Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου 2024
Με επίσημη ανακοίνωση για τη Eurovision, η EBU επίλεξε να απαντήσει στις κατηγορίες των τραγουδιστών που μετείχαν στον 68ο διαγωνισμό και κατηγορούν τη διοργανώτρια αρχή για «κακό κλίμα».
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union, EBU) αποφάσισε να αναγνωρίσει επισήμως όσα της καταλόγισαν για τη διοργάνωση στο Μάλμε, διάφοροι διαγωνιζόμενοι. Μεταξύ αυτών, το Bambie Thug από την Ιρλανδία που δήλωσε μεταξύ άλλων «εμείς είμαστε η Eurovision και όχι η EBU», σε πολύ υψηλούς τόνους και ήταν μεταξύ των διαγωνιζόμενων που υπέβαλαν καταγγελία στην EBU για τη διοργάνωση. Ανάλογη στάση και από την Angelina Mango από την Ιταλία που μίλησε για πολύ κακό κλίμα εκ μέρους των διοργανωτών στο Μάλμε.
Οι διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision δήλωσαν ότι «λυπούνται» που ορισμένες αντιπροσωπείες «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων» στη Σουηδία και αναγνώρισε ότι αρκετοί διαγωνιζόμενοι είχαν υποβάλει καταγγελίες. «Μιλήσαμε με μια σειρά αντιπροσωπειών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σχετικά με διάφορα θέματα που τέθηκαν υπόψη μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Τα διοικητικά όργανα της EBU, μαζί με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, θα επανεξετάσουν τα γεγονότα γύρω από τη Eurovision στο Μάλμε για να προχωρήσουν με θετικό τρόπο και να διασφαλίσουν ότι οι αξίες της εκδήλωσης γίνονται σεβαστές από όλους», αναφέρεται επίσης και τονίζεται ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις των θεμάτων που ανέκυψαν θα συζητηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Η φετινή Eurovision επισκιάστηκε από την πρωτοφανή αποβολή διαγωνιζόμενου στο «παρά πέντε» του τελικού – του Joost Klein από την Ολλανδία, καθώς έγινε καταγγελία εναντίον του για εκφοβιστική συμπεριφορά από μέλος του συνεργείου παραγωγής, αλλά και από τις διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ. Πλήθος κόσμου θεώρησε ότι το Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Γάζα, δεν έπρεπε να είχε φέτος δικαίωμα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Μάλμε και η εκπρόσωπος στου Ισραήλ, Έντεν Γκολάν, έγινε αποδέκτης μείγματος αποδοκιμασιών και επευφημιών από το κοινό.

Μετά τον μεγάλο τελικό, το Bambie Thug, που έχει εκφράσει τις φιλοπαλαιστινιακές τους απόψεις επισήμως, κατηγόρησε επίσης τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ, KAN, ότι «υποκινούσε τη βία» εναντίον του κατά τη διάρκεια της κάλυψής του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, ένας από τους σχολιαστές του σταθμού σημείωσε ότι το Bambie Thug είχε «μιλήσει αρνητικά για το Ισραήλ». «Αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό αργότερα. Ετοιμάστε τις κατάρες σας», πρόσθεσε ο ίδιος. Το σχόλιο μπορεί να ήταν αναφορά σε στίχο στο τραγούδι του Bambie Thug, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός εξάγωνου σε έναν πρώην σύντροφο, αλλά το non-binary Bambie Thug ένιωσε ότι ξεπερνούσε τα όρια. «Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας [Kan] δεν υπάκουσε τους κανόνες και ελπίζω την επόμενη χρονιά να μην είναι σε θέση να διαγωνιστεί εξαιτίας αυτού», είπε στους δημοσιογράφους μετά τον διαγωνισμό.
Άλλοι συμμετέχοντες κατηγόρησαν την ισραηλινή αντιπροσωπεία ότι τους μαγνητοσκοπούσε και δημοσίευσε κλιπ στο διαδίκτυο χωρίς την άδειά τους.

Η Έντεν Γκολάν από το Ισραήλ ήρθε πέμπτη τελικά στον διαγωνισμό, καθώς συγκέντρωσε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμοκλογία από το κοινό, με περισσότερους από 320 βαθμούς. Η ίδια η τραγουδίστρια αναγνώρισε ότι η διαμάχη σχετικά με την εμφάνισή της ήταν θέμα συζήτησης. «Το να πω ότι ήταν εύκολο, θα ήταν ψέμα», έγραψε στο προφίλ της στο Instagram. «Αλλά με η υποστήριξη και η αγάπη σας, μου έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσω και να έχω την καλύτερη απόδοση που ήξερα ότι μπορώ να κάνω».
«Αρκετοί συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του Όλι Αλεξάντερ του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν κοινή δήλωση, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει του διαγωνισμού. Η Γκολάν φάνηκε να αντιμετωπίζει επικρίσεις από συυνδιαγωνιζόμενους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Πέμπτης. Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι εθεάθη να χασμουριέται και να προσποιείται ότι αποκοιμήθηκε την ώρα που μιλούσε η Γκολάν. Και όταν στην Ισραηλινή τραγουδίστρια είπαν ότι δεν χρειαζόταν να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η παρουσία της ‘ενείχε κίνδυνο για τους άλλους’, ο Joost Klein διέκοψε για να ρωτήσει: ‘Γιατί όχι;’», καταλήγει το BBC επισημαίνοντας και τη στάση της Μαρίνας Σάττι, για την οποία προκλήθηκε μεγάλο θέμα και στην Ελλάδα.
Σχετικά
Το μεγαλύτερο γλέντι της Κύπρου απέκτησε το δικό του τραγούδι
Ένα ξεχωριστό τραγούδι για το Παραλίμνι, τον Πρωταρά και το μεγαλύτερο γλέντι της Κύπρου
Ηχώ της Θάλασσας: Συναυλία με κιθάρα και βιολί με Σωτήρη Κασπαρίδη και Ειρήνη Λεώνη
Οι συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη θάλασσα και την αγάπη
Ο Γιώργος Σαμπάνης υπόσχεται τη συναυλία του καλοκαιριού στη Λάρνακα
Μετά από 7 μήνες sold-out εμφανίσεων στην Αθήνα, ο αγαπημένος καλλιτέχνης έρχεται στην Κύπρο για ένα εκρηκτικό τρίωρο live γεμάτο επιτυχίες, ένταση και συναίσθημα.
Οι Μπλε έρχονται στην Κύπρο για μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στα Λύμπια
Μαζί τους οι FUSE και η Φρειδερίκη Τομπάζου σε μια δυνατή μουσική βραδιά
Οι Σκιαδαρέσες έρχονται στα Λύμπια για ένα από τα πιο ξεχωριστά live του καλοκαιριού
Οι ανατρεπτικές αδελφές Σκιαδαρέση ανεβαίνουν στη σκηνή του Κοινοτικού Πάρκου Λυμπιών μαζί με τους «Τούτες Ένει» για μια βραδιά γεμάτη μουσική, χιούμορ και αυθεντική ενέργεια
Μουσική περιήγηση από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική στο Κυπριακό Οινομουσείο
Οι Florian Rabe και Birgitta Birchall επιστρέφουν στη σειρά Commandaria Orchestra & Friends με μια ξεχωριστή βραδιά μουσικής δωματίου και φιλανθρωπικό χαρακτήρα
Ο Στέλιος Διονυσίου και η ορχήστρα του, σε μία μεγάλη συναυλία
Σε μία βραδιά γεμάτη μουσική, συγκίνηση και προσφορά
Ο Θοδωρής Φέρρης επιστρέφει στη Λάρνακα με νέα συναυλία μετά το sold out!
Η πρώτη εμφάνιση έγινε ανάρπαστη και ο αγαπημένος τραγουδιστής προσθέτει δεύτερη ημερομηνία στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο για ακόμη μια βραδιά γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα
Καιτη Γαρμπή & Διονύσης Σχοινάς έρχονται Κύπρο με το «Μ’ Εσένα Μόνο tour»
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες
Μάικλ Τζάκσον: Το Billie Jean στην κορυφή του Billboard Global 200, τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του
Η εκτόξευση του εμβληματικού τραγουδιού οφείλεται στη βιογραφική ταινία Michael
«Η Φωνή των Αγώνων» ζωντανεύει στη Λάρνακα μέσα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
Μια συγκινητική μουσική βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας με ελεύθερη είσοδο
Ο Σάκης Ρουβάς έρχεται για μία εκρηκτική βραδιά στη Λεμεσό
Ο απόλυτος Έλληνας performer ανεβαίνει στη σκηνή του Theama για ένα live γεμάτο ενέργεια, μεγάλες επιτυχίες και δυνατές στιγμές