Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2025
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Κύπριου ζωγράφου Φίλιππου Θεοδωρίδη με τίτλο «Sign Language for Common People», η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει δώδεκα έργα ζωγραφικής αποτελώντας τη συνέχεια μιας ενότητας που πρωτοπαρουσιάστηκε στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα το 2023.
Στη νέα του έκθεση, καλλιτέχνης προσεγγίζει την ζωγραφική ως φυσική κατασκευή, εστιάζοντας στην ιδέα της δομής. Μοτίβα, πλέγματα και γραμμές εμφανίζονται σε διάφορα μεγέθη και χρωματικές παλέτες. Μεγάλες επιφάνειες με έντονο χρώμα διακόπτονται δυναμικά από λευκά τμήματα. Ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα χρωματικών τόνων, αντλώντας έμπνευση από την αστική ζωή και τα μοτίβα που τη συνθέτουν. Μέσα στους πλούσιους σε χρώμα καμβάδες του, μπορούμε πραγματικά να μυηθούμε στον ορίζοντα μιας σύγχρονης μητρόπολης ή να οραματιστούμε τη θέα από το μπαλκόνι μας προς τις σκιές που δημιουργούν τα κτήρια που το περιβάλλουν.
Όπως γράφει η Άλκηστις Τσαμπουράκη στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου, «Σε αυτό το νέο σώμα δουλειάς, τα τυχαία σταξίματα και πιτσιλίσματα των υλικών γίνονται αναπόσπαστο μέρος του έργου, ενώ κάθε στοιχείο εξετάζεται προσεκτικά, τοποθετείται ακριβώς στην ιδανικότερη θέση, στο κατάλληλο μέγεθος και τη σωστή γωνία. Όλα αποκαλύπτονται εδώ: η εκλεπτυσμένη εικονογραφία του καλλιτέχνη, η αίσθηση του χιούμορ του, η διαρκής πάλη του μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, ανάμεσα στην ενστικτώδη και στη σχολαστική σύνθεση.»
Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1978. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Surrey και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ως εικονογράφος έχει κερδίσει το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για την Παιδική Λογοτεχνία το 2014, το βραβείο της ΕΒΓΕ για μια διαφημιστική εικονογράφηση (Bold & Ogilvy & Mather) το 2016.
Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Νοεμβρίου
Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2025
Πληροφορίες επικοινωνίας τηλ.: +357 22751325 και στο email: info@ackgallery.com
Ο κατάλογος της έκθεσης είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα www.ackgallery.com.
-
Alpha C.K. Art Gallery
21 Νοεμβρίου - 06 Δεκεμβρίου 2025
Σχετικά
Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη
Στο έργο του Κοτσώνη συναντώνται δημιουργικά δυτικοευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα και βυζαντινές επιδράσεις
Η παραδοσιακή ζωή της Κύπρου μέσα από τα έργα του ναΐφ ζωγράφου Γιώργου Μαύρου
Η έκθεση ζωγραφικής τιτλοφορείται «Ούλλα χαλάλι σου»
Η isnotgallery contemporary παρουσιάζει την έκθεση Α-Ω: Στέλιος Βότσης
Μια επιμελημένη επιλογή έργων από διαφορετικές περιόδους της δημιουργικής διαδρομής του Στέλιου Βότση (1929-2012) από τη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
Η έκθεση Past, Passing or To Come στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του 2026
Η Κύπρος συναντά την Ιρλανδία στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.
Layers of Love: Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη
Τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αποκαλύπτονται μέσα από μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών γλωσσών
Βάσος Καραγιώργης: Μια ματιά στις εκδόσεις του
Mια έκθεση - γνωριμία με το συγγραφικό του έργο
From Vision to Legacy :Έκθεση Φωτογραφίας στο CVAR με αφορμή τα 125χρονα της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν στις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στις 18:30.
«Η λιθογραφία και η εξέλιξη της»: Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια
Παρουσιάζονται σπουδαία έργα καλλιτεχνών από πολλές χώρες
Τα διεθνώς γνωστά EX-LIBRIS, εκτίθενται στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια Λεμεσού
Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb
"Studiolo": Νέα ατομική έκθεση από τον Πάρη Σεργίου στον Διάτοπο
Σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα
Η έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη, με τίτλο «Layers of Love»
Στον πυρήνα της, η έκθεση αυτή γιορτάζει τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας