Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

20 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το weekend

Όλα όσα μπορείς να κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021

Η εβδομάδα αυτή για κάποιους πέρασε γρήγορα και για κάποιους αργά και βασανιστικά. Σημασία έχει ότι πέρασε και έφτασε ένα Σαββατοκύριακο το οποίο μπορείς να το αξιοποιήσεις όπως θέλεις εσύ.

Να βγεις, να μείνεις μέσα, να δεις κόσμο, να συναναστραφείς μόνο με τα κατοικίδιά σου. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει πολλές ιδέες κι εκδηλώσεις για το σαββατοκύριακο που επιτέλους έφτασε!

 

Limassol Coffee Festival
Από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου 2021 η Λεμεσός υποδέχεται το πρώτο Limassol Coffee Festival… το οποίο έρχεται με open air διάθεση στη Μαρίνα Λεμεσού για να μας μυήσει στην τέχνη του καλού καφέ. Πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός για τους επαγγελματίες και τους λάτρεις του καφέ, με 20 εκθέτες από Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία, που θέτει τις βάσεις για τη νέα εποχή στον κλάδο της καφεστίασης και συμβάλλει στη δυναμική εξέλιξη της κουλτούρας του καφέ στη χώρα µας. 
Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι 10 ευρώ (Day Pass, online και €12 στην είσοδο), ενώ καθόλη τη διάρκεια της γιορτής, οι καφέδες θα είναι όλοι κερασμένοι! 

Γιορτή του Κρασιού στον Δωρό
Η Γιορτή του Κρασιού, η μεγάλη λαϊκή γιορτή της Κύπρου που γιορτάζει φέτος 60 χρόνια ιστορίας, μεταφέρει τις εκδηλώσεις της και στα παραδοσιακά χωριά της Λεμεσού. Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, ημέρα λήξης της Γιορτής του Κρασιού, πάμε στην κοινότητα Δωρού, ένα σημαντικό κουμανδαροχώρι, όπου από το μεσημέρι θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία του χωριού, με χορό, τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και πολλές εκπλήξεις. Στο πλαίσιο της γιορτής θα προσφέρεται δωρεάν κουμανταρία, ζιβανία, παλουζές, θα υπάρχει συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, και παραδοσιακούς χορούς από το σχήμα Ζήδρος Πολεμιδιών και το σχήμα Αγίου Μάμα Ξυλιάτου. Επίσης, η γιορτή θα πλαισιώνεται από εργαστήρια χειροτεχνίας, παρασκευή κουμανταρίας, πώληση παραδοσιακών προϊόντων, λοκμάδες, παιχνιδότοπο, την ομάδα ταχυδακτυλουργών Λιοτατή και άλλες εκπλήξεις! 
>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου, Δωρός, επ. Λεμεσού, 14.00-18.00.   

Κερνάμε Παραδοσιακά στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας
Την ερχόμενη Κυριακή 17/10/21, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα διοργανώσει ακόμα μία ξεχωριστή εκδήλωση κουλτούρας και γεύσεων με παραδοσιακή μουσική με τίτλο «ΚΕΡΝΑΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ» στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ» που διοργανώνονται κάθε Κυριακή με σκοπό την προώθηση της κυπριακής οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Παρουσιάζοντας νέα σειρά προτάσεων φαγητού, καφέ και γλυκού για τους επισκέπτες η οποία θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους, αυτή την Κυριακή απο τις 10:00 π.μ μέχρι και τις 3:00 μ.μ θα προσφέρονται επιλογές street food όπως μπέργκερς (βοδινό και κοτόπουλο) με πατάτες, λαχματζούν, παραδοσιακές κούπες, χαλλουμωτές, τραγανές πισίες με το μέλι και αμύγδαλα αλλά και εναλλακτικές επιλογές όπως vegan «Jackfruit Pulled "Pork» μπέργκερ, τυρόπιττες με τυρί αμυγδάλου, ωμοφαγικά γλυκά και γλυκά χωρίς γλουτένη. Πιο συγκεκριμένα στον υπαίθριο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στον Άγιο Θεόδωρο στις 11:30 θα γίνει η έναρξη της παρασκευής του τραχανά, που θεωρείται εθνικό πιάτο της Κύπρου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της παρασκευής του αλλά και να δοκιμάσουν τον φρέσκο ζεστό τραχανά αλλά και διάφορα άλλα φρέσκα εδέσματα όπως κουλούρια, τραγανές πισίες με μέλι και αμύγδαλα, σσιννόπιτες, τρεμυθόπιτες, χαρουπόμελο, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, φρέσκα αιγινά χαλούμια, ξερό τραχανά, μείγματα μπαχαρικών, παστελλάκι, μέλι, τσάι και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα! Επίσης στον χώρο θα φιλοξενούμε διάφορους καλλιτέχνες με χειροποίητα κοσμήματα και κατασκευές αλλά και περίπτερο πώλησης πανέμορφων λουλούδιών, φυτών και κάκτων".

