη ταινία του 1984