News , Τέχνη

To CVAR καλεί καλλιτέχνες να λάβουν μέρος στο Μουσείο shARe

Aνοικτή πρόσκληση για υποβολή έργων από καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων

Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) και το Cyprus Peace and Dialogue Centre (CPDC) απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση για υποβολή έργων από καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων για συμπερίληψή τους στο διαδικτυακό μουσείο shARe.

Το μουσείο shARe αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετήριου έργων σύγχρονης τέχνης από Κύπριους καλλιτέχνες και καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Το έργο
Το shARe αφορά σε ένα διαδικτυακό μουσείο επαυξημένης πραγματικότητας (AR), το οποίο θα λειτουργεί κυρίως ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη και ενθάρρυνση της συμμετοχής των χρηστών του. Η ιδέα δεν είναι να αντικαταστήσει μια υπάρχουσα θεσμική δομή, αλλά να δημιουργήσει μια μόνιμη εικονική δομή ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης, με έμφαση στην ανταλλαγή μεταξύ των συμμετεχόντων από τις δύο κύριες κοινότητες της Κύπρου: των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων, χωρίς να αποκλείονται οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Καθολικοί.

Συνεπώς, το μουσείο shARe θα αποτελείται από συλλογές και εκθέσεις (όπως περιγράφονται παρακάτω), τις οποίες οι χρήστες θα μπορούν να εξερευνήσουν, να αλληλεπιδράσουν με αυτές, καθώς και να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το CVAR εν ευθέτω χρόνω.

Οι συλλογές του μουσείου shARe θα περιλαμβάνουν:
- Ζωγραφική / Χαρακτική
- Γλυπτική / Κεραμική
- Μόδα / Ενδυματολογία
- Παραστατικές τέχνες
- Ταινίες μικρού μήκους
- Κείμενα / Ποίηση
- Μουσική
- Χειροτεχνία

Τα επιλεγμένα έργα τέχνης θα παρουσιαστούν σε:
- ψηφιακές συλλογές,
- επιμελημένες (θεματικές) εκθέσεις VR,
- συζητήσεις σε παράλληλες εικονικές εκδηλώσεις, και
- σε ένα διαδικτυακό φόρουμ συζητήσεων.

Πεδίο εφαρμογής / σκεπτικό

  • Υπό το πρίσμα των δύσκολων μελλοντικών προοπτικών για την Κύπρο, το CVAR αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου για τη διευκόλυνση της συνεχούς επικοινωνίας και την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των εγχώριων καλλιτεχνών, των πολιτιστικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.
  • Το shARe έχει στόχο να διατηρήσει την αισιοδοξία για την επανένωση του νησιού, αλλά και να τονώσει την αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων του.
  • Το μουσείο shARe ιδρύεται για να διευκολύνει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προωθώντας έτσι την πολιτιστική ανταλλαγή και κατανόηση μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ, εκθέσεων VR και άλλων δραστηριοτήτων.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: Κύπριοι καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, και καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Για την επιλογή των έργων, έχει συσταθεί Επιτροπή, αποτελούμενη από πέντε Ελληνοκύπριους και πέντε Τουρκοκύπριους, η οποία θα ασχοληθεί με την επιλογή και την παρουσίαση των έργων που θα αποσταλούν. Με αυτόν τον τρόπο, οι επαγγελματίες και από τις δύο πλευρές του νησιού θα μοιραστούν το χώρο, τη δημιουργικότητά τους, τις πληροφορίες τους και τα ενδιαφέροντά τους. Θα είναι ένας χώρος για νέους τρόπους ανταλλαγής και δημιουργίας από κοινού, διαδικτυακής συνάντησης και παρουσίασης των έργων τους. Μετά την ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή έργων η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια πρώτη επιλογή. Προσθήκες στη συλλογή με την ίδια διαδικασία, θα γίνονται ανά διετία.

Η Ανοικτή Πρόσκληση απευθύνεται σε Κύπριους καλλιτέχνες και δημιουργούς ή/και σε καλλιτέχνες και δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Στις αιτήσεις, οι καλλιτέχνες καλούνται να συμπεριλάβουν:

- Σκεπτικό έργου / καλλιτεχνικό κείμενο για το/α προτεινόμενο/α έργο/α

- Κάθε αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα του αιτούντος

- Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση, προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.)

- μεταφράσεις όπου πρόκειται για έργα-κείμενα

- Προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοποι και άλλους χρήσιμους συνδέσμους

- Οι εικόνες πρέπει να υποβληθούν σε μορφή JPG ή PDF

- Οποιαδήποτε έργα βίντεο θα ενσωματωθούν από το YouTube ή το Vimeo, επομένως θα πρέπει να περιλαμβάνονται έγκυροι σύνδεσμοι στις αιτήσεις.

Καταληκτική ημερομηνία: Κυριακή 31 Μαΐου 2024, 23:59 Οι προτάσεις πρέπει να αποστέλνονται στο info@severis.org με θέμα “shARe Open Call Application”

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close