Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025
Το διεθνώς καταξιωμένο φωνητικό σύνολο Trio Mediæval έχει ιδρυθεί στο Όσλο το 1997, και έχει επευφημηθεί διεθνώς τόσο για τις κρυστάλλινες φωνές του όσο και για το ιδιαίτερο ρεπερτόριό του, το οποίο εκτείνεται από θρησκευτική μονοφωνική και πολυφωνική μεσαιωνική μουσική έως παραδοσιακές σκανδιναβικές μελωδίες και σύγχρονα έργα που έχουν γραφτεί ειδικά για το σύνολο. Με εμφανίσεις στις σημαντικότερες συναυλιακές αίθουσες στον κόσμο, το υποψήφιο για βραβείο Γκράμι Τρίο έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον διακεκριμένα φωνητικά σύνολα της εποχής μας.

Για το ντεμπούτο του στην Κύπρο, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory, μέσα στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, το Trio Mediæval θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει το ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα του συνόλου – ένα μοναδικό πάντρεμα μεσαιωνικής και σύγχρονης μουσικής που οδηγεί σε έναν δυναμικό διάλογο με το παρελθόν και το παρόν. Οι θεσπέσιες φωνές των τριών τραγουδιστριών θα ερμηνεύσουν Μεσαιωνικά μοτέτα από τον Κώδικα της Κύπρου, παραδοσιακούς σκανδιναβικούς ύμνους, καθώς και σύγχρονα έργα γραμμένα ειδικά για το σύνολο από τους Σούντζι Χονγκ, Άντριου Σμιθ, Όλε Χαρκάβι, Μαριάν Ρ. Έρικσεν, Γκάβιν Μπράιαρς και Ντέιβιντ Λανγκ.
________________________________
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Μεσαιωνικά Μοτέτα από τον Κώδικα της Κύπρου
Παραδοσιακούς Σκανδιναβικούς Ύμνους
Σύγχρονα έργα από τους:
Όλε Χαρκάβι (1968):
Kyrie (2002)
Άντριου Σμιθ (1970):
Ave Maris Stella (2004)
Μαριάν Ρ. Έρικσεν (1971):
Sol lucet (2022)
Σούντζι Χονγκ (1973):
Agnus Dei από Missa Ichthys (2024)
Γκάβιν Μπράιαρς (1943):
Benedicamus Domino (2008)
Ντέιβιντ Λανγκ (1957):
Alleluia Amen (2022)
________________________________
TRIO MEDIÆVAL
Anna Maria Friman
Ditte Marie Bræin
Jorunn Lovise Husan
Από την ίδρυσή του στο Όσλο το 1997, οι κρυστάλλινες φωνές του Trio Mediæval έχουν συνεπάρει το κοινό. Το βασικό ρεπερτόριο του υποψήφιου για Γκράμι τρίο περιλαμβάνει θρησκευτική μονοφωνική και πολυφωνική μεσαιωνική μουσική από Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία, σύγχρονα έργα που γράφτηκαν ειδικά για το σύνολο, παραδοσιακή νορβηγική, σουηδική και ισλανδική μουσική, αυτοσχεδιασμό με ή χωρίς όργανα. Η γόνιμη συνεργασία του Trio Mediæval με την επιφανή δισκογραφική εταιρεία ECM Records, το πνεύμα ομαδικότητας και το πολυάσχολο πρόγραμμα περιοδειών του, το έχουν καθιερώσει διεθνώς.
Το Trio Mediæval έχει συνεργαστεί με πλειάδα διαπρεπών σύγχρονων συνθετών. Σταθμό στην καλλιτεχνική του πορεία αποτέλεσε η συνεργασία του το 2006 με το Ensemble Musikfabrik στην Κολωνία, παρουσιάζοντας το έργο Shelter των Τζούλια Γουλφ, Μάικλ Γκόρντον και Ντέιβιντ Λανγκ, μελών της νεοϋορκέζικης κολεκτίβας συνθετών Bang on a Can. Η συνεργασία αυτή οδήγησε σε πολλά ακόμη πρότζεκτ, ανάμεσα στα οποία το Steel Hammer (2009) της Julia Wolfe, γραμμένο για το Trio Mediæval και τους Bang on a Can All-Stars. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε αίθουσες όπως Κάρνεγκι Χολ, Μπάρμπικαν, Συμφωνική Ορχήστρα Λονδίνου, Κοντσερτγκεμπάου της Μπριζ, Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο, Θέατρο Αμάρε Χάγης, Συνεδριακό Κέντρο της Ουψάλα. Η συνεργασία με το Bang on a Can οδήγησε επιπλέον στη δημιουργία του συμφωνικού έργου Reason to believe του Ντέιβιντ Λανγκ, το οποίο το Trio Mediæval και η Ορχήστρα της Νορβηγικής Ραδιοφωνίας παρουσίασαν σε πρώτη εκτέλεση στο Όσλο τον Οκτώβριο του 2011. Το έργο just (after song of songs) του David Lang, που γράφτηκε το 2014 για το Trio Mediæval και το Garth Knox Trio, ακούστηκε στην ταινία Youth του Πάολο Σορεντίνο.
