Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

17 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το weekend

Ετοιμάσου για έξοδο!

Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2024

Το σαββατοκύριακο που περιμέναμε είναι εδώ και εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από όσα θα συμβούν στην Κύπρο και θα μας διασκεδάσουν. Από εκδηλώσεις, συναιλίες, θεατρικές παραστάσεις, και άλλα πολλά.

Στα συν βάλε και τις (ζεστές) εξόδους σου σε ταβερνάκια με τζάκι όπως στα καλύτερα γυράδικατου νησιού, που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Πριν βάλεις λοιπόν κασκόλ και σακάκι και ετοιμαστείς για έξοδο, φτιάξε πρόγραμμα:

30936-sites/default/files/ice-age-stin-epohi-ton-pagetonon.jpg

Εξερεύνησε την Εποχή των Παγετώνων
Το συναρπαστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο «Εξερεύνησε την Εποχή των Παγετώνων» ζωντανεύει από σήμερα, Παρασκευή, στον χώρο στάθμευσης του Nicosia Mall στη Λευκωσία. Μια μοναδική έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που έρχεται να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη που θα παρακολουθεί, θα αλληλεπιδρά και θα συμμετέχει σ’ ένα ξεχωριστό ταξίδι στην εποχή των παγετώνων.
>> Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, Nicosia Mall, Λευκωσία. Μέχρι τις 3 Μαρτίου. Πληρ. 22055789.

Ο Πέτρος και ο Λύκος
Στην Πάφο παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή η σειρά οικογενειακών συναυλιών με το έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Διευθύνει ο Φράνσις Νεκτάριος Γκάυ και την ιστορία αφηγείται ο ηθοποιός Πέτρος Γιωρκάτζης.
>> Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 17.00. Εισιτήρια: cyso.interticket.com.
>> Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, 17.00.
>> Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 18.00.
>> Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 17.00.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Cyprus Eating Awards: Οι 18 βραβευμένες ταβέρνες του νησιού

2577-ΚΑΘΑΡΟΙ, ΠΙΑ©Αντώνης Αντωνίου.jpg

Καθαροί Πια
Η νέα παραγωγή της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ Καθαροί πια, της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου, που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής σκηνής στα τέλη του 20ού αιώνα και θεωρείται από τα κορυφαία του είδους in yer face theatre, ανεβαίνει στη σκηνή. Σε έναν περίκλειστο χώρο, έξι πρόσωπα υποβάλλονται σε ακραίες δοκιμασίες υπό το σαδιστικό βλέμμα ενός γιατρού. Σχέσεις εξουσίας και υποταγής που ανοίγουν πληγές και τσακίζουν σώματα και ψυχές. Ένα τραυματικό περιβάλλον όπου η οποιαδήποτε απόπειρα ερωτικής εκδήλωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Κραυγές αγάπης σε απόλυτο αδιέξοδο, που καλύπτονται από φόβους και παραμορφωμένα συναισθήματα. Το Καθαροί πια γράφτηκε το 1998 και είναι το τρίτο στη σειρά από τα πέντε αποκαλυπτικά θεατρικά έργα της Σάρα Κέιν, μίας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας. Ένα μοναδικό παράδειγμα φραστικής σκληρότητας, εικονοκλαστικής δράσης και πολιτικού στοχασμού, που καταδεικνύει με καταγγελτική ορμή τους μηχανισμούς καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνικών θεσμών και φορέων εξουσίας, που προσπαθούν να υπονομεύσουν και, εντέλει, να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης. Σκηνοθετεί ο Ευριπίδης Δίκαιος, ο οποίος, πλαισιωμένος από μια έμπειρη ομάδα ηθοποιών, αναμετριέται με το ωμό και βίαιο σύμπαν της Κέιν, αναλαμβάνοντας μια ιδιαίτερη πρόκληση: πώς να αναπαριστήσει κανείς το μη αναπαραστάσιμο.
>> Παρασκευή 2, Σάββατο 3 (20.30) & Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (18:00), Νέα Σκηνή, Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. 77772717.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ.jpg