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας
Σε ένα ταξίδι στο χρόνο στην εποχή του Μεσαίωνα, θα μεταφερθούμε στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. Η πόλη της Αγίας Νάπας εδώ και μία βδομάδα έχει μεταμορφωθεί σε ένα σκηνικό όπου κυριαρχούν οι ιππότες, οι δράκοι, οι μάγισσες, οι νεράιδες, με τους θρύλους και τις παραδόσεις να αναβιώνουν σε μια απόλυτα μαγευτική ατμόσφαιρα. Παρελάσεις ομάδων στους δρόμους και παραμυθένιο θέαμα επί σκηνής (στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας Αγίας Νάπας) είναι αυτά που θα απολαύσουν οι επισκέπτες το τελευταίο διήμερο του φεστιβάλ. Ωστόσο, την τελευταία μέρα του 16ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας (Σάββατο 16/10) ξεχωρίζει η συναυλία "Ανάσα της ψυχής μου” με τη Γεωργία Νταγάκη. Την εκρηκτική ερμηνεύτρια και μουσικό από την Κρήτη, με συνοδεία τριών εξαιρετικών μουσικών. Συνθέτοντας ένα αφήγημα ψυχής με κεντρικό στοιχείο την παράδοση, μας ταξιδεύουν σε αέναα μονοπάτια γνωστών και νέων ακουσμάτων. Η ανυπομονησία για το αντάμωμα κι η ανάγκη για το «μαζί», ξορκίζει την ξενιτιά των δύσκολων ημερών που περάσαμε και δίνει στις καρδιές μας την ελπίδα!
Μαζί της οι μουσικοί: Βαγγέλης Στεφανόπουλος, πλήκτρα, Μιχάλης Ατσάλης, κιθάρες, Λουκάς Καλαντζάκος, τύμπανα. Οργάνωση παραγωγής: Artonica Productions.

Τρεις Γυναίκες
Η ανατρεπτική όπερα δωματίου των Βάσου Αργυρίδη και Tim Welton κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κυπρία και δεν πρέπει να τη χάσει κανείς! Τρεις μυθικές ηρωίδες-πρόσωπα του αρχαίου δράματος (Μήδεια, Αντιγόνη και Εκάβη) μεταφέρονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και καταθέτουν η κάθε μια την προσωπική της μαρτυρία ενώπιον ενός σύγχρονου άντρα ο οποίος προσπαθεί να διερευνήσει και να αντιληφθεί το προσωπικό δράμα, τα διλήμματα, τις επιλογές και τις πιθανές ενοχές της κάθε μιας. 
>> Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30.

«Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...»: Σύνθεση Μίκη – Καμπανέλλη στο Σατιρικό
Μια θεατρική και μουσική παράσταση με κείμενα και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο «Ποτέ πια!... Ώρα καλή!...», ανεβάζει το Σατιρικό Θέατρο. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη χτίζει μια σπονδυλωτή παράσταση, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον πόλεμο και τις συνέπειές του στη ζωή του Ελληνισμού της νεότερης Ελλάδας. Με άξονα τα συγκλονιστικά κείμενα των Καμπανέλλη και Θεοδωράκη και τις διαχρονικές μελωδίες του μεγάλου μουσουργού, το έργο διατρέχει την ιστορία της Ελλάδας και τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα. Συμμετέχουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Στέλιος Καυκαρίδης, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Κύνθια Παυλίδου, Χριστιάνα Λάρκου, Κώστας Καντζηλιέρης, Γεωργία Νικολάου, Σταύρος Χατσαντριάν και ο μουσικός Σάββας Σάββα.
>> Πρεμιέρα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, Πάνω Σκηνή, Σατιρικό Θέατρο, 20.30. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 7.30μ.μ. (μέχρι τις 7 Νοεμβρίου). Πληρ. 22312940 – 22421609, satiriko.tameio@cytanet.com.cy.

