Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2025
Οι τιμές στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες streaming συνεχίζουν να ανεβαίνουν, με τους χρήστες ωστόσο να παραμένουν πιστοί στις συνδρομές τους. Το φαινόμενο που οι αναλυτές στις ΗΠΑ αποκαλούν πλέον streamflation (πληθωρισμός streaming) καταγράφεται και στην Ευρώπη, καθώς οι μεγαλύτερες πλατφόρμες επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Netflix έχει αυξήσει τις τιμές του έως και 38% από το 2019, διατηρώντας ωστόσο σταθερό ποσοστό συνδρομητών. Οι περισσότεροι χρήστες streaming επιλέγουν τα οικονομικότερα προγράμματα με διαφημίσεις, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% των ωρών θέασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η τάση φαίνεται να ενισχύεται και διεθνώς.
Το Disney+ ακολουθεί με αυξήσεις που φτάνουν το 172%, ενώ το Apple TV+ έχει δει τις τιμές του να αυξάνονται κατά 160% από την έναρξη λειτουργίας του. Παρόλα αυτά, οι ακυρώσεις συνδρομών παραμένουν περιορισμένες, δείχνοντας ότι οι καταναλωτές προτιμούν να μετακινούνται σε φθηνότερα προγράμματα αντί να εγκαταλείπουν εντελώς τις πλατφόρμες.
Η αυξημένη ζήτηση για πρωτότυπο περιεχόμενο και οι τεράστιες επενδύσεις σε αθλητικά δικαιώματα –ιδίως σε ΗΠΑ και Βρετανία– συμβάλλουν στις ανατιμήσεις. Οι υπηρεσίες επιχειρούν παράλληλα να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα έσοδα μέσω συνεργασιών και «πακέτων» με άλλες πλατφόρμες, θυμίζοντας τις συνδρομές της κλασικής καλωδιακής τηλεόρασης.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το Netflix έχει καταφέρει να βρει τη σωστή ισορροπία τιμών, προσαρμόζοντας την εμπειρία του θεατή χωρίς να χάσει το κοινό του. Αντίστοιχες κινήσεις εξετάζουν και άλλες πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως το Disney+ και το Apple TV+, με τις τιμές να αυξάνονται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια.
Το τοπίο του streaming αλλάζει ραγδαία, αλλά η συμπεριφορά των θεατών παραμένει σταθερή: παρά τις αυξήσεις, οι περισσότεροι εξακολουθούν να πληρώνουν – και να βλέπουν περισσότερο περιεχόμενο από ποτέ.
Πηγή: athensvoice
Σχετικά
Το πρώτο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύφθηκε
Η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της Marvel ξεκίνησε, καθώς το πρώτο επίσημο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύπτει την πιο φιλόδοξη σύμπραξη ηρώων στην ιστορία του MCU.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η «Οδύσσεια» του Νόλαν: Πάνω από 264 εκατ. δολάρια έσοδα το πρώτο Σαββατοκύριακο που προβλήθηκε
Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 250 εκατομμύρια δολάρια και η προώθησή της 125 εκατομμύρια δολάρια
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια
Πέντε βραδιές, πέντε ιστορίες κάτω από τα αστέρια
Τρέιλερ «Mayday»: Ράιαν Ρέινολντς και Κένεθ Μπράνα σε ψυχροπολεμική κωμωδία!
Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σε μια buddy κωμωδία τοποθετημένη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Μπρέντα Φρίκερ: Πέθανε η «κυρία με τα περιστέρια» από το Home Alone – Η πορεία της ως το Χόλιγουντ και η «κατάρα των Όσκαρ»
Η Φρίκερ είχε τιμηθεί με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της ως μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι»
Όταν ο κινηματογράφος συναντά τη μαγεία του καλοκαιρινού ουρανού
Mια σειρά από ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές Cinema Under the Stars, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα
Ματ Ριβς, Ρόμπερτ Πάτινσον και teaser για το «The Batman Part II»
Διότι μπορεί το έργο να μετατέθηκε για το 2028, αλλά κάπως πρέπει να μείνει η φωτιά αναμμένη.
«I Play Rocky»: Η ιστορία της ταινίας που καθιέρωσε τον Σιλβέστερ Σταλόνε – Το πρώτο τρέιλερ
Η απόλυτη περιπέτεια ενός αουτσάιντερ. Ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1976. Απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
Το τρέιλερ του «The Uprising» αποκαλύπτει τον πιο φιλόδοξο Πολ Γκρίνγκρας των τελευταίων χρόνων
Το πρώτο τρέιλερ του νέου ιστορικού δράματος του Πολ Γκρίνγκρας έφτασε, με τον Αντριου Γκάρφιλντ να ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις της μεσαιωνικής Αγγλίας.
Ο Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει στη σκηνοθεσία με το πολυαναμενόμενο sequel του «Τεντέν»
Υστερα από δώδεκα χρόνια μακριά από τη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους, ο Πίτερ Τζάκσον επιβεβαίωσε ότι η επόμενη κινηματογραφική του δουλειά θα είναι η συνέχεια του «Τεντέν».
Οι 10 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους New York Times
Η λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες δημιουργήθηκε μετά από την ψηφοφορία 500 σκηνοθετών, σταρ και άλλων επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Ο «Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες» επιστρέφει - Ετοιμάζεται το reboot της ταινίας
Η νέα παραγωγή θα βασίζεται στην πρώτη ταινία του 1984