Απολυμένη
Οι θεατρικές ομάδες Point To Contemporary Theater και Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν την κωμωδία του Αντώνη Τσιπιανίτη η «Απολυμένη» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη που επιστρέφει για τρεις παραστάσεις στο WhereHaus 61 στη Λευκωσία. Η Απολυμένη είναι ένα έργο που διεισδύει στις ουσιαστικές ανάγκες του ανθρώπου, με χιούμορ αλλά και με οξύτητα κάνει λόγο για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας και υπενθυμίζει ότι: «‘Οταν δεν ξέρεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τα ωραία αυτού του κόσμου, όταν δεν μπορείς να αρπάξεις τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά στα πόδια σου, όταν δεν μπορείς να κάνεις να σωπάσουν όλες αυτές οι φωνές μέσα στο μυαλό σου που σου υπαγορεύουν συνέχεια τα πρέπει και τα μη, τότε έχεις απολυθεί και δεν το έχεις καταλάβει…». Η Μαριέτα λοιπόν είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί στο σαλόνι της, στο φουαγιέ του θεάτρου.Αν είστε έτοιμοι να ακούσετε όλα όσα έχει να σας πει πηγαίνετε με την παρέα σας, πάρτε το κρασάκι σας και τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω της.
>> Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, WhereHaus 61, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99122552, 99407862.

Γερμανικές ταινίες στο Πάνθεον
Το Berlinale Selection 2024 είναι η πέμπτη έκδοση της σειράς προβολών που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου από το 2019, η οποία παρουσιάζει σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο στην Κύπρο. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι γερμανικές ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν στην Berlinale 2023 και 2022. Οι ταινίες θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου Πάνθεον στη Λευκωσία με αγγλικούς υπότιτλους από την 1η μέχρι την 4η Φεβρουαρίου 2024. Οι έξι ταινίες που παρουσιάζονται είναι απολύτως επίκαιρες από άποψη περιεχομένου και καλλιτεχνικής αξίας. Στην επιλογή των ταινιών λήφθηκαν υπόψη ζητήματα που είναι επίκαιρα, καυτά και μας απασχολούν διαρκώς, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, ο ακτιβισμός, η κλιματική κρίση, η μετανάστευση και η ενσωμάτωση. Τρία ντοκιμαντέρ και τρεις ταινίες μεγάλου μήκους μας ταξιδεύουν μέσα από διάφορες εποχές, κουλτούρες, πόλεις ή χώρες και παρουσιάζουν διαφορετικές προοπτικές, ιστορίες και εμπειρίες.
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.
>> Παρασκευή 2, Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, Κινηματογράφος Πάνθεον, Λευκωσία. Ελεύθερη είσοδος. Πληρ. 22674606.

makis-dimakis.webp

Μάκης Δημάκης
Μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία θα διοργανωθεί στο Prince Luxury Events στα Λύμπια με τον ένα και μοναδικό Μάκη Δημάκη και το σχήμα του στις 3 Φεβρουαρίου στις 21:00.Πρόκειται εξάλλου για έναν από τους αναγνωρίσιμους Έλληνες τραγουδιστές, που εκπροσωπούν το λαϊκο ρεπερτόριο με μεγάλη επιτυχία. Η δισκογραφική του καταξίωση μαζί με την ενέργεια του που βγάζει κάθε φορά στη σκηνή δημιούργησε το δικό του φανατικό κοινό Η εκδήλωση γίνεται για την ενίσχυση άπορων οικογενειών καθώς και άλλων αναγκών των Κοινοτήτων της περιοχής.
>> Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, Prince Luxury Events Λύμπια. Πληροφορίες και εισιτήρια: 99112255. Είσοδος €25 με απεριόριστο κρασί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 21+1 υπέροχα μέρη για έξοδο Σάββατο βράδυ στη Λευκωσία

λιμνη 2.jpg

Παγκόσμια Μέρα Υγροβιοτόπων στη λίμνη Ορόκλινης
Στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα» διοργανώνεται εορτασμός για την Παγκόσμια Μέρα Υγροβιοτόπων στη λίμνη Ορόκλινης. Ο εορτασμός θα γίνει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει: Πτηνοπαρατήρηση, εξερεύνηση ασπόνδυλων του νερού, χειροτεχνίες για παιδιά και σύντομη περιδιάβαση στη λίμνη. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υγροβιότοποι στο περιβάλλον και στην ευημερία του ανθρώπου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ σ΄ αυτό συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.
>> Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, 2024 αφετηρία: Το κεντρικό πτηνοπαρατηρητήριο της λίμνης Ορόκλινης, 09.00.

dantis.jpg

Χρήστος Δάντης
Οι Notes Live είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά της Λεμεσού, που ξεχωρίζουν για την ποιοτική διασκέδαση, την εξυπηρέτηση και τους μοναδικούς καλλιτέχνες που παρουσιάζει κάθε φορά στο πρόγραμμά του. Μετά από τον Δήμο Αναστασιάδη λοιπόν, τη σκυτάλη παίρνει ένας ακόμα Ελλαδίτης καλλιτέχνης, ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό. Οι Notes Live παρουσιάζουν λοιπόν τον αγαπημένο σε όλους Χρήστο Δάντη! Ο καλλιτέχνης που θα βάλει φωτιά στη διασκέδαση, με ένα πρόγραμμα γεμάτο με τα ωραιότερα αγαπημένα ελληνικά τραγούδια! Μαζί του: Αθηνά Πολίτη και Ματίνα Ζάρα.
>> Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, Notes Live, Λεμεσός. Πληρ. 25344344.

Cyprus Confidential Comedy Show
Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις τους, οι Χριστιάνα Αρτεμίου και Χριστίνα Αργύρη, επιστρέφουν ξανά στη Λευκωσία για 2 τελευταίες παραστάσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να γελάσουν μαζί τους τον Δεκέμβριο, να το κάνουν τώρα! Ένας μοναδικός συνδυασμός σάτιρας και μουσικής, με πρωταγωνιστές τα σκάνδαλα, την κυβέρνηση, τη νέα τάξη πραγμάτων και τα νέα κυπριακά ρεζιλλίκκια... Ένα άκρως διασκεδαστικό κωμικό show με επίκαιρο σχολιασμό, γέλιο και αστεία, για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με χαμόγελα.
>> Σάββατο 3 (21.00) & Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (19.00), Kοσμικόν Κέντρον Αντωνάκης, Λευκωσία. Είσοδος: €12. Κρατήσεις: 70007255 και 22 664697. Εισιτήρια: Ticketmaster.cy και σε όλα τα καταστήματα ACS.

loris3.jpg

Αυτή η νύχτα Μέλι
Ένα ζευγάρι αποφασίζει να σπάσει την ρουτίνα της πολύχρονης σχέσης του κάνοντας μια απόδραση σε ένα πολυτελές θέρετρο στην Πεγεια της Παφου. Η πολυτελής σουίτα του ξενοδοχείου και η απίστευτη θέα με φόντο το απέραντο γαλάζιο φαντάζουν ως το ιδανικό σκηνικό για την αναζωπύρωση του πάθους στην ερωτική τους ζωής. Θα εχει επιτυχή κατάληξη το εγχείρημα; Η μήπως η ερωτική τους σχέση θα ολοκληρωθεί άδοξα; Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου θα διαδραματίσει το θεατρικό κοινό καθώς οι θεατές στην πορεία του έργου θα κληθούν να λάβουν μέρος σε μια ομαδική «ψυχοθεραπεία» δίνοντας συμβουλές στο ζευγάρι και καθορίζοντας εν μέρη την κατάληξη του έργου.
>> Παρασκευή 2-Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, Xenion High School, Παραλίμνι. Εισιτήρια από €15. Προπώληση Soldouttickets.