"Κουκούτσι": Η νέα παράσταση του Χρήστου Γρηγοριάδη στο Θέατρο Ανεμώνα
Το θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν με το πιο πρόσφατο έργο του συμπατριώτη μας συγγραφέα-ηθοποιού Χρήστου Γρηγοριάδη, "Κουκούτσι". Είναι το τρίτο θεατρικό έργο του Γρηγοριάδη που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα ενώ στο παρελθόν ανέβηκαν και τρεις δικές του διασκευές. Το "Κουκούτσι" είναι μια γλυκύτατη κοινωνική κωμωδία με πολύ και αβίαστο γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση! Ένα ανθρώπινο έργο με χαρακτήρες που όσο κι' αν μπορεί να μοιάζουν σε πρώτη ανάγνωση ασυνήθιστοι και ανοίκειοι, είναι ουσιαστικά τόσο γνώριμοι σε όλους που αποτελούν κομμάτια του κοινωνικού παζλ και μπορούν να στήσουν καθρέφτη στον σημερινό παρανοϊκό τρόπο ζωής, ένα καθρέφτη παραμορφωτικό και σατιρικό. 
>> Πρεμιέρα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 20:30, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 και την Κυριακή στις 19:00 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Πληρ. 70007721.

Στα Λύμπια «μετακομίζει» το Φεστιβάλ Ξαρκής 2021 
Υπό τη θεματική «Επιστρέφοντας στις ρίζες: περιβάλλον και κοινωνία», το 8ο στη σειρά Φεστιβάλ Ξαρκής επιστρέφει και φέτος φιλοξενείται στο χωριό Λύμπια της επαρχίας Λευκωσίας από τις 15 μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών φιλοξενίας, μια ομάδα επιλεγμένων καλλιτεχνών καλείται να συνεργαστεί τόσο με την ομάδα του Ξαρκής όσο και με την τοπική κοινότητα με σκοπό να προκύψουν έργα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου του τριήμερου Φεστιβάλ. Περισσότερα εδώ.
>> Παρασκευή 15-Κυριακή 17 Οκτωβρίου, Λύμπια, επ. Λευκωσίας.

 


 

Φεστιβάλ Μπίρας στα 7 Κλειδιά
Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της μπύρας και όλος ο πλανήτης  γιορτάζει με εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πανηγύρια! Και το καφενείο “7 Κλειδιά”, το αγαπημένο μας στέκι στην παλιά Λευκωσία, δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός, με τον δικό του φυσικά ξεχωριστό τρόπο. Εξ ου λοιπόν και μας προσκαλεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στα “7 Κλειδιά” για να δοκιμάσουμε παρέα τις μπύρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας “Septem”. Στη διάθεσή μας θα βρίσκεται μια μεγάλη συλλογή από εφτά (7) βαρελίσιες και έξι (6) εμφιαλωμένες μπύρες “Septem”. Και επειδή ως γνωστόν η καλύτερη παρέα για την μπύρα είναι το μεζεδάκι της, οι εκλεκτές μπυρίτεσες από την Εύβοια, θα συνοδευτούν με χειροποίητα λουκάνικα με πράσο, μεθυσμένα με μπύρα στο κάρβουνο, ειδικά για την περίσταση!
>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου, “7 Κλειδιά”, παλιά Λευκωσία, 15.00. Πληρ. 22 103857. 

Limassol Triathlon
Μοναδικό αθλητικό θέαμα αναμένεται να προσφέρει ο αγώνας τριάθλου που επιστρέφει φέτος, στο πλαίσιο των 21ων Λεμεσίων, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. Ανακοίνωση της διοργάνωσης αναφέρει ότι ο αγώνας διεξάγεται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια από τον Τριαθλητικό Όμιλο Νηρέας, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού και περιλαμβάνει δύο αποστάσεις «Sprint» (750μ κολύμβηση, 20χλμ ποδηλασία, 5χλμ τρέξιμο) και «Super Sprint» (300μ κολύμβηση, 10χλμ ποδηλασία, 2.5χλμ τρέξιμο). Οι δυο αυτές αποστάσεις, προστίθεται, είναι ιδανικές  για τους τριαθλητές οι οποίοι είναι νέοι στο σπορ ή αυτούς οι οποίοι είναι λάτρεις της ταχύτητας. Οι μικρές σχετικά αποστάσεις αλλά και το ιδανικά επίπεδο οδόστρωμα δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία για καταπληκτικούς χρόνους, αναφέρει η ανακοίνωση. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 8:30 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, στην ανατολική πλευρά του μόλου Λεμεσού. Οι εγγραφές για το Limassol Triathlon θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την Covid-19, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας.
>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου, Λεμεσός. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://nireastriathlon.com/event/2021_limassol_triathlon/.

