Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Δανία και Ελλάδα στο 25ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Με παραστάσεις τόσο στο Ριάλτο όσο και στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2024

Αναγνωρισμένο ως η κορυφαία και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο, το Φεστιβάλ επανέρχεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 7 ξεχωριστές παραστάσεις όπου θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ριάλτο και 2 από αυτά τα έργα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το Φεστιβάλ συμμετέχει στη Δράση EU20, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν τόσο Λεμεσό όσο και Λευκωσία είναι τα εξής:

Carcass (75’) [18+] Ανδρέας Κωνσταντίνου, Himherandit Productions (Δανία)

10/6, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

12/6, 20:30 | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Τολμάμε άραγε να έρθουμε αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο; Με τη συνειδητοποίηση ότι αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε εκεί όπου καταλήγουν όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Με το έργο Carcass, η HIMHERANDIT Productions καταπιάνεται με το τέλος του κύκλου της ζωής σε μία παράσταση συναρπαστική, συνάμα βάναυση και εύθραυστη που δίνει τόπο σε δόσεις από εκκεντρικό χιούμορ. Μπροστά από έναν πελώριο καθρέφτη, έξι περφόρμερ και τα σώματά τους βρίσκουν απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα για τη ζωή, που δεν περιγράφεται με λέξεις.

Το Carcass δεν αφορά το τι μας περιμένει μετά τον θάνατο. Ούτε πρόκειται για ένα έργο για την πίστη ή τη θρησκεία. Στον δυτικό πολιτισμό μας, τείνουμε να κρατάμε τον θάνατο σε απόσταση. Το έργο ρίχνει φως στο πώς αποδεχόμαστε ότι μια μέρα η ζωή τελειώνει. Στο πώς παραμερίζουμε τους φόβους μας και θυμόμαστε να ζήσουμε τη ζωή ενόσω είμαστε ακόμη εδώ. Παρά το ζοφερό και βαθιά συγκινητικό θέμα της, η HIMHERANDIT Productions καταφέρνει να δημιουργήσει μία εμπειρία γεμάτη ζωή.

Το πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης της HIMHERANDIT κυμαίνεται μεταξύ του είδους της τέχνης της περφόρμανς, του σωματικού θεάτρου, του βιωματικού θεάτρου, του χορού και της εγκατάστασης βίντεο σε μεγάλη κλίμακα. Η ομάδα χορού αναπτύσσει έργα που ωθούν, προκαλούν και προσκαλούν το κοινό σε διάλογο, ενώ καταπιάνεται συχνά με δυσπροσέγγιστα κοινωνικά ζητήματα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η ομάδα στηρίζει την ανάπτυξη της κουήρ τέχνης στη Δανία με επαγγελματικές παραγωγές και πρότζεκτ κοινοτικής συμμετοχής, με φεστιβάλ (The GENDER HOUSE Queer Art Festivals), και πιο πρόσφατα με τη δημιουργία του Q&A Studios - Queer Art Studios Aarhus, στο Άρχους της Δανίας, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας, καθώς και το κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών που στηρίζει κουήρ δημιουργούς από την τοπική, εθνική και διεθνή κοινότητα.

Χορογραφία & καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρέας Κωνσταντίνου

Περφόρμερ: Άρης Παπαδόπουλος, Theo Marion-Wuillemin, Elise Ludinard, Paola Drera, Heli Pippingsköld, William Cardoso

Σχεδιασμός σκηνικών: Jeppe Cohrt, Ανδρέας Κωνσταντίνου Βίντεο: Christoffer Brekne Τεχνική διεύθυνση: Jeppe Cohrt

Σχεδιασμός ήχου: Ανδρέας Κωνσταντίνου Δραματουργία: Siri Knutsen Σχεδιασμός φωτισμού: Christoffer Brekne Παραγωγή: Art & About, Sigrid Aakvik & Signe Sandvej

Σε συμπαραγωγή με: Bora Bora - dans og visuelt teater

Χρηματοδότηση και υποστήριξη: Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Wilhelm Hansen Fonden

Σιωπή (60’) Rootlessroot, Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček (Ελλάδα)

14/6, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

15/6, 20:30 | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Αν κάτι έχει βάναυσα εκδιωχθεί από τη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας, αυτό είναι η σιωπή. H πανταχού παρούσα καταιγιστική ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί ακατάπαυστη φασαρία. Και μαζί με τη σιωπή φαίνεται να χάνεται η δυνατότητα ακρόασης. Τι είναι, όμως, η σιωπή; Τι διαστάσεις μπορεί να λάβει;

Στο τελευταίο τους έργο, οι RootlessRoot δημιουργούν έναν κόσμο αφιερωμένο στη σιωπή και στη δύναμή της. Εξερευνούν ένα άγνωστο σύμπαν όπου η σιωπή επικοινωνεί με όσους την αφουγκράζονται, με όσους συνδιαλέγονται μαζί της και αξιοποιούν αυτό που τους προσφέρει. Η σιωπή αντιμετωπίζεται ως μια απόλυτη συνθήκη που φέρνει τους συμμετέχοντες σε αυτήν αντιμέτωπους με το μυστήριο του εαυτού τους αλλά και του κόσμου. Άλλοτε ως τόπος στοχασμού, κριτικής σκέψης και ανάμνησης και άλλοτε ως τόπος πίστης, προσευχής και συνάντησης με το θείο, η σιωπή γίνεται ο χώρος για την κίνηση πριν από την κίνηση πριν από την πράξη. Αντλώντας υλικό από τη φιλοσοφία,

τη θεολογία, την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, η ομάδα ερευνά τη συνθήκη της σιωπής ως μέσο αυτογνωσίας και βιώματος του κόσμου. Η κινητική έρευνα, μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις, θα προσδιορίσει το χορογραφικό υλικό και τα θεατρικά στοιχεία της παράστασης.

Οι RootlessRoot ιδρύθηκαν από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček το 2006 στην Αθήνα. Από τότε έχουν δημιουργήσει 27 έργα (σόλο, κινητικές εγκαταστάσεις, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας παραστάσεις), τα οποία έχουν παρουσιάσει σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο, σε διάφορες σκηνές και φεστιβάλ. Έχουν συνεργαστεί με τον Akram Khan στο χορευτικό του σόλο DESH, καθώς και με τη Staadsteater Kassel Dance Company, τους DOT504, την Helsinki Dance Company και με πολλές άλλες ομάδες και δημιουργούς. Στην Ελλάδα έχουν συνεργαστεί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Είναι ευρέως γνωστοί για την πρακτική τους, Fighting Monkey, η οποία επικεντρώνεται στην ανθρώπινη κίνηση/ανάπτυξη και τη βιώσιμη γήρανση, και την οποία διδάσκουν σε σχολές ανά τον κόσμο.

Η Λίντα Καπετανέα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα σύγχρονου χορού με διεθνή εμπειρία και δραστηριότητα. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, συνέχισε την εκπαίδευσή της με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του ΙΚΥ. Το 2002, το Υπουργείο Πολιτισμού τής απένειμε βραβείο καλύτερης ερμηνείας. Από το 2002 έως το 2006, ήταν μέλος της ομάδας Ultima Vez του Wim Vandekeybus, συμμετέχοντας στις παραστάσεις Blush, Sonic Boom και Puur και στις ταινίες χορού Blush και Here After. Από το 2006 έως το 2012, υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Το 2007, ίδρυσε μαζί με τον Jozef Fruček την ομάδα χορού RootlessRoot, με την οποία έχουν παρουσιάσει 26 έργα σε περισσότερες από 30 χώρες (σε Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική), αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις. Μέσω της RootlessRoot, η Λίντα Καπετανέα δημιουργεί χορογραφίες και ερευνά την ανθρώπινη κίνηση. Αποτέλεσμα της έρευνάς της, σε συνεργασία με τον Fruček, είναι η ανάπτυξη της μεθόδου Fighting Monkey Practice, την οποία διδάσκουν σε διακεκριμένες σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Jozef Fruček [Γιόζεφ Φρούτσεκ] έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό, τις πολεμικές τέχνες και το θέατρο και έχει αφιερώσει την επαγγελματική ζωή του στην έρευνα της κίνησης που προάγει την ανθρώπινη ανάπτυξη και την υγιή γήρανση. Σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Θεατρικών Τεχνών της Μπρατισλάβα και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές με

θέμα την κίνηση και τη φωνή. Έχει ασχοληθεί με τη λειτουργική επικοινωνία, τη φωνή και την αναπνοή στη δημόσια ομιλία, στις παραστατικές τέχνες και στην ψυχική υγεία. Το 2006 ίδρυσε με τη Λίντα Καπετανέα την ομάδα RootlessRoot και έκτοτε εφαρμόζουν μαζί τη μέθοδό τους Fighting Monkey Practice, που προσεγγίζει την ανθρώπινη κίνηση μέσα από την ανάλυση κατηγοριών και πεδίων κίνησης. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει και δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και οργανισμούς τεχνών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία.

Σύλληψη, χορογραφία: Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček Μουσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης Σκηνικά, κοστούμια: Πάρις Μέξης Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου Σχεδιασμός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Χρήστος Παραπαγκίδης Επιστημονικός συνεργάτης: Κώστας Βραχνός

Σκηνικά αντικείμενα: Ηλιάνα Σκουλάκη Επιμέλεια κειμένων: Ιωάννα Νασιοπούλου

Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουναλή Ερμηνεύουν: Aλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Δερέσκος, Λίντα Καπετανέα, Αναστάσης Καραχανίδης, Μαρία Μπρέγιαννη, Χρήστος Στρινόπουλος Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, RootlessRoot Mε την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού διάρκειας 4’.

Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού) , Θέατρο Ριάλτο και EU20 CYPRUS

Σε συνεργασία: Δήμο Λεμεσού

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, ΡΙΚ

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Στηρίζουν: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Νέα Κίνηση Χορού Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Russian Wave, Vestnik Kipra, Social et. Al.

Τιμή: €8 (€30 για όλες οι παραστάσεις) E-ticket: www.rialto.com.cy

Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00)

*Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού.

**Δωρεάν μεταφορά από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό με επιστροφή (μόνο για έργα που δεν θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας). Περισσότερες Πληροφορίες στο 99 618225.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close