Νέες Εκθέσεις , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η έκθεση στη Λεβέντειο για τη Μικρά Ασία

Προσωρινή Έκθεση: Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2024

Μετά την επιτυχία της μνημειακής επετειακής έκθεσης Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία, συνδιοργανωμένη από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138), η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνδιοργανώνει και φιλοξενεί στην Κύπρο μέρος αυτής της έκθεσης που αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο.

DSC_0565.jpg

Περισσότερα από 500 εκθέματα και φωτογραφίες αφηγούνται και ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Κύπρο.

DSC_0569.jpg

Η έκθεση περιλαμβάνει ποικιλία τεκμηρίων: εικόνες, εκκλησιαστικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, έγγραφα. Την αφήγηση του χρονικού από τη Μικρασία στην Κύπρο συμπληρώνουν, οπτικοακουστικό υλικό και αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες και μνήμες, ζωντανεύοντας έτσι το πλούσιο εικονογραφικό υλικό και τα «σιωπηλά» αντικείμενα.

DSC_0579.jpg

Στην πρώτη ενότητα, ο επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη λάμψη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας: από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια προχωρεί στην Καππαδοκία και στις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς γύρω από την Κωνσταντινούπολη και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη. Ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα μέσα από τα κείμενα και τα εκθέματα την καθημερινή και επαγγελματική ζωή, την εκπαίδευση και την τέχνη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν από την καταστροφή.

DSC_0589.jpg

Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται μέσα από κινηματογραφικό υλικό, μαρτυρίες και κείμενα στην περίοδο των διωγμών, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στις συνθήκες που υπογράφηκαν, στην ελληνική απόβαση και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στην Καταστροφή του 1922 και στην Έξοδο των προσφύγων. Επίσης, ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα μικρό δείγμα από τεκμήρια και φωτογραφίες Κυπρίων αξιωματικών και εθελοντών που συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

DSC_0585.jpg

Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει το ταξίδι από την άφιξη, την καραντίνα και την περίθαλψη των εκπατρισμένων Μικρασιατών στην Κύπρο, έως την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση τους στην κυπριακή κοινωνία. Το ταξίδι αυτό περιγράφεται από δημόσια έγγραφα, αιτήσεις στήριξης, τηλεγραφήματα, ταξιδιωτικά έγγραφα, αποκόμματα από εφημερίδες, βιβλιάρια αλλοδαπών και ταυτότητες και φωτογραφίες οικογενειών, πλαισιωμένα από μνήμες και μαρτυρίες.

DSC_0597.jpg

Η έκθεση από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει τεκμήρια, κειμήλια και φωτογραφίες από ιδρύματα, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές από την Κύπρο, και παράλληλα πολύτιμο και ανεκτίμητο υλικό από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Την έκθεση επιμελούνται:

  • η Εβίτα Αράπογλου, Επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης
  • η Δέσποινα Χριστοφίδου, Βοηθός Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων στο ισόγειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου 2023 - 3 Μαρτίου 2024

Υποστηρικτής:
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου

Μόνιμος χορηγός αερομεταφορών: Aegean

Χορηγός επικοινωνίας: Η Σημερινή

Με τη στήριξη των:
Συνδέσμου Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και Λεβεντείου Πινακοθήκης
Δήμου Λευκωσίας

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close