Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2024
Εκλεκτικό συνηθίσαμε να το λέμε, προβοκατόρικο και εν δυνάμει ακραία επιτηδευμένο είναι ίσως μια πιο σωστή εκτίμηση, άλλοτε με γνήσια αγάπη για την πρωτοπορία κι άλλοτε με εμμονή στον πειραματισμό, το Cahiers du Cinéma δεν έχει πια τη δύναμη που έχει - ασυνείδητα ακόμη - ο τίτλος του, αλλά παραμένει μια επιρροή σίγουρα στη γαλλική βιομηχανία και ένα ρεύμα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η ετήσια δεκάδα του, με πάντοτε μια μεγάλη ή μικρή έκπληξη να ξεχωρίζει, έρχεται λίγο πριν την έναρξη του Δεκεμβρίου για να γιορτάσει το γαλλικό σινεμά, τον Τοντ Χέινς (με μια από τις πιο αδύναμες ταινίες του ) και τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (με μια από τίς πιο αδιάφορες ταινίες του).
Ο αγαπημένος του περιοδικού Αλέν Γκιροντί κερδίζει την πρώτη θέση με το «Miséricorde» που είδαμε στις Κάννες και εδώ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (και δεν προβλέπεται τουλάχιστον για την ώρα να βγει στις ελληνικές αίθουσες) - την πρώτη ταινία του μετά τον «Αγνωστο της Λίμνης» που δικαιώνει και δικαιολογεί τον τίτλο ενός πραγματικά ιδιοσυγκρασιακού δημιουργού με off αποψη και queer απολήξεις, εδώ σε μια multi-genre υπαρξιακή κωμωδία για το θάνατο.
Οι υπόλοιποι γνωστοί άγνωστοι της δεκάδας συμπληρώνουν τα κενά του σύγχρονου καλλιτεχνικού σινεμά (σύμφωνα πάντα με το γαλλικό αισθητήριο).
- Miséricorde του Αλέν Γκιροντί
- May December του Τοντ Χέινς
- In Water του Χογνγκ Σανγκ-σου
- Ζώνη Ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ
- All We Imagine as Light της Πάγιαλ Καπάντια
- Los Delincuentes του Ροντρίγκο Μορένο
- Ο Διάβολος Δεν Υπάρχει του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι
- Ma vie ma gueule της Σοφί Φιλιέρ
- Η Παγίδα του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
- The Other Way Around του Χόνας Τρουέμπα

Σχετικά
Τρέιλερ: Η επιστροφή του «Street Fighter»
Το ομότιτλο βιντεοπαιχνίδι μεταφέρεται ξανά στον κινηματογράφο, πάνω από τριάντα χρόνια ύστερα από την αποτυχημένη μεταφορά της δεκαετίας του ’90.
Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει ως Maverick στη συνέχεια του "Top Gun"
Η συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας βρίσκεται επίσημα σε στάδιο παραγωγής
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ γράφει «Παράλληλες Ιστορίες» στη νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί
Πρώτες εικόνες από τη νέα «γαλλική» ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη.
«The Hunt for Gollum»: Ποιος είναι ο νέος Άραγκορν στο πρίκουελ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την παραγωγή σχετικά με τις σκηνοθετικές ικανότητες του Άντι Σέρκις.
Lord of the Rings: Eπιστρέφουν και επίσημα Γκάνταλφ και Φρόντο
Η Warner Bros αποκαλύπτει τα πρώτα ονόματα του καστ της πολυαναμενόμενης ταινίας «The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum»
Ανακοινώθηκε ο επίσημος τίτλος της κινηματογραφικής επιστροφής του «Game of Thrones»
Το πολυσυζητημένο πέρασμα του «Game of Thrones» στη μεγάλη οθόνη αρχίζει να αποκτά σχήμα, καθώς αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ο τίτλος της ταινίας στο CinemaCon.
Κάννες 2026: Το μικρού μήκους «Free Eliza» της Κύπριας Αλεξάνδρας Ματθαίου στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών
Η νέα μικρού μήκους ταινία της Κύπριας σκηνοθέτη θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.
Στην ισπανική ταινία «Deaf»το βραβείο LUX 2026 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο LUX στην ταινία «Deaf» (Κωφή) της Ισπανίδας σκηνοθέτιδας Eva Libertad και της ηθοποιού Miriam Garlo, οι οποίες αναπαρήγαγαν στη μεγάλη οθόνη τη βαθιά και ιδιαίτερη σχέση τους
Ο Τζέρεμι Στρονγκ γίνεται Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο πρώτο τρέιλερ του νέου φιλμ του Άαρον Σόρκιν
Ο Άαρον Σόρκιν παρουσίασε στο CinemaCon τα πρώτα πλάνα από το The Social Reckoning, τη νέα ταινία που επιστρέφει στον κόσμο του The Social Network.
Το «Hunger Games: Sunrise on the Reaping» φέρνει την ανατολή των φονικών αγώνων
Τρέιλερ για το νέο κεφάλαιο του σύμπαντος των «Αγώνων Πείνας», που λειτουργεί ταυτόχρονα ως πρίκουελ αλλά και συνέχεια του «The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του 79ου Φεστιβάλ των Καννών
Γνωστοί, καθιερωμένοι auteur δημιουργοί, αλλά και νέοι και ανεξάρτητοι σκηνοθέτες, περιλαμβάνονται στο φετινό, πλούσιο και συναρπαστικό πρόγραμμα