Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2025
Στα προ-κορονοϊού επίπεδα επέστρεψε ο τουρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) για το 2024.
Η Γαλλία είναι η χώρα που είχε τους περισσότερους επισκέπτες
Όπως αναφέρει το CNN, πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν διεθνώς την τελευταία χρονιά, δηλαδή το 99% σε σχέση με το 2019, την τελευταία χρονιά πριν η Covid-19 πλήξει τον πλανήτη.
Το ποσό που ξοδεύτηκε για αυτά τα ταξίδια ανήλθε σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν στην τουριστική βιομηχανία, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τουρίστας ξόδεψε περισσότερα από 1.000 δολάρια ανά άτομο κατά μέσο όρο.
Ποιες ήταν οι περιοχές με τους περισσότερους επισκέπτες
Συνολικά, η Ευρώπη ήταν η ήπειρος με τις περισσότερες επισκέψεις, με 747 εκατομμύρια τουρίστες το 2024, σύμφωνα με τον UNWTO.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού χαρακτηρίζει αυτόν τον αριθμό εντυπωσιακό αφού ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται και κρατά τους τουρίστες μακριά από δημοφιλή μέρη των συγκεκριμένων χωρών.
Η Γαλλία ήταν το 2024 η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, με 100 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η γαλλική τουριστική υπηρεσία.
Η Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 98 εκατομμύρια τουρίστες.
«Το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον γαλλικό τουρισμό, πολλά υποσχόμενες προοπτικές για το 2025!» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Atout France, η υπηρεσία μάρκετινγκ για τον τουρισμό της χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πολλοί ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν στη Γαλλία για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, την επαναλειτουργία του εμβληματικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και την 80ή επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας.
Εν τω μεταξύ, ο UNWTO αναφέρει ότι 316 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ασία και τον Ειρηνικό το 2024, 213 εκατομμύρια στην Αμερική, 95 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και 74 εκατομμύρια στην Αφρική. Δεν υπήρχαν στοιχεία για τον τουρισμό στην Ανταρκτική.
Μικρές χώρες, μεγάλα κέρδη
Δεν ήταν μόνο οι κλασικοί παίκτες του τουρισμού που είδαν τον αριθμό των ταξιδιωτών τους να αυξάνεται.
Στη Μέση Ανατολή, το Κατάρ σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 137% στους τουρίστες.
Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στις επενδύσεις της χώρας σε υποδομές, γράφει το CNN. Η Qatar Airways ανακηρύχθηκε η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο το 2024, ενώ το Hamad International της Ντόχα απέσπασε τον τίτλο του καλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο.
Άλλες μικρότερες χώρες, όπως η Ανδόρα, το μικρο κράτος στα σύνορα Γαλλίας – Ισπανίας, καθώς και η Δομινικανή Δημοκρατία, το Κουβέιτ, η Αλβανία και το Ελ Σαλβαδόρ, σημείωσαν μεγάλες τουριστικές επιτυχίες πέρυσι.
Ο τουρισμός το 2025 και μετά
Το CNN προσθέτει ότι ο τουρισμός όχι μόνο έχει φτάσει στα επίπεδα προ πανδημίας, αλλά φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.
Η Ισπανία, η δεύτερη πιο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο, είδε το 2024 να ξεσπούν διάφορα μεγάλα αντιτουριστικά κινήματα: κάτοικοι πυροβολούσαν με νεροπίστολα τους ταξιδιώτες στη Βαρκελώνη, η Σεβίλλη σκεφτόταν να βάλει τέλος εισόδου και μαζικές διαμαρτυρίες έγιναν στα Κανάρια Νησιά, μεταξύ άλλων.
Στην Ιταλία, η οποία είχε 23% αύξηση από την προηγούμενη χρονιά, οι δημοφιλείς πόλεις της Βενετίας και της Φλωρεντίας απαγόρευσαν την είσοδο μεγάλων τουριστικών ομάδων.
Σε όλη τη χώρα, τα μέτρα πρόληψης κατά του υπερτουρισμού πήραν διάφορες μορφές, όπως απαγόρευση νυχτερινής κολύμβησης, «φανάρια» που έδειχναν πότε μια περιοχή ήταν πολύ γεμάτη και κανόνες που απαγόρευαν στους ανθρώπους να κρατούν τις πολυπόθητες θέσεις στις παραλίες με ομπρέλες από την προηγούμενη νύχτα.
Στην ετήσια έκθεσή της, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO προειδοποίησε ότι «η εξισορρόπηση της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας θα είναι ζωτικής σημασίας το 2025» και συνέστησε «την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών».
Η Atout France μετρίασε επίσης τους πανηγυρισμούς της για τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι «να καταστήσει τη Γαλλία τον κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως για βιώσιμο τουρισμό».
Σχετικά

Απεβίωσε ο τέως δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του τέως δημάρχου του Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης

Ετοιμάσου και φέτος για βουτιές στην «πισίνα του Λέλλου»
Σύγχρονο και πλήρως ανακαινισμένο πια, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη παραλία στον κόσμο
Πρόσφατη ανάλυση χιλιάδων φωτογραφιών Instagram από τη CV Villas, αναδεικνύει την πιο ευτυχισμένη παραλία στον κόσμο

Αυτό είναι το ελληνικό νησί που αποθεώνουν οι Times
Το διεθνές μέσο περιγράφει το νησί ως έναν τόπο που αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες

Αντίστροφη μέτρηση για το φινάλε του «Squid Game» - Το νέο τρέιλερ
«Ακόμη πιστεύω ότι ήρθες εδώ για να μας σώσεις» - Η τρίτη και τελευταία σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Netflix κάνει πρεμιέρα στις 27 Ιουνίου.

Το Lemon Park αλλάζει, επεκτείνεται και αναβαθμίζεται
"Το νέο Lemon Park θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πολυλειτουργικό προορισμό ψυχαγωγίας για όλη την Κύπρο"

Η νέα ταινία του Netflix που κυριαρχεί με 25,3 εκατομμύρια προβολές σε μόλις 3 ημέρες
Η ταινία που εκτοξεύθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων των τηλεθεατών του Netflix

Ταξιδέψαμε μαζί με την Lidl Κύπρου για να δοκιμάσουμε και να μάθουμε τα προϊόντα της ΓΑΛΠΟ
Μια εμπειρία που συνδυάζει τη γνώση, τη φύση και τη γεύση

Conde Nast Traveller: Αυτός είναι ο νούμερο ένα προορισμός για κοριτσοπαρέες το 2025
Αν είσαι κορίτσι και ψάχνεις κάπου να πας με τα gals, τότε αυτός ο προορισμός έχει τη στάμπα του must

5 γαλήνια και όμορφα ευρωπαϊκά νησιά που έχουν αποφύγει τον υπερτουρισμό
Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψαν τα ευρωπαϊκά νησιά που κατάφεραν να αναπτύξουν τον τουρισμό τους με βιώσιμο τρόπο

Η ευρωπαϊκή χώρα που αναδείχθηκε η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για ταξίδια το 2025
Το ευρωπαϊκό νησιωτικό έθνος ανακηρύχθηκε η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για ταξίδια το 2025