On_Bodies: Φεστιβάλ χορού στη Στέγη Χορού Λευκωσίας
13 χρόνια μετά από την έναρξη του, το No_Body αλλάζει όνομα πρεσβεύοντας ένα καινούργιο αέρα ανανέωσης που εμπεριέχει εξίσου σημαντικές παρουσιάσεις. Μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο, γεμάτο συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες από Κύπρο και το εξωτερικό, καλωσορίζουμε το On_Bodies Festival. Φέτος, το φεστιβάλ είναι χωρισμένο στις κατηγορίες: Bodies on Stage παρουσιάζοντας 20λεπτα έργα στην κύρια σκηνή και Bodies in the Garden με 5λεπτα σόλο στον εξωτερικό χώρο. Δες περισσότερα, εδώ.
>> Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, Στέγη Χορού Λευκωσίας, ώρα 18:30.

Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια, έρχεται η θεατρική παράσταση “Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ”, βασισμένη στο ομώνυμο, βραβευμένο βιβλίο της Μαρίνας Μιχαηλίδου Καδή, που πραγματεύεται το πολύ ευαίσθητο και πιο επίκαιρο από ποτέ, ζήτημα της προσφυγιάς μέσα από τα παιδικά μάτια της Σαβέλ. Μέσα σε μια μέρα η Σαβέλ άφησε το σπίτι της και ό,τι άλλο αγαπούσε και ταξίδεψε σε μια μακρινή χώρα, στην άλλη άκρη της γης. Το μόνο πράγμα που μπόρεσε να πάρει μαζί της είναι το κόκκινο φόρεμα που της είχε κάνει δώρο η γιαγιά της στα γενέθλιά της. Και η Σαβέλ δεν το αποχωρίζεται ποτέ… Μια ιστορία για τα παιδιά πρόσφυγες που βίαια εγκαταλείπουν τα σπίτια και τους ανθρώπους που αγαπούν, για να βρεθούν σε τόπους ξένους. Η ιστορία επισημαίνει ότι το ταξίδι δεν τελειώνει με την ασφαλή άφιξη ενός παιδιού στον προορισμό του. Εξίσου σημαντική είναι η ένταξη και προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον, και σε αυτό διαδραματίζει μεγάλο ρόλο η υποδοχή και η αντιμετώπιση που θα έχει. 
Μάθε περισσότερα, εδώ.
>> Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 16.00.

Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός
Η κωμωδία της χρονιάς "Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός" των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, που ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα έρχεται Κύπρο τον Οκτώβριο. «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», η θεατρική κωμωδία της χρονιάς, που με τεράστια επιτυχία παρουσιάστηκε στην Αθήνα, ανοίγει πανιά για την φθινοπωρινή της περιοδεία. Την διασκευή & σκηνοθεσία υπογράφει ο Χάρης Ρώμας ο οποίος επίσης ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Κλέαρχου». Συμπρωταγωνιστούν, ο Γιώργος Γαλίτης, η Ευτυχία Φαναριώτη και η Τάνια Τρύπη. Δίπλα τους θα απολαύσουμε και τους Βαγγέλη Δουκουτσέλη, Εύη Κολιούλη, Αντώνη Καλομοιράκη, Μαρία Κοκολάκη. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία η οποία χαρακτηρίστηκε από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ ως «η κωμωδία της χρονιάς», που θα σας μείνει αξέχαστη, όπως και η θρυλική κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου και σενάριο του ιδίου και του Πολύβιου Βασιλειάδη.  Το 1961 που παρουσιάστηκε η ταινία (από το ομώνυμο θεατρικό έργο)  τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ενσαρκώσει τα ιερά τέρατα του ελληνικού σελιλόιντ Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου και Νίκος Ρίζος.
>> 16  Οκτωβρίου, Δημοτικό θέατρο Λάρνακας 
>> 17  Οκτωβρίου στην Πάφο, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο   
>> 18  Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
>> 20  Οκτωβρίου,  Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού   
Παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:45. Εισιτήρια: https://shop.tickethour.com/

Ιωάννης Καποδίστριας - Ρωξάνδρα Στούρτζα
Ένα ιδιαίτερο θεατρικό αναλόγιο με θέμα τη ρομαντική σχέση μεταξύ του Ιωάννη Καποδίστρια και της Ρωξάνδρας Στούρτζα παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Στην παράσταση με τίτλο «Τα βουνά και οι θάλασσες που μας χωρίζουν» αποτυπώνεται η σχέση του πρώτου πολιτικού ηγέτη της σύγχρονης Ελλάδας και της Ελληνομολδαβής κυρίας επί των τιμών της Αυτοκράτειρας της Ρωσίας, όπως αποτυπώνεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένης Ε. Κούκου «Ιωάννης Καποδίστριας - Ρωξάνδρα Στούρτζα. Μια ανεκπλήρωτη αγάπη. Ιστορική Βιογραφία». Η σκηνοθεσία είναι του Αιμίλιου Χαραλαμπίδη και ερμηνεύουν οι Χάρης Αττώνης και Αστέρω Κυπριανού. 
>> 15, 16, 18, 19, 21, 22 Οκτωβρίου 2021, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία, 18:30. Για πληροφορίες: 70007520. Τιμή εισιτηρίου:  €10.

Σύναξη: Ένα εικαστικό 3ήμερο με θέατρο, χορό, μουσιική, προβολές και εργαστήρια
Η "Σύναξη" αποτελεί μια εικαστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις δύο προηγούμενες χρονιές στο Συνεργείο, προς τιμή και μνήμη του Στέλιου Κυπριανού, ιδρυτή και οραματιστή της Υπόγειας σκηνής/Πολυχώρος “Συνεργείο". Η φετινή "Σύναξη" θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Οκτωβρίου και καταπιάνεται με θέματα που αφορούν στην «επ-αφή». Ντόπιοι καλλιτέχνες/δημιουργοί, κλήθηκαν μέσω ανοικτού καλέσματος να αναλογιστούν και να επαναπροσδιορίσουν τον όρο “επ-αφή” σε σχέση με το έργο τους και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν. Φέτος στο πρόγραμμα των συνολικών παραστάσεων έχει προστεθεί και το πλαίσιο “Reach Out”, ως μια εκτενής προσπάθεια ένταξης της κοινότητας στις τέχνες με την παρουσίαση της εξέλιξης και των αποτελεσμάτων της δουλειάς που έγινε μέσω των εργαστηρίων. Το Reach Out σηματοδοτεί και την έναρξη της φετινής ”Σύναξης” και προσκαλεί το κοινό να συναχτεί εκεί.
Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Παρασκευή 15-Κυριακή 17 Οκτωβρίου, Συνεργείο, Λεμεσός.

"Τέρας" του Ντάνκαν Μακμίλαν στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Το Θέατρο Αποθήκες παρουσιάζει στο κυπριακό κοινό τον Ντάνκαν Μακμίλαν, έναν συγγραφέα με δυναμική παρουσία στον βρετανικό χώρο. Το Τέρας, το πρώτο δείγμα θεατρικής γραφής του, συνιστά ένα απολύτως καίριο σχόλιο για την ανατροφή και την ευθύνη που έχει τόσο ο γονιός απέναντι στο παιδί, όσο και οι φορείς της εκπαίδευσης με τους μηχανισμούς τους. Το έργο έλαβε δύο βραβεία Bruntwood και προτάθηκε για τα βραβεία TMA Best New Play και Manchester Evening News for Best New Play. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Exchange Theatre του Μάντσεστερ το 2007. Ένας νέος καθηγητής, ο Τομ, αναλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση του Ντάριλ, ενός δεκατετράχρονου μαθητή με παραβατική και βίαιη συμπεριφορά, αναθρεμμένου σε ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Η αλληλεπίδρασή τους κλονίζει τις βεβαιότητες του καθηγητή και δοκιμάζει τις αντοχές του. Μπροστά στον ασυγκράτητο και χειμαρρώδη Ντάριλ, οι παιδαγωγικές αρχές του Τομ μοιάζουν να καταρρέουν, αποδεικνύονται ελλιπείς και αναποτελεσματικές, γεγονός που προκαλεί, αναπόφευκτα, κλυδωνισμούς και στην προσωπική του ζωή. Η σκηνοθέτις Μαρία Ιόλη Καρολίδου και οι συνεργάτες της διεισδύουν στην αλήθεια του έργου, στα στάδια των σχέσεων και στις οριακές στιγμές των ηρώων, για να δώσουν μορφή και περιεχόμενο στα κρίσιμα ερωτήματα που αναδύονται.
>> Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00,  Θέατρο Αποθήκες, Λευκωσία. Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00). * Δεν συστήνεται για νέες και νέους κάτω των 12 ετών, καθώς περιέχει σκηνές βίας και σκληρή γλώσσα.

