Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2025
Η έκθεση περιλαμβάνει δεκατέσσερα έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, αποτελώντας τη συνέχεια μιας ενότητας που πρωτοπαρουσιάστηκε στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο.
Στη νέα του πρόταση, ο Τζέπρας διερευνά το θέμα της μετακίνησης και αναπροσαρμογής του ανθρώπου, είτε ως αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής είτε ως αναγκαστική πράξη. Με τον ιδιαίτερο αφηγηματικό του τρόπο, αποτυπώνει μορφές και οικογένειες που αλλάζουν τόπους ζωής, κουβαλώντας μνήμες, βιώματα και συναισθήματα, ενώ προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
Όπως σημειώνει ο ίδιος στον πρόλογο του καταλόγου: «Η σχέση ανάμεσα στη μνήμη, την ταυτότητα και τα καθημερινά αντικείμενα που προσωποποιούμε και φορτίζουμε συναισθηματικά, συχνά χάνεται μέσα στην προσπάθεια για επιτυχία ή επιβίωση, για να φτάσουμε στον προορισμό. Το να ζωγραφίζεις είναι το να ξεπακετάρεις. Μια εικόνα μπορεί να αποκαλύψει την ομορφιά και τις παραδοξότητες των ταξιδιών που κάνουμε για να βρούμε ασφαλή διέξοδο μέσα από τις υπαρξιακές απειλές και αγωνίες που μας κατακλύζουν κάθε μέρα, είτε πραγματικές είτε φανταστικές.»
Οι εικόνες του Τζέπρα, βαθιά προσωπικές και βιωματικές, μεταφέρουν οικουμενικά συναισθήματα και εμπειρίες που αγγίζουν κάθε θεατή. Μέσα από τη ζωγραφική του, ο καλλιτέχνης πραγματεύεται την ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια, ταυτότητα και αντοχή απέναντι στη διαρκή μεταβολή του κόσμου.
Ο Ζήνων Τζέπρας γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας το 1969. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης, από όπου αποφοίτησε με διάκριση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις και σε πολλές ομαδικές σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.
>> Εγκαίνια Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, Alpha C.K. Art Gallery (22751325), Λευκωσία, 19.00. Διάρκεια: μέχρι 17 Νοεμβρίου (Τρίτη – Παρασκευή 4-6.30μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)
Ο κατάλογος της έκθεσης είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα www.ackgallery.com.
-
Alpha C.K. Art Gallery
07 Νοεμβρίου - 17 Νοεμβρίου 2025
Σχετικά
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο
«Some Body»: Η Χριστίνα Δράκου κοιτάζει πέρα από την ανθρώπινη μορφή στη νέα της ατομική έκθεση
Μια εξπρεσιονιστική έκθεση με ζωηρά ακρυλικά χρώματα, τολμηρές πινελιές και έργα που εξερευνούν τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ταυτότητα κάθε σώματος