Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2025
Το Quartetto Eos, ένα από τα πιο συναρπαστικά κουαρτέτα εγχόρδων που έχουν αναδειχθεί από την Ιταλία τα τελευταία χρόνια, φιλοξενεί στις 2 Μαΐου το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος.
Το σύνολο θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην Κύπρο με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει το «5ο Κουαρτέτο Εγχόρδων, Έργο 20» του Χάιντν– που θεωρείται ορόσημο στην ιστορία της σύνθεσης, το αβυσσαλέο «Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.6 σε Φα ελάσσονα, Έργο 80» του Μέντελσον– το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο μουσικής δωματίου του συνθέτη, καθώς και το σπουδαίο κουαρτέτο «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Σούμπερτ, έναν από τους βασικότερους πυλώνες του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου.
Το Quartetto Eos αποτελείται από τους Ελία Κιέζα (βιολί), Τζάκομο Ντελ Πάπα (βιολί), Αλεσάντρο Άκουι (βιόλα) και Σίλβια Ανκαράνι (βιολοντσέλο).
Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας.
Έχοντας ιδρυθεί το 2016 στο Ωδείο Σάντα Τσετσίλια στη Ρώμη, το Κουαρτέτο γρήγορα διακρίθηκε χάρη στη φρεσκάδα και το βάθος των ερμηνειών του, κερδίζοντας, το 2018, το σπουδαίο Βραβείο Farulli που απονέμεται από τους Ιταλούς Μουσικοκριτικούς στο πλαίσιο του Βραβείου Φράνκο Αμπιάτι. Έκτοτε, έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία σε διεθνούς φήμης διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων, του Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου Ορφέους στο Βίντερτουρ, του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου Άντον Ρουμπινστάιν στο Ντίσελντορφ, και του Διεθνούς Διαγωνισμού Κουαρτέτων Εγχόρδων Πάολο Μπορτσιάνι στο Ρέτζιο Εμίλια. Το 2024 κατέκτησε το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Amur New Talents στο Μιλάνο.
Το Quartetto Eos έχει ήδη εμφανισθεί σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, όπως η Φιλαρμονική του Παρισιού, το Θέατρο Λα Φενίτσε στη Βενετία, το Φλαζέ των Βρυξελλών, ενώ δισκογραφία του, που διευρύνεται διαρκώς, εδραιώνει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία σύνολα μουσικής δωματίου της γενιάς του. Έχει επιλεγεί για το φημισμένο πρόγραμμα MERITA, που προωθείται από την Le Dimore del Quartetto, έναν οργανισμό στήριξης κουαρτέτων εγχόρδων, με τον οποίο συνεργάζεται από το 2017.
Το 2022, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, με χρηματοδότηση και σε παραγωγή της Da Vinci Records, με έργα των Γιάνατσεκ, Μέντελσον και Βέμπερν. Το 2024 ηχογράφησε ένα CD με έργα του Ερμάνο Βολφ-Φεράρι, με τη στήριξη της COOP ART στη Ρώμη και της Accademia degli Sfaccendati, σε παραγωγή της Brilliant Classics. Εν συνεχεία, ηχογράφησε τα άπαντα για μουσική δωματίου με έγχορδα του Τζοβάνι Σγκαμπάτι για τη δισκογραφική εταιρεία Tactus.
Πρόγραμμα
- Γιόζεφ Χάιντν (1732-1809): Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Φα ελάσσονα, Έργο 20, Αρ.5 (1772)
- Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847): Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.6 σε Φα ελάσσονα, Έργο 80 (1847)
- Φραντς Σούμπερτ (1797-1828): Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.14 σε Ρε ελάσσονα, D.810 «Ο Θάνατος και η Κόρη» (1824)
>> Παρασκευή, 2 Μαΐου, The Shoe Factory Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22663871 pharosartsfoundation.org
-
The Shoe Factory
02 Μαΐου 2025
Σχετικά

Οι Prospectus ανακοίνωσαν τα νέα δύο μέλη της μπάντας τους
Ο ντάμερ και ο τραγουδιστής που θα ενταχθούν στην ομάδα, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Μεσημέρη


Τα 20 πιο μεγάλα live στα χωριά: Οι συναυλίες του φετινού Αυγούστου στην ορεινή Κύπρο
Όλες οι συναυλίες στα χωριά μας που δεν πρέπει να χάσεις τον φετινό Αύγουστο

Η Ευρυδίκη τραγουδά τον Δεκαπενταύγουστο στην Κύπρο
Ένα μουσικό live με τις επιτυχίες της αγαπημένης ερμηνεύτριας

Duo Immersio: Ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια
Μια ιδιαίτερη βραδιά μουσικής δωματίου με τους Mujie Yan και Δαυίδ Αναστασίου

14 συναυλίες που θα απολαύσουμε τον Δεκαπενταύγουστο στο νησί
Μουσικές στάσεις που θα γεμίσουν τις μέρες μας με ρυθμό, κέφι και αξέχαστες στιγμές σε όλη την Κύπρο

Γιώργος Τσαλίκης και Σάσα Μπάστα σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά
Μαζί τους ο Αλέξης Πρεβενάς, η Αντριανέλα Νικολάου και η Άννα Ηρακλέους

Ο Σταύρος Κωνσταντίνου ζωντανεύει τον κήπο της πρωτεύουσας
Τρεις εκρηκτικές Πέμπτες τον Σεπτέμβριο με special act την Κλεοπάτρα Τομπάζου

Moonwalk 2025 - Eclipse edition: Έρχεται το μεγαλύτερο street music festival του νησιού
Φέτος θα περπατήσουμε κάτω από την πανσέληνο και μια σεληνιακή έκλειψη.

Παραδοσιακή βραδιά με την Αρετή Κετιμέ και τον Στέφανο Πελεκάνη στην πλατεία του χωριού
Μουσική, γεύσεις και ζεστή ατμόσφαιρα σε μια καλοκαιρινή γιορτή με ελεύθερη είσοδο

Οι 3 κορυφαίοι καλλιτέχνες που θα μαγέψουν την Κύπρο τον Σεπτέμβριο
Έλληνες τραγουδιστές που έρχονται στο νησί για να μας ξεσηκώσουν