 

Παραμύθι ν' αρκινήσει... 
Μετά την επιτυχία των παραστάσεων «Μικρός Πρίγκιπας» και «Ο Τζακ και η φασόλια...αλλιώς», η δημιουργός Βασιλική Ανδρέου-με μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών- επανέρχεται με μια καινούρια παράσταση βγαλμένη από την κυπριακή λαϊκή παράδοση. Τρία λαϊκά παραδοσιακά κυπριακά παραμύθια ζωντανεύουν στη σκηνή, σε μια ευφάνταστη παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες που υπόσχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Στην παράσταση παρουσιάζονται τα κυπριακά λαϊκά παραμύθια «Οι τρεις τεμπέληες», «Η Πεντάμορφη» και «Ο φοητσιάρης Παναής», ειδικά διασκευασμένα για την θεατρική σκηνή από τον Μάριο Στυλιανού. Μέσα από την σοφία των λαϊκών μας παραμυθιών, η παράσταση μεταφέρει σημαντικά μηνύματα και αξίες στα παιδιά και θυμίζει στους μεγάλους πράγματα που ίσως να έχουν ξεχάσει. Η παράσταση είναι επιχορηγημένη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
>> Από την Κυριακή 17/10 και κάθε Κυριακή στις 16:00μμ στο θέατρο Μασκαρίνι στα Λατσιά. Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99902429.

 

Survivors
Η παιδική σκηνή Δώρου Κυριακίδη κλείνει φέτος 35 χρόνια λειτουργίας στο χώρο του παιδικού θεάματος και φέρνει κοντά μας μία επετειακή φαντασμαγορική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με ένα δεκαμελή θίασο με επαγγελματίες ηθοποιούς και χορευτές με τίτλο "SURVIVORS”. Εκτός από θέαμα, γέλιο, χορό και τραγούδι, η παράσταση δίνει και πολύ όμορφα μηνύματα στα παιδιά όπως το «Ευ αγωνίζεσθε», την ομαδικότητα, καθώς επίσης να δέχονται και τη νίκη αλλά και την ήττα, γιατί η προσπάθεια μετρά. 
>> Σάββατο 16 Οκτωβρίου δύο παραστάσεις στις 3.00 και 5.00 το απόγευμα στο ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ. 
>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου, Θέατρο ΑΝΕΜΩΝΑ, Λευκωσία, 10.45.Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. 
Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Απαραίτητη κράτηση: 99055537. 

"Η Ωραία Κοιμωμένη" επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του Σατιρικού
"Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ" επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του Σατιρικού θεάτρου για λίγες μόνο παραστάσεις! Από 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11.00 το πρωί. Ένα συναρπαστικό μιούζικαλ γεμάτο χορό, τραγούδια και  χρώματα, δράση και χιούμορ, ευαισθησία και συγκίνηση που θα μιλήσει στην καρδιά των μικρών αλλά και στη μνήμη των μεγαλύτερών μας φίλων. Η διασκευή, η οποία ανήκει στη Μαριάννα Καυκαρίδου και είναι βασισμένη σε ένα από τα διασημότερα παραμύθια του Σαρλ Περό και στις κινηματογραφικές παραγωγές της Disney "Τhe Sleeping Beauty" και "Maleficent", μεταφέρει στη σκηνή μια όμορφη, διαχρονική ιστορία που μιλά για την αιώνια σύγκρουση του καλού με το κακό, την δύναμη της συγχώρεσης και τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης. Μέσα από τις περιπέτειες της πριγκίπισσας Αυγής, της νεράιδας Μαλέφισεντ και του πρίγκιπα Φίλιππου, βλέπουμε πως όταν υπάρχει πίστη και πείσμα, ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση και καλοσύνη μπορούμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια και  τις δυσκολίες της ζωής και  να κατακτήσουμε την πραγματική ευτυχία.
>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου, Παιδική Σκηνή του Σατιρικού θεάτρου, Λευκωσία, 11.00. Πληρ. 22312940, 22421609.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close