Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου 2025
Mετά την επιτυχημένη υλοποίηση του πρώτου παγκυπρίως προγράμματος εικαστικής ψυχοθεραπείας σε χώρους πολιτισμού, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα εφαρμογής και έρευνας της εικαστικής ψυχοθεραπείας για άτομα τρίτης ηλικίας. Η αξία και η επιστημονική εγκυρότητα της έρευνας αναγνωρίζονται πλέον θεσμικά, καθώς η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ) έχει γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της διεξαγωγής της.
Το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας υλοποιείται από τις καταρτισμένες εικαστικές ψυχοθεραπεύτριες Μαρίνα Ιωάννου και Ελένη Πετρίδου Mπουρίτη (ΜΑ, ΜSc Art Psychotherapy), πλήρη μέλη του Σωματείου Εικαστικών Θεραπευτών και Φίλων Κύπρου (CARTA) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εικαστικών Θεραπευτών (EFAT).
Μέσα από 13 ομαδικές συνεδρίες εικαστικής ψυχοθεραπείας στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το πρόγραμμα στοχεύει στην προαγωγή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, στη μείωση του αισθήματος της μοναξιάς και της ματαίωσης και στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευεξίας.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν επιλεγμένους πίνακες από τις Συλλογές της Λεβεντείου Πινακαθήκης, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργήσουν δικά τους έργα. Αυτές οι δημιουργίες τους θα λειτουργήσουν ως μοίρασμα κοινών εμπειριών και συναισθημάτων, ενδυναμώνοντας παράλληλα το αίσθημα του ανήκειν και της παραγωγικότητας.
Η επιλογή των μελών για τη σύσταση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί έπειτα από προσωπικές συνεντεύξεις/αξιολογήσεις με τις συντονίστριες και τους κοινωνικούς λειτουργούς του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τις 16 Μαΐου 2025 στον χώρο της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας. Επιχορηγείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, Τμήμα Σύγχρονού Πολιτισμού και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.
Σχετικά
Ανθεστήρια στον Πρωταρά, με μεγάλη συναυλία
Η γιορτή των λουλουδιών θα κορυφωθεί με συναυλία με τους Σταύρο Κωνσταντίνου και Άντρη Καραντώνη
ΦΑΡΟπερπατήματα στο Κάβο Κίτι: Μια μοναδική εμπειρία στον Φάρο Περβολιών
Ένας πολιτιστικός περίπατος δίπλα στη θάλασσα, που συνδέει την ιστορία, τη φύση και το μέλλον ενός εμβληματικού τοπόσημου της Λάρνακας
The Outdoor Adventure Show 2026: Η απόλυτη outdoor εμπειρία έρχεται στο Nicosia Mall
Για τρεις μέρες, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα δυναμικό Outdoor Activity Hub, όπου επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, να δοκιμάσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες
Ένα υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες, στη Λευκωσία
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει δυναμικά στη Λευκωσία!
Circus Atmosphere: Το διάσημο τσίρκο ξεκινά παραστάσεις στη Λάρνακα
Το πρόγραμμα της εβδομάδας
«Αγάπη δίχως όρια»: Mια γιορτή για τα ζώα στη Λεμεσό
Υιοθέτησε ένα φίλο, παίξε και απόλαυσε μία μέρα γεμάτη δραστηριότητες και προσφορά
Πρωτομαγιά στην Κύπρο: 15 όμορφες εκδηλώσεις για κάθε διάθεση, από φεστιβάλ μέχρι μεγάλα live
Μουσική, παράδοση, φύση και διασκέδαση γεμίζουν το νησί την 1η Μαΐου
Το Graphic Stories επιστρέφει για 12η χρονιά, αυτή τη φορά στη Λάρνακα
Με διεθνείς ομιλητές, εργαστήρια, έκθεση και βραβεία διαγωνισμού αφίσας
Η εντυπωσιακή «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» από το Ballet Philippines στη Λεμεσό
Η μουσική βασίζεται σε έργα του Κλοντ Ντεμπισί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αέρινη και ρευστή
Μεγάλη Γιορτή Αγάπης στη Λεμεσό, με μουσική, χορό, καλλιτέχνες και κοινωνικό μήνυμα
Το Ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» εγκαινιάζει την Πτέρυγα Ανηλίκων με μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους, μια βραδιά αφιερωμένη στην αγάπη, την αποδοχή και τη στήριξη των παιδιών που το έχουν ανάγκη
«Ανεράδων»: Μία παράσταση σύγχρονου χορού με ζωντανή μουσική
Πρόκειται για μια καλλιτεχνική πρόταση που εστιάζει στο άυλο, στο θηλυκό και στο οριακό
Ένα από τα πιο όμορφα μαγιάτικα φεστιβάλ θα στηθεί στο χωριό
Γιορτάζουμε την άνοιξη σε ένα μαγικό τοπίο, με φόντο τα βουνά της Ακρούντας