News , Τέχνη

Ο Αντώνης Βολανάκης παρουσιάζει την εικαστική πρακτική του στην Πάφο

Το Σάββατο στην Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2024

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του εικαστικού Αντώνη Βολανάκη. Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 18:30, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου.

Ο Αντώνης Βολανάκης παρουσιάζει την εικαστική του πρακτική ξετυλίγοντας την ερευνητική του μεθοδολογία με παραδείγματα έργων από την εικοσαετή διεθνή πορεία του. Ο Βολανάκης συνδυάζει την κοινωνική γλυπτική με ανθρωπολογικές προσεγγίσεις, το σχέδιο με αρχαιολογικά ευρήματα, την προφορική ιστορία με την φωτογραφία, την μαγειρική με την επιτέλεση για να δημιουργήσει ζωντανές εικαστικές εγκαταστάσεις που διαπραγματεύονται την ανθρώπινη κατάσταση και εμπειρία. Η καλλιτεχνική πρακτική του Βολανάκη αναζητά συμμαχίες στην συνάντηση με τον άγνωστο άνθρωπο - blind dates- και στην ενεργό ακρόαση και ενσυναίσθηση με τα γυναικεία αφηγήματα - herstories-.

Ο Αντώνης Βολανάκης (γεν.1976) σπούδασε/ ερεύνησε στα: Wimbledon College of Art, Saint Martins College of Art, Aalto University, Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η εικαστική του πρακτική αποτελεί αμάλγαμα συνέργειας μεταξύ ανθρωπίνων σχέσεων και αισθητικής,ποίησης και πολιτικής, γλυπτικής και επιτέλεσης. Από το 2003 εστιάζει στις γυναικείες αφηγήσεις και το 2006 ίδρυσε την πλατφόρμα συνάντησης και συνεργασίας blind date. Δημιουργεί εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εκθέσεις, και δράσεις στη δημόσια σφαίρα μαζί με κοινότητες σε: Ηνωμένες Πολιτείες (Anya and Andrew Shiva Gallery, Dixon’s Place, NYU Kimmel Galleries), Αγγλία (Royal Opera House-Covent Garden, National Theatre), Ελλάδα (DOCUMENTA 14, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Κακογιάννη, Μπιενάλε Αθήνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης/ Ελευσίνα 2023), Ελβετία (Culturescapes Biennale/ Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας, Kaskadenkondensator), Γεωργία (Ιστορικό Μουσείο της Τυφλίδας), Γαλλία, Καναδά, Τσεχία, Φιλανδία,κ.α. H δημιουργία ασφαλών χώρων ανταλλαγής και δημιουργικότητας είναι κομμάτι της καλλιτεχνικής του πρακτικής και από το 2005 διδάσκει ή/ερευνά αδιαλείπτως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, ΗΠΑ. Έχει λάβει υποστήριξη από τα ιδρύματα: Fulbright, Linbury, Ωνάση, London Institute, Arts and Humanities Research Board (UK), Λεβέντη, Προποντίς, Σπυρόπουλος, και Β&Ε Γουλανδρή. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η εκδήλωση είναι μέρος του προγράμματος «Η Κύπρια Αφροδίτη», επιχορηγείται από το τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Διοργανωτές: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου , Κέντρο Τεχνών Κίμωνος

Υποστηρικτές: Δήμος Πάφου, Πετρίδειο Ίδρυμα

Επιμέλεια προγράμματος: Γιάννης Σακέλλης

volanakis.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close