Εστιατόρια , Νέες Αφίξεις

“Έθιμο”: Η παράδοση αλλιώς

Πήγαμε στο talk of the town της πρωτεύουσας και μεταφέρουμε εικόνες κι εντυπώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024

Για χρόνια, ελληνική κουζίνα σήμαινε απλά σουβλάκι, φέτα σε φύλλο με μέλι, άντε και κανένα κριθαρότο. Όμως τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει αλλάξει.

Το “Εθιμο” στη Λευκωσία, άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες, θέλοντας να δώσει τη δική του ερμηνεία για το τι εστί ελληνική κουζίνα. Φιλοσοφία, η έμφαση στις καλές πρώτες ύλες, με πολλές να εισάγονται από Ελλάδα και παραδοσιακά πιάτα (εξου και το όνομα) δοσμένα με μια μοντέρνα ματιά.

Ο χώρος λιτός, με τα γήινα χρώματα να επικρατούν. Στο εσωτερικό, το μπαρ πρωταγωνιστεί και δικαίως αφού αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τα κοκτέιλ, που έχουν ένα ελληνικό twist, όπως το Ionian Martini.

IMG-20240125-WA0003.jpg

Το μενού αποτελείται από λίγες σαλάτες, επιλεγμένα ορεκτικά και κυρίως, καθώς και κοπές ημέρας και κάποια συνοδευτικά.

Αρχή κάναμε με το προζυμένιο χωριάτικο ψωμί που σερβίρεται ως επιλογή στα ορεκτικά. Μυρωδάτο και ζεστό, συνοδεύεται με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Μια πρόταση που ενθουσιάζει μέσα στην απλότητά της και εμπερικλείει τη φιλοσοφία του “Έθιμο”.

Μια μικρή λεπτομέρεια μας έκανε να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο τη σαλάτα με τα ντοματίνια, κατσικίσιο τυρί και κάππαρη. Τα ντοματίνια σερβίρονταν χωρίς φλούδα, γιατί σύμφωνα με το σεφ, έτσι χωνεύονται καλύτερα.

IMG-20240125-WA0004.jpg

Διερωτώμαι γιατί δεν είναι καθιερωμένο πιάτο σε όλα τα εστιατόρια που σερβίρουν κυπριακή και ελληνική κουζίνα, τα βραστά χόρτα εποχής. Τα απολαμβάνω κάθε φορά όταν βρίσκομαι Ελλάδα και τα χαρήκαμε εδώ, μαζί με τυρί γκρεμέζι, που είναι ένα παραδοσιακό τυρί από την Ήπειρο.

IMG-20240125-WA0005.jpg

Αν πας σε ελληνικό εστιατόριο δεν θα πάρεις μια τυροκαυτερή και λευκό ταραμά; Θα πάρεις. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, ο υπέροχος λευκός ταραμάς, σερβίρεται και σε εστιατόρια στην Κύπρο. Εδώ, φτιαγμένος με αυγά μπακαλιάρου και το περίφημο αυγοτάραγο Μεσολογγίου. Ενδιαφέρουσα γευστική πρόταση η τυροκαυτερή που σερβίρεται με λιωμένη καμένη πιπεριά Φλωρίνης και λαδένια Κιμώλου, μια μεγάλη φέτα λαδόψωμο. Ωραία λεπτομέρεια, η καυτερή πιπεριά που μπορείς να την σπάσεις μέσα στην τυροκαυτερή για να την κάνεις πιο πικάντικη.

IMG-20240125-WA0000.jpg

Η πίτα στη θράκα με γραβιέρα Κρήτης, βαρελίσια φέτα, θυμαρίσιο μέλι και ρακί, είναι ένα πιάτο που αγαπήσαμε και ερωτευτήκαμε τα ντολμαδάκια που είχαν μια ωραία καταστημένη σάλτσα αυγολέμονο.

IMG-20240125-WA0009.jpg

Στα κυρίως, νοστιμότατο το αρνάκι που σερβίρεται ως γιουβέτσι στη γάστρα, με ξερή μυζήθρα ενώ το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, με θυμάρι, σινάκι και λάχανο εποχής ήταν γευστικό μέσα στην απλότητά του. Αν υπάρχει ένα πιάτο που θέλαμε να υπήρχε περισσότερη αρωματική και γευστική ένταση, είναι η μανέστρα άγριων μανιταριών, κριθαράκι με βασιλομανίταρα και ελληνική μαύρη τρούφα.

IMG-20240125-WA0006.jpg

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ το “Έθιμο” - γιατί θα υπάρξει - έβαλα στο μάτι το Μπιάνκο, ψάρι ημέρας στην κατσαρόλα καθώς και το βοδινό μάγουλο παστιτσάδα.

Όσον αφορά στο κρασί, η λίστα περιλαμβάνει επιλογές του κυπριακού, όμως, όπως είναι επόμενο, δίνεται έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα με κρασιά που είναι χωρισμένα στο μενού γεωγραφικά π.χ. Κρήτη, Μακεδονία και Κεντρική Ελλάδα.

Το “Έθιμο” εμπλουτίζει επάξια την γαστρονομική σκηνή της Λευκωσίας και μας υπενθυμίζει πως η ποιοτική πρώτη ύλη είναι ο πυρήνας της γεύσης.

Γράφει η Αριάδνη Ιωάννου

INFO: (22494449) Βασ. Παύλου 13, Άγιος Ιωάννης, Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close