Κορωνοϊός: Ποιοι και γιατί χάνουν όσφρηση και γεύση;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά γενετικούς παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένας ασθενής με κορωνοϊό θα εμφανίσει ή όχι απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης.

Η απώλεια αυτή αποτελεί διακριτό γνώρισμα της λοίμωξης, χωρίς όμως να την εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς και χωρίς να είναι ακόμη σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο στις παρατηρούμενες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, όσον αφορά την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ανταμ Οτον της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe Inc., ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα σχεδόν 70.000 ατόμων άνω των 18 ετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω κορωνοϊού.

Τα δύο αυτά γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που εκφράζονται σε κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης και εμπλέκονται στην ανίχνευση των οσμών. Η ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω Covid-19.

Ποιους «κτυπά»

Με βάση ένα λογιστικό προγνωστικό μοντέλο, η απώλεια όσφρησης ή γεύσης ως συνάρτηση της ηλικίας, του φύλου και της γενετικής καταγωγής, τα άτομα με καταγωγή από την Ανατολική Ασία ή την Αφρική λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης σε σχέση με άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Η παραλλαγή που εντοπίστηκε σε αυτή τη μελέτη φαίνεται επίσης να σχετίζεται με τη γενική ικανότητα όσφρησης, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι όσοι έχουν αυξημένη ευαισθησία όσφρησης ή γεύσης μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς να παρατηρήσουν απώλεια αυτών των αισθήσεων ως αποτέλεσμα μόλυνσης από SARS-CoV-2.

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr/nature.com

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31