AΛΑΝΤΙΝ
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η παράσταση, HAPPY GRINCHMAS, τo Uncover Masks Puppet Theatre συνεχίζει με την παράσταση κουκλοθεάτρου AΛΑΝΤΙΝ. Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό παραμύθι. Είστε έτοιμοι για έναν ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ προορισμό για τα παιδιά; Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε τον Αλαντίν σε ένα μαγευτικό κουκλοθέατρο που θα ταξιδέψει τις μικρές καρδιές σε έναν κόσμο παραμυθένιο! Αλαντίν και οι φίλοι του έρχονται ζωντανά στη σκηνή, με κουκλοθέατρο που συνδυάζει τη μαγεία της παράστασης με την εκπαιδευτική αξία για τα παιδιά. Από τις λαμπερές αγορές του Αγραμπάχ μέχρι τον Μαγικό Κήπο του λυχναριού, κάθε σκηνή αναδεικνύεται με εκπληκτικές χειροποίητες κούκλες, τραγούδια και μουσικές! Τα παιδιά θα ζήσουν τη συναρπαστική περιπέτεια του Αλαντίν, θα συμμετέχουν στις περιπέτειες του με το Μαγικό Χαλί, και θα ανακαλύψουν πολύτιμα μαθήματα φιλίας και αλληλεγγύης. Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να ενώσετε την οικογένειά σας σε ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο γέλια, δημιουργικότητα και παιδεία. Αφήστε τα παιδιά να εμπλακούν και να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία μετά την παράσταση! Κλείστε τώρα τις θέσεις σας για μια αξέχαστη εμπειρία. Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε τον μαγικό κόσμο του Αλαντίν με τα παιδιά σας!
>> Πρεμιέρα: Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, Θέατρο VERSUS (Θέατρο Ένα Λεμεσός), 11:00. Εισιτήρια: myticketcy.com. (προπώληση 8 ευρώ/στο ταμείο €10), Πληροφορίες: 99 790 915.

Ο Νικολάκης... Big Mamma
Η παιδική σκηνή Δώρου Κυριακίδη από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου υποδέχεται την νέα χρονιά με την ξεκαρδιστική, διαδραστική, γεμάτη χορό, τραγούδια, παιχνίδια, κωμωδία «Ο Νικολάκης...Big Mamma»! Ίσως η καλύτερη παράσταση όλων των χρόνων λειτουργίας της παιδικής μας σκηνής και με τον Κώστα Σχοινιού σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ ερμηνείας! Μία παράσταση που θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μέσα από την ψυχαγωγία. Μαζί τους ο Μίκυ, η Μίνι και ο Γκούφυ, τρεις αγαπημένοι ήρωες των παιδιών! Παίζουν: Δώρος Κυριακίδης, Κώστας (Νικολάκης) Σχοινιού, Βαγγέλης Ιωάννου, Ερμιόνη Κωμοδρόμου και Καλλισθένη Παπαδούρη, κείμενο: Κώστα Σχοινιού, σκηνοθεσία Δώρου Κυριακίδη, διευθυντής σκηνής Σονάυ Γιλτίζ, σκηνικά Vignonaprint, την Big Mama έντυσε το κατάστημα Sixteen Plus, φωτογραφίες Ηρακλής Μαυρομμάτης, σχεδιασμός αφίσας Βάσος Βλάχος, βίντεο: ΚωνσταντίνοςΦριξου, περούκες και χτένισμα La bella testa.
>> Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 15.00 & 16.30. Κρατήσεις: 99055537 – 96430002. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Κατάλληλο για όλη την οικογένεια.

grimm.jpg

Grimm Story
Το «Grimm Story» επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Μασκαρινί, για ένα δεύτερο μίνι, κύκλο παραστάσεων. Ένα έργο, φτιαγμένο με αγάπη από μας για τη δική σας διασκέδαση και τη διασκέδαση των παιδιών σας. Μια δική μας ιστορία, με ήρωες από γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκριμ. H 18η παιδική θεατρική παράσταση στα 11 χρόνια ιστορίας του Θεάτρου μας. Μια παράσταση φτιαγμένη με αγάπη, όχι μόνο για τα μικρά παιδιά αλλά και για όλους όσοι νιώθουν παιδιά. Γεμάτη με μηνύματα δοσμένα μέσα από το χιούμορ, το τραγούδι, το χορό, τα χρώματα, την ενέργεια και την ζωντάνια των συντελεστών. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
>> Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, Θέατρο Μασκαρίνι, Λευκωσία, 11.00. Γενική Είσοδος €10. Πληροφορίες και κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 99485083 και 22270420.

