Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2024
Η κοινωνική ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ «Στο Γραφείο Καθηγητών» κέρδισε το φετινό Βραβείο Κοινού Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Με τις ευρωεκλογές προ των πυλών, πραγματοποιήθηκε η τελετή το απόγευμα της Τρίτης στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με νικήτρια να αναδεικνύεται η ταινία που έφτασε μέχρι την πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, με την περίτεχνη αφήγησή της πάνω σε δύσκολα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις.
Η γερμανικής παραγωγής ταινία αφηγείται την ιστορία της Κάρλα, μιας νεαρής δασκάλας γυμνασίου, που διακρίνεται από τους συναδέλφους της για τον ιδεαλισμό της. Όταν μια σειρά από ανεξιχνίαστες κλοπές οξύνουν την ατμόσφαιρα μεταξύ του διδακτικού προσωπικού, η Κάρλα αποφασίζει να το ερευνήσει. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, εκθέτει τον κλέφτη, αλλά η αποκάλυψή της απελευθερώνει δυνάμεις που γλιστρούν σταθερά εκτός ελέγχου και θέτει στην Κάρλα ένα άλυτο δίλημμα.
Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έβελιν Ρέγκνερ δήλωσε: «Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος ειδικότερα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της αίσθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Οι αξίες στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας είναι οι ίδιες με αυτές που απεικονίζονται στις σημερινές ταινίες. Σήμερα, θυμόμαστε μαζί πόσο πολύτιμη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία, ειδικά τώρα που οι Ευρωεκλογές απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες».
Ο Mike Downey, επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής LUX και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σχολίασε: «Όλοι οι υποψήφιοι ήταν νικητές κατά την άποψή μας και όλες οι ταινίες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος όχι μόνο ενισχύει τη φαντασία αλλά και δείχνει ολόκληρο τον κόσμο μας σε πολλαπλές προοπτικές και έχει τη δύναμη να διευρύνει το όραμα και τη σκέψη μας. Απλώς πρέπει να δούμε τους πέντε υποψηφίους για το φετινό βραβείο – σπουδαία έργα τέχνης που είναι ποικίλα, διασκεδαστικά και κοινωνικά δεσμευμένα στον κόσμο στον οποίο ζούμε».
Ο συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Ιλκέρ Τσατάκ, ο συγγραφέας Γιοχάνες Ντούνκερ και ο παραγωγός Ίνγκο Φλις ανέφεραν σε δήλωσή τους: «Μας τιμά βαθιά η ευρεία υποδοχή της ταινίας μας στους θεατές στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των εκπαιδευτικών ως αφανείς ήρωες της κοινωνίας μας. Με απόλυτο σεβασμό, τους αφιερώνουμε αυτό το βραβείο».
Οι άλλες τέσσερις ταινίες που προκρίθηκαν για το βραβείο ήταν οι «20 000 Species of Bees» της Ισπανίδας Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγούρεν, «Πεσμένα Φύλλα» του Φινλανδού σκηνοθέτη ¨Ακι Καουρισμάκι, «Στο Ποταμόπλοιο» του Γάλλου σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, «Smoke Sauna Sisterhood» από την Εσθονή σκηνοθέτη Άννα Χιντς.
Η νικήτρια ταινία αναδείχτηκε με συνδυασμό της ψηφοφορίας του κοινού και των ευρωβουλευτών, με στάθμιση 50%.
Σχετικά
Η Sony ετοιμάζει νέα ταινία «Men in Black» -Πρώτος αποδέκτης του σεναρίου ο Γουίλ Σμιθ
Μετά την επιτυχημένη αναβίωση του franchise «Bad Boys», η Sony Pictures φαίνεται πως στρέφει ξανά το βλέμμα της στο σύμπαν του «Men in Black»
«Emily in Paris»: Είδαμε το τρέιλερ της 5ης σεζόν
Και όπως επιβεβαιώνει, η Ρώμη έχει την τιμητική της σε αυτό τον κύκλο επεισοδίων.
Οι 5 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας: Από τα Κάλαντα των Χριστουγέννων μέχρι το Five Nights at Freddy’s 2
Συγκίνηση, τρόμος, παραμύθι, πάθος και αληθινές ιστορίες: οι σημαντικότερες κινηματογραφικές αφίξεις της εβδομάδας που αξίζουν την προσοχή σου
Rolling Stone: Οι καλύτερες ταινίες του 2025
Λίγο πριν το τέλος του 2025, η καθιερωμένη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone.
Gotham Awards 2025 : Το «Μια Μάχη Μετά την Αλλη» βραβέβεται ως Καλύτερη Ταινία
Η τελετή απονομής των Gotham Awards 2025, πραγματοποιήθηκε εχθές στη Νέα Υόρκη και ανέδειξε - εν μέσω μιας σειράς ανατροπών – την ταινία του Πολ Τόμας Αντερσον, ως Καλύτερη Ταινία.
Best of 2025: Τα Cahiers du Cinéma ψηφίζουν τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς
Η πρώτη απολογιστική λίστα της χρονιάς έρχεται από την «εκλεκτική ομάδα» των γαλλικών Cahiers du Cinéma. Οχι ακριβώς ενδεικτική για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στο νήμα της νέας χρονιάς.
Οι 4 πρεμιέρες της εβδομάδας στις κινηματογραφικές αίθουσες
Από κοινωνικό ελληνικό δράμα μέχρι animation για όλη την οικογένεια και horror εμπειρίες που κόβουν την ανάσα!
Οσκαρ Καλύτερου Κάστινγκ θα απονείμει η Ακαδημία για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού
Η κατηγορία έχει δημουργήσει ένα είδος παιχνιδιού στους κινηματογραφικού κύκλους, καθώς όλοι φαίνεται να προσπαθούν να μαντέψουν σε ποια χέρια θα φτάσει αυτό το νέο βραβείο
Η Σκάρλετ Τζοχάνσον θα πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία του «Εξορκιστή»
H ταινία δε θα αποτελέσει συνέχεια αυτής του 2023
Το «Wicked: Μέρος Δεύτερο» με Αριάνα Γκράντε – Σίνθια Ερίβο σαρώνει στο box office
Πρόκειται για την καλύτερη πρεμιέρα κινηματογραφικής μεταφοράς μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ.
Η «Σπασμένη Φλέβα» του Κύπριου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη βγαίνει στις αίθουσες
Ένα σύγχρονο αστικό δράμα που κόβει την ανάσα.
Το τρέιλερ του «Hunger Games: Sunrise on the Reaping» μόλις κυκλοφόρησε
Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 20 Νοεμβρίου του 2026