Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ημέρα λειτουργίας του νέου εστιατορίου της Λάρνακας, Το Αίθριον. Ένας χώρος που αυτοπροσδιορίστηκε αμέσως από το όνομά του και για μία ολόκληρη χρονιά μας υποδεχόταν και μας φιλοξενούσε στο... αίθριο, στον περιποιημένο εξωτερικό χώρο ενός ιστορικού κτηρίου της πόλης, που θα το βρεις, ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη.

Το εστιατόριο που σε λίγους μήνες έγινε “talk of the town”
Το Αίθριον ξεκίνησε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα την προηγούμενη σεζόν, η αυλή του φιλοξενούσε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, brunch τα σαββατοκύριακα ενώ έφταναν στα αυτιά μας τα πρώτα θετικά σχόλια για το φαγητό του. Το νέο εστιατόριο της Λάρνακας έγινε talk of the town και ξεχώριζε για τα μουσικά live που διοργάνωνε, τη διασκέδαση που πρόσφερε στον κόσμο και τα ποιοτικά του πιάτα, τα οποίο ξεζώριζαν τόσο γευστικά όσο και για τις τιμές τους.

Το Αίθριον, αποτελεί ένα all day εστιατόριο-πολυχώρο, μερικά μόλις μέτρα από την πολυσύχναστη λεωφόρο των Φοινικούδων, το οποίο προσφέρεται για όλες τις μέρες της εβδομάδας και όλες τις ώρες της ημέρας. Εδώ, θα βρεθείς από νωρίς το πρωί για να απολαύσεις στην αυλή του, το αίθριο δηλαδή, εκλεκτό καφέ, νόστιμο πρόγευμα και brunch, μαμαδίστικα μαγειρευτά πιάτα τα μεσημέρια ενώ τα βράδια απολαμβάνεις ένα κράμα μεσογειακής, κυπριακής και μεσανατολίτικης κουζίνα με πιάτα πρωτότυπα, ευφάνταστα που σίγουρα θα θέλεις να δοκιμάσεις ξανά.


Εδώ θα απολαύσεις ποιοτικά κρεατικά, σωστά ψημένα, θα φας εξαιρετικό παϊδάκι και σουβλάκι και ζουμερό μπιφτέκι με τυρί. Ένα αγαπημένο πιάτο του εστιατορίου είναι το εξαιρετικό συκώτι κοτόπουλο με σελινόριζα, οι φλογέρες με λαχταριστή γραβιέρα και η αραβική πίτα με χοιρινό, μυρωδικά και γιαούρτι. Επιπλέον, θα αγαπήσεις τα μανιτάρια πλευρώτους σε μία εκδοχή στιφάδου με κρεμμύδια αλλά και τις καλοφτιαγμένες πούλλες. Το εστιατόριο προβαίνει συχνά σε προσθήκες και ανανεώσεις στο μενού ανάλογα και της εποχικότητας γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο και στον κόσμο που το επισκέπτεται. Ένας ιστορικός χώρος όπου η ποιοτική κουζίνα και μουσική γράφουν μια νέα ιστορία.


Μια όαση στην καρδιά της Λάρνακας, με ιστορία από τον 18ο αιώνα
Ο χώρος ήταν αρχικά το στοιχείο εκείνο που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα άφιξη της Λάρνακας. Για να θυμηθούμε ξανά την σπουδαίοτητα αυτού του χώρου, να αναφέρουμε πως το Άιθριον, βρίσκεται στο ισόγειο της αναπαλαιωμένης και εντυπωσιακής οικίας Ματτέι, με τις τοξοτές καμάρες στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως 5 όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Το συγκεκριμένο, πανέμορφο κτήριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης.
Υπολογίζεται, ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και η αρχική του χρήση ήταν οικία και ανήκε στην οικογένεια Ματτέι. Πρόκειται για μια πλούσια και σημαντική οικογένεια γαιοκτημόνων, ιταλικής καταγωγής και Λατίνων της Κύπρου. Με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, μετατράπηκε σε Λέσχη για Δημόσιους Υπαλλήλους και Στρατιωτικούς. Στην αυλή του εν λόγω κτηρίου, δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις που είχε γίνει ποτέ στην Κύπρο. Μετά το 1960 μετονομάστηκε από English Club σε Λέσχη Λάρνακας. Το 1974 και για ένα χρόνο περίπου φιλοξένησε οικογένειες προσφυγών. Το κτίριο είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας και σήμερα είναι μισθωμένο στον Δήμο Λάρνακας.


Το Αίθριον, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, απέδειξε ότι μπορεί να διατηρεί μία σταθερή και ποιοτική πορεία και να προσφέρει φαγητό σε value for money τιμές. Έτσι, μετά από μία επιτυχημένη πρώτη σεζόν το Αίθριον πέτυχε στον πρώτο κιόλας λειτουργίας του να βρεθεί ανάμεσα στα 87 καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου. Σήμερα, φιγουράρει ως υποψήφιο στην κατηγορία Nice Price για την ποιότητα φαγητού που προσφέρει σε σχέση με τις τιμές του στον θεσμός των Cyprus Eating Awards 2024.
Αν θέλεις να φηφίσεις το Αίθριον για τα Cyprus Eating Awards μπορείς να το κάνεις διαδικτυακά ΕΔΩ είτε μέσω SMS στέλνοντας ΕΑ124 στο 5588 είτε ακόμα τηλεφωνικά στον αριθμό 900-31-392.
>> (94092928) Ζήνωνος Κιτιέως 3, Λάρνακα. Δευτέρα-Κυριακή 09:00-23:00.
Facebook: Το Αίθριον/To Aithrion
Instagram: toaithrion
Σχετικά
Όταν η κουζίνα του Αθηναγόρα Κωστάκου συναντά στη Λευκωσία τη Νάπολη του Francesco Granata
Καθίσαμε στο SCALE και ζήσαμε μια γαστρονομική εμπειρία ανάμεσα σε δύο σεφ και δύο κουζίνες, δοκιμάζοντας από καπνιστό ταραμά και γιουβέτσι με γαρίδες μέχρι αυθεντική Bufalina και linguine alla Nerano
Το roll into sunset έφερε το απόλυτο καλοκαιρινό vibe στη Μαρίνα Λεμεσού
Γιατί, οι καλύτερες καλοκαιρινές στιγμές είναι αυτές που μοιράζεσαι
Από food truck έγινε μαγαζί: Το αγαπημένο street food spot της πόλης ανοίγει σήμερα το εστιατόριό του
Το Feedos μετακόμισε κι από σήμερα μας περιμένει στη νέα του διεύθυνση!
Νέα άφιξη στον Πρωταρά: Το «ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ» άνοιξε με θέα το Fig Tree Bay
Στόχος του να φέρει την αυθεντική κυπριακή κουζίνα δίπλα στη θάλασσα
Ξέρουμε πού θα φας ψάρι οφτό στον ξυλόφουρνο
Κάθε Δευτέρα ο ξυλόφουρνος γεμίζει με το πιο νόστιμο οφτό ψάρι
Η νύκτα πέφτει στ’ Αγρίδια: Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία κάτω απο τον έναστρο ουρανό του Τροόδους
Το εστιατόριο Alley ενώνει δυνάμεις με το Αστεροσκοπείο Τροόδους και το Οινοποιείο Τσιάκκας
Small bites. Big flavour: Η απόλυτη sushi εμπειρία στα wagamama
H αυθεντική ιαπωνική έμπνευση συναντά τη φρεσκάδα, την ποιότητα και τη δημιουργικότητα
Η ομάδα του επιτυχημένου Sentio στήνει νέο μαγαζί στη Λευκωσία
Αποκλειστικό sneak peek από τη νέα άφιξη της πρωτεύουσας
7 μαγαζιά στην Κύπρο που ξέρουν από καλή μπριζόλα
Ζουμερές κοπές, σωστό ψήσιμο και κρέατα που αξίζουν κάθε μπουκιά
11 κυπριακά οινοποιεία σε κερνούν κρασί στο Πισσούρι
Στην έκθεση κυπριακού οίνου Πισσούρια 2026
Το καλοκαίρι αποκτά ιταλική γεύση
Το Ristorante Locatelli στο AMARA παρουσιάζει το νέο καλοκαιρινό μενού, μια γαστρονομική εμπειρία εμπνευσμένη από τη La Dolce Vita και τη μαγεία της Μεσογείου
Τάκος, φαχίτας, εντσιλάδας, μπουρίτος κ.ά. στο μεξικάνικο που κάνουμε στάση κάθε καλοκαίρι
Κάποιοι μετράνε τα καλοκαίρια σε μέρες... στον Πρωταρά τα μετράνε σε tacos, burritos και παγωμένες μαργαρίτες