Ταρζάν το μυστήριο της Ζούγκλας
H θεατρική ομάδα Young Performers παρουσιάζει το μιούζικαλ ''Ταρζάν το μυστήριο της Ζούγκλας'' σε ελεύθερη ελληνική διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Μπεγιάζη από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών στη Λευκωσία. Η πασίγνωστη ιστορία του Ταρζάν ‘Ο Ταρζάν των Πιθήκων’ πρωτοεκδόθηκε ως μυθιστόρημα το 1914 από τον συγγραφέα Edgar rice Burroughs . Έχοντας διανύσει πάνω από 100 χρόνια ζωής με αναρίθμητες εκδόσεις, τηλεοπτικές μεταφορές και μιούζικαλ παραγωγές, έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο σε θεατρική μορφή σε ένα εντυπωσιακά φαντασμαγορικό αποτέλεσμα που θα μας ταξιδέψει κατευθείαν στην καρδιά της Αφρικής. Στόχος των συντελεστών είναι η δημιουργία μιας πρωτότυπης σκηνικής πρότασης δημιουργώντας ένα ολοκαίνουριο θεατρικό έργο, βασισμένο στις αξίες της οικογένειας και της ομαδικότητας. Μια πρωτότυπη φαντασμαγορική παράσταση, σε αφρικάνικους ρυθμούς έρχεται να εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους.
>> Σάββατο 3 & Κυριακή 4, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 11.00 & 16.00. Eισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες www.ticketmaster.cy.

«Έλβις και Μέριλιν»
H Animagnet και οι Χυμοί Ένα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κύπρο την θεατρική παράσταση Έλβις και Μέριλιν! Οι Animagnet, δημιουργοί των μεγάλων επιτυχιών «Μεταξούλης» και «Μάλο» επιστρέφουν στην Κύπρο με νέα παράσταση που υπόσχεται πολλές συγκινήσεις, δράση, τραγούδια και μαγευτικά εφέ που θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Ο Έλβις και η Μέριλιν είναι δυο χαριτωμένα ρομπότ που δουλεύουν σε φάρμα αυτοκινήτων. Βοηθούν δυο κορίτσια, την Ρωξάνη και την Έμμα, με τις δουλειές τους. Όλα θα αλλάξουν όταν στην πόλη καταφθάνει ο Ρεμί, ο παγκόσμιος Γάλλος πρωταθλητής ράλι και συλλέκτης αυτοκινήτων, με ύπουλες προθέσεις. Τα κορίτσια και τα ρομποτάκια θα πρέπει να γίνουν μια ενωμένη οικογένεια, αν θέλουν να σταματήσουν τον Ρεμί.
>> Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 12.00. Εισιτήρια €12/ €15. Προπώληση Soldouttickets. Πληροφορίες: 700 88 544.

«Holomorphosis» του Ανδρέα Στυλιανού
Το Μουσείο Πιερίδη - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λάρνακα και η Future DMND στο Los Angeles Αμερικής έχουν την τιμή να παρουσιάσουν την ατομική έκθεση του εικαστικού Ανδρέα Στυλιανού, "HOLOMORPHOSIS" στο χώρο του μουσείου. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2024. Η έκθεση ανταποκρίνεται στην πλούσια συλλογή του μουσείου. Όπως περιγράφει ο τίτλος - "HOLOMORPHOSIS", δηλαδή η συνέχεια και η ολοκλήρωση του υπάρχοντος - η έκθεση αναδύεται ως μια καθηλωτική και διεγερτική προεκβολή της ιστορικής αφήγησης της συλλογής, η οποία εκτυλίσσεται μέσα από το σύγχρονο καλλιτεχνικό όραμα του καλλιτέχνη.
>> Μουσείο Πιερίδη, Λάρνακα. Διάρκεια της έκθεσης έως 14 Φεβρουαρίου 2024. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09.00-16.00, Παρασκευή-Σάββατο 09.00-13.00. Πληροφορίες www.futuredmnd.com

«Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη
Μετά την επιτυχία της μνημειακής επετειακής έκθεσης Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία, συνδιοργανωμένη από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138), η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνδιοργανώνει και φιλοξενεί στην Κύπρο μέρος αυτής της έκθεσης που αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο. Περισσότερα από 500 εκθέματα και φωτογραφίες αφηγούνται και ζωντανεύουν την ακμήτου ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Κύπρο. O επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη λάμψη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και στις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη. Την εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης στη Σμύρνη και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Καταστροφή του 1922 και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης εστιάζει στην εγκατάσταση και στην ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Κύπρο.
>> Mέχρι Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία. Ώρες λειτουργίας: Τετ. 10.00-20.00, Πεμ-Κ 10.00-19.00.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close