Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2024
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ανακήρυξε το 2025 έτος Μίκη Θεοδωράκη.
«Σήμερα, 29 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσει το 2025 ως «Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του», αναφέρει σε δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία μας συνιστά τον απειροελάχιστο φόρο τιμής στην κληρονομιά του, αλλά και ευκαιρία να επανακτιμήσουμε τον βίο του, να επαναβιώσουμε, μέσω ενός πολύπλευρου προγράμματος δράσεων, το έργο του. Τα τραγούδια και οι μουσικές του Μίκη μας συντροφεύουν από τα μικρά μας χρόνια, γεννώντας, με φυσικότητα, τη συγκίνηση και την ανάταση, ανακαλώντας την Ιστορία μας, αυτή που έκλεισε στις μελωδίες του, αλλά και αυτή που συνδιαμόρφωσε. Προσεγγίζοντας το έργο του προβάλλει απαιτητικό το χρέος της Πολιτείας να αναδειχθούν οι πολλές πλευρές του: Ο συνθέτης, ο αγωνιστής, ο πολιτικός, ο στοχαστής, ο πολίτης. Η ζωή και το έργο του αποτελούν απαράγραπτη πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού, προβάλλοντας την οικουμενικότητά της. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη εκφράζει, με τρόπο μοναδικό, μύχιους πόθους του λαού, από τις έγνοιες της καθημερινότητας έως την οριστική εδραίωση μιας ανοιχτής, συμπεριληπτικής, δημοκρατικής κοινωνίας.
‘Θα πω μονάχα ότι ο συνθέτης είναι ευλογημένος... Σαν τη θάλασσα, που όσο κι αν τη δέρνουν οι άνεμοι και κυματίζει, αφρίζει με χίλιους τρόπους, όμως όλα αυτά συμβαίνουν στην επιφάνειά της, γιατί λίγο πιο κάτω παραμένει ήρεμη, πανέμορφη, ευλογημένη. Το ίδιο και η ζωή μου, που τα έζησε όλα. Στον υπερθετικό. Τη χαρά και τον πόνο. Το κόκκινο και το μαύρο. Την αγάπη και το μίσος. Τον θρίαμβο και την απογοήτευση. Το φως και το σκοτάδι. Αυτή υπήρξε η ζωή μου. (...) Την έζησα γαλήνιος, βέβαιος και ευλογημένος’. Ας κρατήσουμε τα λόγια του».
Σχετικά
Η Diana Tishchenko συναντά τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Η βραβευμένη βιολονίστρια ερμηνεύει το Κοντσέρτο του Barber υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσης το Adagio για έγχορδα και την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι.
Η Αρτέμης Κυριακοπούλου έρχεται στο Ella Music House
Μια φωνή που μαγεύει. Από αυτό το Σάββατο, δύο φορές τον μήνα.
East Cyprus Music Meetings: δωρεάν συζητήσεις και εργαστήρια για τη μουσική βιομηχανία που φέρνουν κοντά μουσικές κοινότητες από όλο το νησί
Η πρωτοβουλία φέρνει κοντά μουσικούς, τραγουδοποιούς, παραγωγούς, διοργανωτές συναυλιών και άλλους επαγγελματίες του μουσικού χώρου στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης έρχεται στην Κύπρο για 3 μουσικές βραδιές με τίτλο «Τώρα»
Οι μελωδίες του Κώστα Κακογιάννη και η ποίηση του Πάμπου Κουζάλη συναντούν τη φωνή του σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα, την 1η, 2 και 3 Δεκεμβρίου.
Ο Ηλίας Βρεττός στο Monte Caputo για το «Wish for the Stars»
Mια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, αγαπημένα τραγούδια και εντυπωσιακές ερμηνείες
Το "Full House" απογειώνει τις Παρασκευές στο Παλαιά Ελιά Live Stage!
Η νύχτα που σου αλλάζει τη διασκέδαση στη Λευκωσία!
Η Ελένη Δήμου επιστρέφει στη Λεμεσό για μία ξεχωριστή live βραδιά
Το ραντεβού δίνεται στο Vinylio Wine Etc, στη Λεμεσό, για μια μουσική έξοδο με καλό κρασί και τραγούδια που παραμένουν διαχρονικά
Οι Hermaphrodite’s Child επιστρέφουν στην Κύπρο για τρεις βραδιές rock 'n' roll!
Ετοιμαστείτε να χορέψετε με τη μουσική θρύλων όπως τους The Beatles, The Rolling Stones, The Beach Boys, Elvis Presley, Chuck Berry και The Kinks
200 Κιθάρες με τον Γιώργο Περρή, σε δυο μοναδικές συναυλίες στην Κύπρο
Συμμετέχει στο τραγούδι η Μαρίζα Αναστασιάδη
Windcraft Back: 10 χρόνια Windcraft Loud, με τη μουσική στο προσκήνιο
Μια σειρά εργαστηρίων και συναυλιών μεταξύ 31 Οκτωβρίου-29 Νοεμβρίου 2026 στη Λευκωσία
Το ZAZZA Music Theater έκανε δυναμικό opening
Φέτος, συστήνεται στο κοινό μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδυάζει αγαπημένες φωνές, διαχρονικά τραγούδια και μια ξεχωριστή εμπειρία νυχτερινής διασκέδασης
Ο Γιώργος Θεοφάνους έρχεται στο Olio για μια ξεχωριστή βραδιά
Ο αγαπημένος δημιουργός συναντά το κοινό της Λευκωσίας μαζί με τέσσερις ερμηνευτές.