Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2025
Το Netflix ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη ταινία «Frankenstein» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη διανομή στους κινηματογράφους στις 17 Οκτωβρίου και θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 7 Νοεμβρίου.
Όταν τον Ιούνιο, η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το τρέιλερ και ανακοίνωσε ότι η ταινία θα «κάνει παγκόσμια πρεμιέρα» στο Netflix τον Νοέμβριο, δεν απάντησε στην ερώτηση εάν η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους, παρότι ο ίδιος ο ντελ Τόρο είχε προηγουμένως υπονοήσει σε συνέντευξη ότι το «Frankenstein» θα είχε τουλάχιστον κάποια προβολή στις αίθουσες.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η υπόνοια ότι η ταινία -που ήδη συζητείται για τα Όσκαρ- ότι δεν θα προβληθεί στους κινηματογράφους προκάλεσε τότε την κατακραυγή των θαυμαστών του ντελ Τόρο. Και το χρονικό περιθώριο των τριών εβδομάδων που έδωσε το Netflix στην πραγματικότητα θεωρείται αρκετά γενναιόδωρο για τα δεδομένα του streamer, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter.
Στην ταινία, που κόστισε 120 εκατ. δολάρια και βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα της Μέρι Σέλεϊ, πρωταγωνιστούν ο Όσκαρ Άιζακ ως Βίκτορ Φρανκενστάιν και ο Τζέικομπ Έλορντι ως το τέρας του Φρανκενστάιν. Στο καστ επίσης, οι Μία Γκοθ, Φέλιξ Κάμερερ, Λαρς Μίκελσεν, Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, Κρίστιαν Κόνβερι, Τσαρλς Ντανς και Κρίστοφ Βαλτς.
Η Μέρι Σέλεϊ (1797-1851), κόρη της Μέρι Γουόλστονκραφτ συγγραφέα του πρωτοποριακού κειμένου «Η Δικαίωση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας» (1792) και του φιλόσοφου Γουίλιαμ Γκόντγουιν, έγραψε τον Φρανκενστάιν, ή Σύγχρονο Προμηθέα όπως είναι ο τίτλος της νουβέλας, σε ηλικία μόλις 18 χρονών.
Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου ήταν όνειρο ετών για τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο -ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. «Ο Γκιγιέρμο σκεφτόταν να κάνει αυτή την ταινία από τότε που ήταν παιδί», δήλωσε ο Bela Bajaria, επικεφαλής περιεχομένου του Netflix. «Αυτό είναι που τον έκανε να θέλει να γίνει σκηνοθέτης εξαρχής. Θέλει να εξερευνήσει τι σημαίνει να είσαι τέρας και άνθρωπος».
Το 2016, σε μια συνέντευξη του στο Den of Geek, ο ντελ Τόρο εξηγούσε ότι σχεδιάζει να συμπεριλάβει μέρη του μυθιστορήματος που συνήθως παραλείπονται από άλλες διασκευές. Συνεπώς, κατά μία έννοια, παρόλο που η ιστορία έχει μεταφερθεί αμέτρητες φορές στην οθόνη, όσοι έχουν δει τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εκδοχές του βιβλίου μπορεί να μην έχουν δει ποτέ την «πραγματική» (ή τουλάχιστον ολόκληρη) την ιστορία.
«Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει κάνει ταινία το βιβλίο, αλλά το βιβλίο έγινε η Βίβλος μου, επειδή αυτό που έγραψε η Μαίρη Σέλεϊ ήταν η πεμπτουσία της αίσθησης απομόνωσης που έχεις ως παιδί», έχει πει ο ντελ Τόρο. Η πολυαναμενόμενη ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας στις 30 Αυγούστου.
Σχετικά
To «Κράτα με» της Μυρσίνης Αριστείδου βάζει πλώρη για τα Όσκαρ
Η επίσημη επιλογή της Κύπρου για τα Όσκαρ
Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου επιστρέφει στο Θέατρο Ριάλτο
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
Οι Rolling Stones ετοιμάζουν τη δική τους κινηματογραφική ιστορία
Eνα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ ετοιμάζεται να μεταφέρει την πολυτάραχη διαδρομή του στη μεγάλη οθόνη.
Ολική επαναφορά: Πρώτες πληροφορίες για το (νέο) reboot του «Star Trek»
Η νέα ταινία του δημοφιλούς franchise θα διαθέτει νέους χαρακτήρες και το ύφος θα είναι επηρεασμένο από ταινίες όπως το «Training Day» και το «Crimson Tide»!
Το βραβευμένο στο Sundance “Hold Onto Me” (Κράτα Με) συναντά το κοινό της Κύπρου
Από τις sold-out προβολές και το Audience Award του Sundance, στις μεγάλες οθόνες της Κύπρου. Από τις 17 Σεπτεμβρίου, στους κινηματογράφους K-Cineplex σε όλη την Κύπρο
«La Bola Negra»: Η πολυσυζητημένη ταινία των Καννών έρχεται στο Netflix – Με φόντο τη ζωή και τον θάνατο του Λόρκα
Οι δύο δημιουργοί της ταινίας, γνωστοί ως «Los Javis», κέρδισαν το Βραβείο Σκηνοθεσίας του φεστιβάλ.
Αυτές είναι οι 4 κυπριακές ταινίες που πάνε στο 49ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 157 ταινίες μικρού μήκους
Λίαμ Νίσον: Κινηματογραφική επιστροφή με το θρίλερ δράσης «Κωδικός Τεχεράνη»
Το κυνήγι του χρήματος οδηγεί σε μια νέα επικίνδυνη αποστολή
4 νέες ταινίες κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους
Αγωνία σε ιλιγγιώδες ύψος, σκοτεινός Πινόκιο, προϊστορικές περιπέτειες και ένας σπουδαίος Willem Dafoe συνθέτουν το κινηματογραφικό μενού
Στην όμορφη αυλή του Έρμα για θερινό σινέμα και τον Σεπτέμβριο
Τις Δευτέρες του Σεπτέμβρη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει υπέροχες ταινίες, με ελεύθερη είσοδο
EXPLICIT: Το νέο τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα του Ριάλτο
Θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026 και θα περιλαμβάνει ταινίες που τόλμησαν να ανοίξουν νέους δρόμους στη γλώσσα του σινεμά
Tο σίκουελ του «Once Upon A Time in Hollywood» με τον Μπραντ Πιτ απέκτησε τίτλο και ημερομηνία πρεμιέρας
Ο Cliff Booth, ο θρυλικός κασκαντέρ και βετεράνος πολέμου που χάρισε στον Μπραντ Πιτ το πρώτο του Όσκαρ ερμηνείας στο «Once Upon a Time in Hollywood» του Κουέντιν Ταραντίνο, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη