Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2024
Συνέντευξη στον Μιχάλη Χριστοδούλου
Η Τερσεφάνου, ένα σχεδόν άγνωστο χωριό για πολλούς στην επαρχία Λάρνακας βρίσκεται κοντά με τις κοινότητες Δρομολαξιά, Μενεού, Κίτι και Περβόλια. Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα σημειώνει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με την δημιουργία σημαντικών έργων εντός κι εκτός Τερσεφάνου. Μία κοινότητα με πολλά ξωκλήσια που υφίσταται από τα μεσαιωνικά χρόνια.
Πριν από μερικά χρόνια, γνωρίσαμε καλύτερα την Τερσεφάνου εξαιτίας ενός σπουδαίου εστιατορίου που ξεκίνησε εκεί την λειτουργία του και συνεχίζει μέχρι σήμερα την εντυπωσιακή του πορεία. Ο λόγος για το Πατρικό που ξεκίνησε δειλά δειλά ως ένα μικρό, δημιουργικό ταβερνάκι για να εξελιχθεί σήμερα σε σύγχρονη κυπριακή γαστρονομική πρόταση στο νησί.
Σήμερα, για πρώτη φορά η Τερσεφάνου διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Καραόλου και φιλοδοξεί να μας προσφέρει μία ξεχωριστή ημέρα με συνταγές, μαγειρικές επιδείξεις, μουσική και χορό στην καρδιά της κοινότητας.
Ο πρόεδρος Τερσεφάνου κ. Νέστορας Μιχαήλ μίλησε στο Check In Cyprus για το φεστιβάλ και μας προσκαλεί εκεί την Κυριακή 12 Μαΐου για να γευτούμε τόσο συνταγές με σαλιγκάρια όσο και να περάσουμε μία όμορφη μέρα.
Τι σας κάνει περήφανο σήμερα για την Τερσεφάνου κύριε πρόεδρε;
Η Τερσεφάνου είναι το χωριό μου και το έχω στην καρδιά μου. Είναι αναπτυσσόμενο χωριό και βάζουμε συνεχώς στόχους.
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το χωριό σας;
Η Τερσεφάνου καυχιέται για τις πολλές και αρχαίες εκκλησίες της αλλά και για την όμορφη θέα που έχει από πολλά σημεία του χωριού. Είναι γνωστή επίσης για το νερό που ανέβλυζε στην πλαγιά του χωριού όπου σήμερα κτίζεται το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού. Τρέχει μέχρι σήμερα στην ωραία Χαβούζα στο κέντρο του χωριού.
Πώς είδατε την κοινότητα σας να αλλάζει σήμερα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά; Ποια θα λέγατε πως είναι η σημερινή κατάσταση της κοινότητάς σας;
Η κοινότητα θεωρώ πως αλλάζει θετικά. Συνεχώς ολοκληρώνονται έργα, όπως κατασκευή πάρκων και γηπέδων. Γίνονται συντηρήσεις και δεντροφυτεύσεις. Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την έναρξη της ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα και της ανακαίνισης των κτιρίων της πρώην Συνεργατικής που θα αναδείξουν την ιστορία, τον πολιτισμό μας και θα αναβαθμίσουν το αισθητικό περιβάλλον της Τερσεφάνου.

Ποιο είναι το όραμα σας για την κοινότητα τα επόμενα χρόνια;
Το όραμα μας είναι να κάνουμε την Τερσεφάνου μια σύγχρονη κοινότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας, ώστε να ζουν σε ένα φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον.
Ποιος είναι ο γαστρονομικός χάρτης της Τερσεφάνου; Ποια προϊόντα ξεχωρίζουν αλλιώς ποια είναι τα τοπικά σας παραδοσιακά προϊόντα;
Τα παραδοσιακά μας προϊόντα είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά, γιατί ως χωριό από τα παλιά χρόνια είχαμε πολλούς κτηνοτρόφους. Άρα ξεχωρίζουν το γιαούρτι, τα χαλούμια, ο τραχανάς, η αναρή και ό,τι άλλο φτιάχνεται από αυτά, όπως αναρόπιττα, χαλουμόπιττα κ.α. Η Τερσεφάνου είναι γνωστή και για τους καραόλους.
Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ Καραόλου; Ποια είναι η σχέση της κοινότητας με τον καραόλο;
Η Τερσεφάνου από παλιά παρήγαγε πολλούς καραόλους. Πιο παλιά γινόταν χοροεσπερίδα και έτσι αποφασίσαμε να αναβιώσουμε την παράδοση μας με την διοργάνωση πολιτιστικού φεστιβάλ.
Διοργανώνετε φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Καραόλου. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Τι θα δούμε εκεί, τι θα βιώσει ο επισκέπτης;
Στον χώρο της εκδήλωσης γνωστοί σεφ θα δημιουργούν συνταγές με καραόλους και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες συνταγές. Θα υπάρχουν περίπτερα πώλησης φαγητού και χειροτεχνιών. Την εκδήλωση θα πλαισιώνει παραδοσιακή μουσική και χορός.
Το Φεστιβάλ Καραόλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαΐου στον χώρο στάθμευσης στο κέντρο της Τερσεφάνου από τις 15:00 μέχρι τις 20:00.
Σχετικά
Το Φεστιβάλ Μπύρας Τεμβριάς επιστρέφει για τρίτη χρονιά με πάνω από 30 ετικέτες
Ένα διήμερο γεμάτο παγωμένες μπύρες, ζωντανή μουσική, street food και καλοκαιρινή διάθεση στην ορεινή Τεμβριά
Μουσικές του κόσμου και φέτος στο 21ο Cyprus Rialto World Music Festival
Φέτος, το τοπικό συναντά το ευρύτερο, μέσα από καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα που κουβαλούν διαφορετικές ρίζες
1ο Φεστιβάλ Αιωνόβιων Ελιών Σιλίκου: Ένας νέος θεσμός γεννιέται στην καρδιά της ορεινής Λεμεσού
Η Σιλίκου τιμά τις αιωνόβιες ελιές, την παράδοση και τον πολιτισμό του μέσα από ένα διήμερο αφιερωμένο στην ιστορία, τη φύση και τα τοπικά προϊόντα
MYTHOS – Από την Κύπρο στον Κόσμο: Μουσικοαφηγηματική παράσταση ανοίγει το φετινό φεστιβάλ FANEROMENI ’26
Στη σκηνή συναντιούνται δύο συμβολικές μορφές: η Μνήμη και ο Μύθος
Άρχισε το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» στη Λευκωσία
Το Φεστιβάλ έκανε αρχή με τις πρώτες δύο ταινίες μικρού μήκους του Jeff Keen
Κάτι μοναδικό και γεμάτο χορό και μουσική ετοιμάζεται και φέτος στην πλατεία
Το Φεστιβάλ Παράδοσης Θ-Έρως επιστρέφει φέτος... διήμερο
Τα Διονύσια επιστρέφουν στο Στρουμπί με μια μεγάλη λαϊκή βραδιά
Μάθαμε την ημερομηνία και τους καλλιτέχνες που θα ανέβουν στη σκηνή του
Θα πάμε και φέτος στο Φεστιβάλ Λεβάντας στις Πλάτρες
32 εκθέτες, διαδραστικά εργαστήρια και πρωτότυπες γεύσεις από σεφ και bartenders συνθέτουν την πιο αρωματική καλοκαιρινή εμπειρία στις Πλάτρες
H Γιορτή Γλυτζιστού στο Κοιλάνι ανακοίνωσε το πρόγραμμά του
Μια γλυκιά γιορτή παράδοσης και γεύσεων
Αυτοί οι τραγουδιστές θα ανέβουν στη σκηνή του Φεστιβάλ Καρότου
Το 6ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρότου Λιοπετρίου 2026 ανακοίνωσε το
Μάθαμε το χωριό που θα φιλοξενήσει το φετινό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας
Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις