Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2026
Το Diatopos Art Centre παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Paris Sergiou με τίτλο Studiolo, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026, στις 19:00.
Το πρόσφατο έργο του Paris Sergiou αναπτύσσεται μέσω μιας συνειδητής επιστροφής στην ιστορία της εικόνας. Σημείο εκκίνησης του δεν αποτελεί η προσωπική αφήγηση, αλλά η μελέτη ζωγραφικών έργων, φωτογραφιών και αρχειακού υλικού που έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η μορφή έχει γίνει αντιληπτή και κατανοητή με την πάροδο του χρόνου. Η ιστορία αντιμετωπίζεται όχι ως παρελθόν προς αναπαραγωγή, αλλά ως ενεργό πεδίο μάθησης. Στο εργαστήριο, οι εικόνες αποσπώνται από το αρχικό τους πλαίσιο και επανενεργοποιούνται μέσω του σχεδίου και της ζωγραφικής. Αυτή η διαδικασία δεν επιδιώκει την αναβίωση, αλλά την μετατόπιση—χρησιμοποιώντας ένα βήμα προς τα πίσω ως μέθοδο για να προχωρήσει η εικόνα μπροστά.
Σε αυτό το στάδιο της πρακτικής του, η ιστορική γνώση λειτουργεί ως εργαλείο προόδου. Η εικόνα παραμένει ανοιχτή, αποφεύγοντας να εγκλωβιστεί σε ένα μοναδικό στυλ, περίοδο ή ταυτότητα. Αυτό που προκύπτει δεν αποτελεί σχόλιο για το παρελθόν, αλλά μια συνεχής δοκιμή του μέλλοντος της ζωγραφικής, βασισμένη στην κατανόηση των καταβολών της.
Ο Πάρης Σεργίου (γεν. 2004) είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις όπως το Studiolo (2026) και το Preconscious (2024) στο Diatopos Centre for Contemporary Art, Λευκωσία· το El Greco Meets Paris (2024) στην El Greco Gallery, Λεμεσός· ατομική έκθεση στο Art Number 23, Ίνσμπρουκ, Αυστρία (2023), όπου πραγματοποίησε επίσης ζωντανή ζωγραφική· το Shade Otherwise (2021) στην AB Gallery, Πάφος· και το I Knew and I Will Know (2020) στο ARTos Cultural and Research Foundation, Λευκωσία. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις όπως το I, The World Revolves Around Me (2023) στη M A D S Gallery, Μιλάνο· το Fragmented (2022) στη The Holy Art Gallery, Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε εικονικές και προβολικές εκθέσεις, όπως το Ubiquity and Fluidity (2021) στη The Holy Art, Λονδίνο, και το I, The World Revolves Around Me (2022) στη M A D S Gallery, Μιλάνο. Έχει επίσης λάβει μέρος σε καλλιτεχνικές κατοικίες (residencies) όπως το Centro Negra, AADK Ισπανίας (2023)· το Farm Studio, Ρατζαστάν, Ινδία (2023)· Art Number 23 Residency, Αθήνα (2023)· και το Cyprus Painting Road Residency (2025). Το έργο του εκπροσωπείται από το Diatopos Art Centre και περιλαμβάνεται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και την Ευρώπη.
>> Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026, στις 19:00.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη-Παρασκευή 16:00-19:00 Σάββατο 11:00-13:00
Εκτός ωραρίου με ραντεβού.
Το Diatopos Art Centre βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11Δ-Ζ, 1061 Λευκωσία, τηλ: 22.766117
email: info@diatopos.com website: www.diatopos.com Instagram: @diatopos_artcentre
Σχετικά
«Agia Napa Biennale 2026»: Η καρδιά της παγκόσμιας εικαστικής δημιουργίας χτυπά στην Αγία Νάπα
Η διεθνής εικαστική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa»
«Symphony»: Η Έλενα Παπαριστοτέλους παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο NYX Hotel Limassol
Μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Σύνδεσμο ΔΕΠΥ Κύπρου
Harmoni: Νέα ατομική έκθεση της Chiaki Kamikawa στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η έκθεση συνδέει την Ιαπωνική λαογραφία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Κυπριακό Πολιτισμό στο Χάνι του Ιμπραήμ
Ο Σπύρος Αγαθού επιστρέφει στη Λάρνακα με μια έκθεση για όσα νιώθουμε αλλά δεν ονομάζουμε
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «unnamed», σε επιμέλεια της Χρυσήλιας Φιλιαστίδη.
Στον Τοίχο στα Λύμπια
Ο Twenty Three δημιουργεί τη νέα τοιχογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυμπιών
8 συναρπαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτό το φθινόπωρο στο Λονδίνο
Η πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας ανανεώνεται με δρώμενα πρωτότυπης θεματικής που αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας
«A Planet in Common»: Ο Γιάννος Οικονόμου βάζει τα ζώα στο επίκεντρο της νέας του έκθεσης
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, το Diatopos Art Centre στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.
«Objects in the mirror may be closer than they appear»: Ένα νέο project έρχεται στην Παλιά Λευκωσία
Έρχεται και ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος