Εκδρομές να πας , Guide

10 λόγοι για να πας στο Κοιλάνι αυτό το σαββατοκύριακο

Φτάνουμε στο φημισμένο κρασοχώρι της Λεμεσού για τα Ποιθίγια,για να γευτούμε τοπικά προϊόντα και κρασιά από τα φημισμένα οινοποιεία της κοινότητας

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021

Ένα από τα πιο όμορφα Κρασοχώρια της Λεμεσού γιορτάζει αυτό το σαββατοκύριακο πραγματοποιώντας μία πολύ όμορφη γιορτή, τα Πιθοίγια, το άνοιγμα δηλαδή του πιθαριού, μία γιορτή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νέα εσοδεία του κρασιού

Εξ ου λοιπόν και το Κοιλάνι την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, προσκαλεί ντόπιους και ξένους να έρθουν στο χωριό να πιουν άφθονο κρασί, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, να επισκεφτούν τα οινοποιεία του χωριού και να περάσουν μία όμορφη Κυριακή! 

Ωστόσο τα Ποιθίγια, δεν είνα η μόνη αφορμή για να επισκεφθούμε αυτό το όμορφο χωριό!

Το ιστορικό οινικό χωριό Κοιλάνι λοιπόν θα το βρεις στη δυτική όχθη του ποταμού Κρύου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 820 μέτρων και περιβάλλεται από κορυφές λόφων που δημιουργούν μια υπέροχη θέα... 

Το όνομα
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πήρε το χωριό το όνομά του. Σύμφωνα με μια εκδοχή το χωριό ήταν κάποτε γνωστό ως 'Κούριον' από το γιο του μυθικού βασιλιά της Κύπρου Κινύρα - ένα όνομα που κράτησε μέχρι τη Βυζαντινή Περίοδο. Κατά τη Φραγκοκρατία μετονομάστηκε σε Κοιλάνι. Μια δεύτερη θεωρία λέει ότι προέρχεται από την αρχαία πόλη Κυλλήνη της Πελοποννήσου στην Ελλάδα, απ' όπου κατάγονταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Μια τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι το όνομα μπορεί να προέρχεται από τη θέση του χωριού σε μια κοιλάδα.

Το χωριό διατηρεί τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Θαυμάστε παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, καμάρες και ανάγλυφα κουφώματα σε στενά πλακόστρωτα δρομάκια χρωματισμένα από τα λουλούδια των σπιτιών.

Δοκιμάστε κυπριακή κουζίνα, όπως το αρωματικό «αρκατένο» (τραγανό παξιμάδι με μαγιά) και τα γλυκά «γλιτζιστά». Απολαύστε τα διάσημα κρασιά και προϊόντα σταφυλιών σε έναν από τους κύριους καλλιεργητές του νησιού.

Σίγουρα όμως, δεν γίνεται να βρεθείς στο Κοιλάνι και να μην επισκεφθείς ένα από τα οινοποιεία του χωριού! Η βόλτα στο Κοιλάνι πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και επίσκεψη σε κάποιο ή κάποια από τα φημισμένα οινοποιεία του χωριού. Το Οινοποιείο Βλασίδη (25471482, 99441574), ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, επιτυγχάνοντας σήμερα να αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κοιλάνι και Βουνί, στην καρδιά των Κρασοχωριών Λεμεσού. Το επιβλητικό κτήριο του οινοποιείου περιβάλλεται από έναν λειτουργικό γραμμικό αμπελώνα, του οποίου η αναδιάρθρωση ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το οινοποιείο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να υποδέχεται με ευχέρεια τους επισκέπτες, με χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν, να μυήσουν, να εκπαιδεύσουν και να διασκεδάσουν.  

Επίσκεψη αξίζει και το Οινοποιείο Αγία Μαύρη (25470225), όπου εκεί θα σε υποδεχθούν ο κ. Ιωάννη και η κ. Γιανούλα Ιωαννίδη, ιδιοκτήτες του οινοποιείου. Ο κ. Ιωάννης, γιατρός στο επάγγελμα, και η σύζυγός του Γιαννούλα φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση της οικογενείας που παρήγαγε το δικό της κρασί και ζιβανία από πολύ παλιά. Στο χώρο τους λοιπόν θα θαυμάσεις το πώς συνυπάρχουν αρμονικά το παλιό με το καινούριο, δηλαδή αντικείμενα της κυπριακής παράδοσης και ιστορίας και τα σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής λευκών και ερυθρών, ξηρών και γλυκών οίνων. Παράλληλα, το υπόγειο του χώρου, εκεί που τα βαρέλια γεμίζουν πε ποικιλίες κρασιών, μαρτυρά την επιμονή και το πάθος των ανθρώπων αυτών στο να συνεχίζουν φτιάχνοντας καλό και βραβευμένο κρασί για να κάνουν την ιστορία του οίνου αυτού του νησιού ακόμη πιο περήφανη.

Στο όμορφο Κρασοχώρι της Λεμεσού θα βρεις ακόμη ένα οινοποιείο. Πρόκειται για το Οινοποιείο Ερημούδης (25334305), που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 και βρίσκεται μετά το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Κοιλάνι. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις τα κρασιά του Οινοποιείου και να αγοράσεις κάποια από αυτά. Κρασιά τοπικής παραγωγής, από επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών που τα χαρακτηρίζει η αυθεντικότητα στη γεύση. Μια γκάμα κρασιών για διάφορα γούστα και διαφορετικούς ουρανίσκους.

