Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Μ’ αυτές τις 11 παραστάσεις δίνει ραντεβού το Φεβρουάριο το Θέατρο Ριάλτο

Το πρόγραμμα για το μήνα Φλεβάρη

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022

Όλα όσα θα δούμε στο θέατρο της Λεμεσού τον Φεβρουάριο.

Κινηματογράφος
Finding Calico

Τρ 1η Φεβ, 19:00 (107’)

Μία ταινία βασισμένη στο λογοτεχνικό βιβλίο Μίε: Η αδέσποτη γάτα που εξιστορεί τη σχέση μιας δημοφιλούς γάτας με τους κατοίκους μιας παλιάς εμπορικής πόλης στην Ιαπωνία. 
Ο Κιοΐτσι Μόρι είναι ένας ιδιόρρυθμος συνταξιούχος, πρώην διευθυντής σχολείου που έχει χάσει τη σύζυγό του και πλέον μένει μόνος. Η Μίε, μια αδέσποτη γάτα που την τάιζε η αποθανούσα σύζυγός του, είναι η μόνη που τον επισκέπτεται συχνά, μέχρι που μια μέρα σταματάει και αυτή. Ψάχνοντας τη χαμένη Μίε, ο Μόρι αναθερμαίνει τις σχέσεις του με τους ντόπιους και αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τη βαθιά αγάπη που δεν κατάφερε ποτέ να δείξει στη σύζυγό του.

Σκηνοθεσία: Yoshihiro Fukagawa
Παίζουν: Issey Ogata, Kayolo Kishimoto, Shota Sometani και Drop (γάτα).

Την προβολή διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Κύπρου. Στα Ιαπωνικά με αγγλικούς υπότιτλους. 
Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η κράτηση θέσεων). 



Χορός /Θέατρο
A future to die for Ι Λία Χαράκη 

Πεμ 3 - Παρ 4 Φεβ, 20:30 (70’)
 
Η νέα κωμικοτραγική παράσταση της Λίας Χαράκη εστιάζει στην προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων για την ανθρώπινη επιβίωση με αφορμή τη σχεδόν μη ανατρέψιμη οικολογική καταστροφή. Πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με καπιταλιστικό τρόπο ακόμη και τώρα που επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση; Είναι οι αρχές του ανταγωνισμού και του διχασμού ένας τρόπος επιβίωσης ή ένα μέσο καταστροφής; 
Μέσα από τις πρόσφατες επικήδειες τελετουργίες που μπορεί κανείς να προγραμματίσει ενώ είναι ακόμα ζωντανός, το «must have» πακέτο επιβίωσης και τη μετάβαση σε μια θρεπτική διατροφή που περιλαμβάνει βίγκαν αμπελοπούλια, υπάρχει ακόμα φως στην άκρη του τούνελ. Και όλα αυτά υπό τον ήχο του νέου τραγουδιού της Ven Homo Auditus.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, τραγούδι: Λία Χαράκη 
Περφόρμερ/δημιουργική ομάδα: Aλέξης Bασιλείου, Ανδρέας Κέντης, Αριάνα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Aλεξάνδρου, Λία Χαράκη
Κείμενο: Λία Χαράκη σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα 
Μουσική/Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης 
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Τουμαζής
Κοστούμια: Αριάνα Μαρκουλίδου
Σύμβουλος δραματουργίας: Guy Cools 
Σύμβουλος σε θέματα καθοδήγησης επιχειρήσεων: Αυγή Σαββίδου
Tεχνικός διευθυντής: Γιάγκος Χατζηγιάννης
Φιλοξενούμενη καλλιτέχνης: Aleksandra Borys
Γραφικά: Χριστίνα Πάντζαρου
Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης

Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ 2021 των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Συμπαραγωγή: NiMAC, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας. Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη. Στα Αγγλικά.
€15 / 10 


Μουσική
Ο Καραγκιόζης πάει Συναυλία Ι Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Σ 5 Φεβ, 17:00 (65’)

Μια πρωτότυπη παράσταση, εκπαιδευτική για μικρούς και απολαυστική για μεγάλους ακροατές. Ο φιλόμουσος Νιόνιος (Σιορ - Διονύσιος) προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ακούσει τη συναυλία κλασικής μουσικής που οργανώνει η Βεζυροπούλα. Εκείνος αρνείται, μέχρι που έρχεται διαταγή από τον Βεληγκέκα, ότι πρέπει όλοι να πάνε στη συναυλία: ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σταύρακας, ο Χατζηαβάτης και όλοι οι άλλοι ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ο Καραγκιόζης έχει πολλές απορίες: για τα όργανα, τη μουσική, τους συνθέτες και άλλα θέματα, τις οποίες ο Νιόνιος με υπομονή του εξηγεί, θέλοντας, με απλό τρόπο, να τον μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Λίγο - λίγο ο Καραγκιόζης αλλάζει τελείως γνώμη για αυτή τη μουσική την οποία, πριν, θεωρούσε δύσκολη και στενάχωρη! Τώρα του αρέσει πολύ!

Ιδέα, σχεδιασμός, επιλογή και ενορχήστρωση μουσικών κομματιών: Άλκης Μπαλτάς
Θέατρο Σκιών με τους Καραγκιοζοπαίκτες της «Ανεμοδούρας» Θοδωρή και Μπάμπη Κωστιδάκη 
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς
€ 7 (είσοδος ελεύθερη σε άτομα με αναπηρίες) 


Θέατρο
Out of Necessity Ι Επί Σκηνής 

Δ 7 - Τρ 8 Φεβ, 20:30 (75’)

Μετά από 37 sold out παραστάσεις, η ομάδα του Out of Necessity επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο, για 2 μόνο παραστάσεις στη Λεμεσό. 

Το Out of Necessity, είναι μια παράσταση devised theatre, που επιχειρεί την αναζήτηση ταυτότητας, έχοντας ως αφετηρία το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Πώς αυτό το θεμελιώδες έγγραφο καθόρισε και εξακολουθεί να καθορίζει την ταυτότητά μας σήμερα; Πώς το Δίκαιο της Ανάγκης, που εφαρμόστηκε προσωρινά το 1964, μετατράπηκε σε μονιμότητα; Πώς ένα εξ ανάγκης «παράθυρο», προσδιόρισε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας ως Κύπριοι πολίτες γενικότερα; Πώς επηρέασε την καθημερινότητά μας;

Σύλληψη/σκηνοθεσία/δραματουργία: Μαρία Κυριάκου, Μαρία Βαρνακκίδου
Κείμενο παράστασης: Μαρία Κυριάκου, Μαρία Βαρνακκίδου και ηθοποιοί
Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός ηχητικού τοπίου: Πάνος Μπάρτζης
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Έρευνα υλικού/Βοηθός σκηνοθέτη/Τεχνική υποστήριξη: Εύη Χατζηπιερή
Επί σκηνής: Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μακρή, Φοίβος Παπακώστας, Λουκία Πιερίδου.
€15 / 12 

Μουσική
Γιάννης Κότσιρας - Ρεσιτάλ για φωνή, πιάνο & μπουζούκι 

Πεμ 10 Φεβ, 20:30 (90’)

Ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι, στο οποίο εκτός από γνωστά τραγούδια του αγαπημένου ερμηνευτή, περιλαμβάνονται και τραγούδια μεγάλων δημιουργών της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. 
Το Ρεσιτάλ του Γιάννη Κότσιρα περιλαμβάνει πολλά «μεγάλα» τραγούδια, που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και που η μαγεία τους στη συγκεκριμένη παράσταση αναδεικνύεται περισσότερο με τη μορφή που αυτά πρωτογράφτηκαν. 
Στο πιάνο, ο εξαιρετικός Γιώργος Παπαχριστούδης, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Στα νυκτά έγχορδα, ο Βαγγέλης Μαχαίρας, συνεργάτης του Γιάννη Κότσιρα εδώ και πολλά χρόνια, συνθέτης και ο ίδιος, αλλά και σπουδαίος σολίστ της παραδοσιακής μουσικής, που πετυχαίνει να μεταφέρει όλα εκείνα τα ελληνικά αρώματα μέσα από το μπουζούκι, το ούτι και τον τζουρά του.

Επιμέλεια και σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Μπούνας, Στρατής Καραδημητράκης
Φωτισμοί: Φίλιππος Τρέπας
Επιμέλεια Παραγωγής: Μenta Αrt Εvents
€ 25 / 20


Μουσική
Two Pianists, Two Pianos, Two Concerts, Four Hands 

Παρ 11 Φεβ, 19:30 (90’)

Μία σπάνια και συναρπαστική μουσική εμπειρία για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής, ένα Ρεσιτάλ για Δύο Πιάνα. Η Tatiana Stupak έχει παίξει πιάνο σε εκατοντάδες εκδηλώσεις στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια, ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε ντουέτο με άλλο επαγγελματία πιανίστα. Στο ρεσιτάλ αυτό, ενώνει δυνάμεις με τον Ρώσο βιρτουόζο Andrey Pronin, καθηγητή στο ωδείο του Πανεπιστημίου του Ουλιάνοφσκ, ο οποίος θα καταφθάσει στην Κύπρο από το μακρινό Ουλιάνοφσκ, επί του Βόλγα, περίπου 700 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Απόφοιτος του Κονσερβατορίου του Καζάν, έχει αποσπάσει για το μουσικό του έργο πληθώρα βραβείων και διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς. Οι δύο βιρτουόζοι θα παρουσιάσουν κλασικά κομμάτια για τέσσερα χέρια, ενίοτε σε δύο πιάνα και άλλοτε σε ένα.
 
Σε δύο πιάνα: Francis Poulenc - Sonata for two pianos, FP156: Movements 1 (prologue) & 2 (allegro molto).
Astor Piazzolla - Libertango, διασκευή για δύο πιάνα.
Franz Liszt - A.Glazunov - Sposalizio for two pianos. 
Sergei Rachmaninoff - Suite No. 2 for two pianos, 3rd movement: Romance.

Σε ένα πιάνο: W.A. Mozart - Sonata in C major, K521. 
Gabriel Fauré - Dolly Suite: Op.56: 1. Berceuse, 2. Mi-a-ou, 3. Le Jardin de Dolly, 6. Le Pas Espagnol.
Claude Debussy - Petite Suite: 1. En Bateau, 4. Ballet. 
Sergei Rachmaninov - Six Duets: Op. 11: 1. Barcarolle, 2. Scherzo, 3. Russian Theme, 4. Waltz. 
€ 20 / 15


Θέατρο
Leopoldstadt | National Theatre Live 2022

Κ 13 Φεβ, 20:00 (140’)

Το νέο έργο του Tom Stoppard, ο οποίος θεωρείται σήμερα ως «ο σημαντικότερος εν ζωή Βρετανός θεατρικός συγγραφέας», βραβευμένος με Tony και Βραβείο Όσκαρ, διηγείται ένα εκρηκτικό δράμα με κεντρικό άξονα την αγάπη, την οικογένεια και την ανθρώπινη αντοχή.

Αρχές του 20ού αιώνα. Η Leopoldstadt είναι η πυκνοκατοικημένη εβραϊκή συνοικία της Βιέννης. Όταν, όμως, ο Hermann Merz, ένας ιδιοκτήτης εργοστασίου βαφτισμένος Εβραίος, παντρεύεται την καθολική Gretl, ανελίσσεται κοινωνικά. Ακολουθώντας την ιστορία της οικογένειας του συγγραφέα, το έργο διανύει μία περίοδο μισού αιώνα με φόντο τις κακουχίες του πολέμου, την επανάσταση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Ναζιστική Γερμανία και το Ολοκαύτωμα. Ένας θίασος 40 ηθοποιών εκπροσωπεί κάθε γενιά της οικογένειας σε αυτό το επικό και βαθιά προσωπικό έργο.

Μαγνητοσκοπημένο ζωντανά στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου. Το «αριστούργημα του Tom Stoppard» σε σκηνοθεσία Patrick Marber. Με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους.
€12 / 10


Θέατρο
1984 Ι Νέα Σκηνή ΘΟΚ 

Τετ 16 Φεβ, 20:30 (90’)

Το άκρως προφητικό μυθιστόρημα του George Orwell, διασκευασμένο με τόλμη από τους Robert Icke and Duncan Macmillan, αποτελεί ένα σκληρό και ακραία αληθινό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, ένα δυστοπικό αριστούργημα για την κατασκευή της πραγματικότητας, την παραχάραξη του παρελθόντος, τον έλεγχο και το πάγωμα της συνείδησης, το οποίο μας συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, εβδομήντα δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. 

Ο κεντρικός ήρωας, Ουίνστον Σμιθ, ζει στον ζοφερό κόσμο της Ωκεανίας, προσπαθώντας με κάθε μέσο να διατηρήσει τη λογική του απέναντι στο ασφυκτικό καθεστώς παρακολούθησης του Μεγάλου Αδελφού, που έχει απαγορεύσει διά ροπάλου κάθε σκέψη. Σε αυτό το περιβάλλον, ερωτεύεται την Τζούλια, ενώ δεν παύει να διαπράττει όλο και περισσότερα Εγκλήματα Σκέψης. Σκέφτεται, θυμάται, φαντάζεται, ελπίζει. Ελπίζει σε ένα μέλλον χωρίς τον Μεγάλο Αδελφό. Όμως, οποιαδήποτε απόπειρα απόδρασης είναι μάταιη.

Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Ανδρέας Μουστούκης
Κίνηση: Δρόσος Σκώτης
Video art: Άννα Φωτιάδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Ανδρέου
Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Δανιήλ, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Άντρια Ζένιου, Μαρίνα Μανδρή, Αλέξανδρος Παρίσης, Ελένη Σιδερά, Δρόσος Σκώτης, Ανδρέας Τσέλεπος.
€12 / 6

Θέατρο
Μεταξούλης 

Κ 20 & Σ 26 Φεβ, 10:00 & 12:00 (60’) 2+

Ο Μεταξούλης είναι ένας μικρός μεταξοσκώληκας που του αρέσει να ράβει ζακέτες. Αφού γίνεται θύμα κοροϊδίας στο σχολείο του, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι με την φίλη του την Ρούνα την πασχαλίτσα για να βρει τους γονείς του. Στο ταξίδι του συναντά καινούργιους φίλους από τους οποίους μαθαίνει πολλά. Μια παιδική παράσταση που μιλάει για το bullying, την αξία της φιλίας και της οικογένειας αλλά και την ανάγκη του να ακούμε τις φωνές και τα ταλέντα που έχουμε μέσα μας.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο FunRaising Charity Foundation
Σκηνοθεσία: Αντρέας Μακρής 

Παίζουν: 
Χορογραφία: Εύα Καλομοίρη  
Σκηνικά / Κουστούμια: Ελένη Ιωάννου 
Ειδικές Κατασκευές: Σταύρη Παπά 
Φωτισμός: Σταύρος Τάρταρης 
Θεατρικό Κείμενο/ Μουσική: Σταύρος Μιχαλακάκος, Γιάννης Πολίτης  
Παραγωγή: Animagnet Group
€ 12


Κινηματογράφος 
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 

Δ 21 & Τρ 22 Φεβ, 20:30 (70’) 

Όπως κάθε χρόνο, οι βραβευμένες ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ταξιδεύουν σε δεκάδες προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους φέτος και η Λεμεσός, η Λευκωσία και η Πάφος. Οι προβολές του κορυφαίου Ελληνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους διοργανώνονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο, με τη συνεργασία του Ομίλου Κινηματογράφου Λευκωσίας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού. 
Προβάλλονται οι ταινίες: Από το Μπαλκόνι (Άρης Καπλανίδης), A Summer Place (Αλεξάνδρα Ματθαίου), Brutalia: Εργάσιμες Μέρες (Μανώλης Μαυρής), Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα (Βαγγελιώ Σουμέλη), Motorway 65 (Εύη Καλογηροπούλου), Last Visit (Σπύρος Αλιδάκης), Όλα τα πλάσματα της νύχτας (Μέμη Κούπα), Ο Φοιτητής (Βασίλης Καλαμάκης), Αμυγδαλή (Μαρία Χατζάκου). Με Αγγλικούς υπότιτλους.
Είσοδος ελεύθερη


Θέατρο
H Πόλη Ι Σχολή Σύγχρονου Θεάτρου - Θέατρο Μόσχας

Κ 28 Φεβ, 18:00 (90') 16+
 
Η γνωστή παράσταση Η Πόλη του Θεάτρου της Μόσχας «Σχολή Σύγχρονου Έργου», σε σκηνοθεσία Ιosif Raichelgauz, είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Evgeny Ghishkovets. Μια ιστορία που θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε οποιαδήποτε πόλη: κοσμοσυρροή, θόρυβος, κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να κατανοήσει τον εαυτό του, τα συναισθήματα, τις πράξεις και τους στόχους του. Πιστεύει ότι αν φύγει θα μπορέσει να γυρίσει νέα σελίδα στη ζωή του. «Πού, άραγε, να πάει;» Η ερώτηση δεν υφίσταται. Σημασία έχει να φύγει από εδώ! 
 
Ηθοποιοί: Marat Basharov, Elena Zakharova, Alexander Galibin, Ivan Mamonov, Iosif Raichelgaus. 

Στα Ρωσικά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «5 evenings in Cyprus».
€ 55 / 40 (φοιτητές).

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close