Το Trio Mediæval έχει περιοδεύσει εκτενώς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Το σύνολο έχει προσκληθεί να εμφανιστεί σε μερικές από τις πλέον περίβλεπτες σκηνές του κόσμου, όπως Γουίγκμορ Χολ, Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, Κάρνεγκι Χολ και Κένεντι Σέντερ, ενώ έχει εμφανισθεί παράλληλα σε εναλλακτικούς χώρους όπως καθεδρικούς ναούς, μοναστήρια, βιομηχανικά κτίρια, μουσεία, λέσχες, και υπαίθριες αρένες.
Έπειτα από την κυκλοφορία επτά άλμπουμ από τη δισκογραφική ECM Records, μεταξύ του 2001 και του 2017, το Trio Mediæval ξεκίνησε συνεργασία με τον Μόρτεν Λίντμπεργκ και τη νορβηγική εταιρεία 2L. Το σύνολο έχει ήδη κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ στην 2L: Solacium (2021), An Old Hall Ladymass (2023) και YULE (2024). Το 2025, το Trio Mediæval εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παλαιάς Μουσικής.
________________________________
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & BOX OFFICE:
Ίδρυμα Τεχνών Φάρος
& Τηλ. 22-663871
(Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)
Εισιτήρια: €25 / €20 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος
-
The Shoe Factory
05 Οκτωβρίου 2025
Σχετικά
Μία από τις πιο δυνατές συναυλίες του φθινοπώρου θα στηθεί... στο λατομείο!
Mε μία δημοφιλή τραγουδίστρια να ανεβαίνει στη σκηνή
Ο Πέτρος Ιακωβίδης έρχεται στη Λευκωσία για μία μεγάλη συναυλία
Το SeptemberFest 2026 προσκαλεί έναν από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της γενιάς του, για να μας διασκεδάσει
Oasis: Το Morning Glory αναδείχθηκε το εμπορικότερο άλμπουμ όλων των εποχών στη Βρετανία
Στη συνολική κατάταξη, ο δίσκος βρίσκεται πίσω μόνο από δύο Greatest Hits
Το φεστιβάλ που θα γεμίσει την Αγλαντζιά με τζαζ ήχους, επιστρέφει και φέτος
Κάλεσμα Υποβολής Προτάσεων για το AglanJazz 2026
Ο Dani Gambino στην Κύπρο για μία μεγάλη ραπ συναυλία
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, αλλά και νέο υλικό από την τελευταία του δουλειά
Ο NiVo φέρνει τα 00s σε ένα μεγάλο beach party στη Λάρνακα
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης και οι μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας μάς περιμένουν για μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία και χορό δίπλα στη θάλασσα
Ο Γιάννης Κρητικός φέρνει το ελληνικό καλοκαίρι στη σκηνή του Garden
Μια ζωντανή μουσική εμπειρία με νησιώτικο χρώμα, αγαπημένα τραγούδια και αστείρευτο κέφι
Οι Γιαγκίνηδες συναντούν τον Δημήτρη Μεσημέρη στη Λεμεσό
Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση έρχεται στη Μουσική Σκηνή Κύκλος
Αυτός είναι ο καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή του SeptemberFest
7 μέρες γεμάτες μουσική, ξεχωριστούς καλλιτέχνες και ατέλειωτη μπίρα
Μετά το sold out, ο Κωνσταντίνος Αργυρός ανακοινώνει και δεύτερη συναυλία στην Κύπρο
Mια μοναδική συναυλιακή εμπειρία, στη Λεμεσό
«Συναυλίες Αγάπης 2026» με Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θανάση Βασιλόπουλο στην Κύπρο
Δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Καλού Ποιμένος Χριστού Επισκοπής