Στο χωριό αναζήτησε και το Vardalis Winery (25470261), όπου υπάρχει ειδικός χώρος για πώληση και γευσιγνωσία. Συνολικά η εταιρεία παράγει περίπου 12 διαφορετικά είδη κρασιού.

Ανακαλύψτε τη θρησκευτικά κληρονομιά του χωριού στην εκκλησία του Μονογένη και το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης, που βρίσκεται κάτω από ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια του νησιού. Θαυμάστε την ασυνήθιστη αρχιτεκτονική και τις αξιόλογες τοιχογραφίες. Η ιστορία του χωριού χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, μετά την ανασκαφή αρχαίων τάφων και αγγείων. Ανακαλύψτε τα απομεινάρια των χριστιανικών χρόνων, της Φραγκοκρατίας και της Οθωμανικής κυριαρχίας. Επιπλέον, επισκεφθείτε το Αμπελουργικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Ελαιοτριβείο και τα οινοποιεία.

Στο χωριό καλλιεργούνται μηλιές, αχλαδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα τα οποία αρδεύονται από τον ποταμό Κρύο. Στο παρελθόν το χωριό αποτελούσε σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων των γύρω χωριών που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους αλευρόμυλους που περιστρέφονταν δίπλα στο ποτάμι.

Φεύγοντας από τον Ιερό Ναό του Μονογενή με τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια, μην παραλείψεις να κατηφορίσεις προς το Αμπελουργικό Μουσείο. Στο συγκεκριμένο μουσείο, που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλιό κτίσμα, εκτίθενται εργαλεία που έχουν σχέση με το φύτεμα και το μεγάλωμα του αμπελιού καθώς και άλλα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του σταφυλιού και την παρασκευή διαφόρων προϊόντων, ενώ εκεί μπορείς να δεις και μια πιστή αναπαράσταση ενός παλιού κυπριακού σπιτιού. Η κύρια εκκλησία του Κοιλανιού, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ελεούσα, ενώ εκεί βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο με εικόνες του 13ου αιώνα καθώς και εικόνες από τον 18ο αιώνα οι οποίες συνδέονται κυρίως με αγιορείτικο εργαστήριο! Η τρίτη εκκλησία του χωριού, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά (στα μισά της διαδρομής προς Πέρα Πεδί) και είναι κτισμένη στην ειδυλλιακή κοιλάδα του Κρυού ποταμού, είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαύρη. Κάνε μια στάση κάτω από τη φυσική σκέπη που σχηματίζει ο θεόρατος πλάτανος και αν είσαι τυχερός μπορεί να απολαύσεις και τους μικρούς καταρράκτες που δημιουργεί η βροχή στην πλαγιά του απέναντι λόφου.

Στο Κοιλάνι θα βρεις πολύ καλές ταβερνούλες. Η πρώτη, το 'Εξοχικό Κέντρο Αγία Μαύρη' (25470542) βρίσκεται απέναντι από το ομώνυμο εκκλησάκι και είναι ανοικτή Σάββατο και Κυριακή το μεσημέρι. Το Σάββατο σερβίρει μαγειρευτά και είδη σχάρας στα κάρβουνα ενώ Κυριακή σερβίρει κλέφτικο με κεφτέδες, κουπέπια, ορεκτικά και σαλάτα.

Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις το "Κορίνεον" (99608196), που θα βρεις κατευθυνόμενος προς το κέντρο του χωριού. Αναζήτησέ το και ως την ταβέρνα του Άριστου ή «Οι μεζέδες της Μαρίας». Εδώ θα δοκιμάσεις κλασικές κυπριακές γεύσεις, νόστιμο σπιτικό φαγητό και είδη σχάρας τις καθημερινές, ενώ τις Κυριακές η αρνίσια σούβλα έχει την τιμητική της.

Το Εξοχικό Κέντρο 'Τα Τρία Πεύκα' (25470046) επίσης σεβίρει κυπριακή κουζίνα και σούβλα, σε μία πολύ ωραία τοποθεσία. 

Για διαμονή, θα πας στα ενταγμένα στο σχέδιο του αγροτουρισμού και εξοπλισμένα Mavrikios Village Apartments (25565763, 99642763), που διατίθενται προς ενοικίαση. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή του Kilani Gardens (99604004) με τα 9 studio apartments, όλα με κουζινούλα (μάλιστα ένα από αυτά διαθέτει και τζάκι).

ΜΑΘΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ... 
* Στο χωριό λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κοιλανίου. Το Κ.Π.Ε. Κοιλανίου περιλαμβάνει αίθουσα προβολών/διαλέξεων, εργαστήριο υπολογιστών, αίθουσα εικαστικών/δημιουργικών δραστηριοτήτων. Ο εξωτερικός του χώρος περιβάλλεται από αμπελώνα, βοτανόκηπο και περιβόλι με αντιπροσωπευτικά φυτά και δέντρα της περιοχής, ξερολιθικό τοπίο και ένα μικρό κομμάτι δασικής έκτασης. Αξιοποιείται ως υπαίθριος εκπαιδευτικός χώρος και ως χώρος χαλάρωσης και ψυχαγωγίας των επισκεπτών/τριών.

* Σύντομα θα δημιουργηθεί στο Κοιλάνι το Μουσείο Κυπριακού Παραμυθκιού, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοιλανίου. 
Το Μουσείο Παραμυθκιού θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ντόπιους και τουρίστες και ιδιαίτερα στους μαθητές μας.

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close