Wine Guide , Εστιατόρια

Οι άνθρωποι πίσω από τις ετικέτες του Οινοποιείου Χατζηχαραλάμπους

Ένα μικρό, οικογενειακό οινοποιείο δεμένο με την αισθητική του ορεινού χωριού!

Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023

Χτισμένο στο κέντρο του χωριού Κοιλάνι της ορεινής Λεμεσού, αισθητικά απόλυτα ενταγμένο στον τόπο μέσα από τη χρήση του ξύλου και της πέτρας, τo μικρό οινοποιείο Χατζηχαραλάμπους γίνεται το σημαντικότερο εργαλείο για την παραγωγή των ιδιαίτερων κρασιών του κτήματος.

winery building.jpg

Η ιστορία
Ήταν το 1945 όταν ο παππούς της οικογένειας, Μιχάλης (Τάκης) Χατζηχαραλάμπους, γέννημα και θρέμμα Κοιλανιώτης, ξεκινά να οραματίζεται και τελικά αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αλλά και μεγαλεπήβολο έργο. Να φυτέψει τους πρώτους του αμπελώνες με σκοπό να δημιουργήσει, εκεί στο χωριό του, ένα μικρό αλλά ποιοτικό οικογενειακό οινοποιείο.

Αφού φύτεψε τους αμπελώνες, το 1975 έφτιαξε ένα μικρό οινοποιείο, αρχικά στο σπίτι του, ενώ αργότερα αγόρασε το πρώτο του κτίριο στο κέντρο του χωριού το οποίο η οικογένεια διατηρεί ακόμη, μαζί με τα πιθάρια που έφτιαχνε κρασί. Τη χρονιά 2023 το οινοποιείο επεκτάθηκε και στο διπλανό χώρο, διαθέτοντας σήμερα 2 όμορφα πέτρινα κτίρια στο κέντρο του χωριού.

Την αγάπη του αυτή για τα αμπέλια ο κ. Τάκης την μετέδωσε στον γιο του, τον Μάριο Χατζηχαραλάμπους, και έτσι ο ίδιος, εγκαταλείποντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανέλαβε σαν δεύτερης γενιάς οινοποιός και αμπελουργός.

marios vineyard.jpg

Σήμερα, η τρίτη γενιά εμπλέκεται ενεργά στο κτήμα
Πιο συγκεκριμένα, από το 2020 η εμπορική επωνυμία πέρασε στα χέρια των παιδιών της οικογένειας, την Αργυρώ, η οποία το 2018 απέκτησε μεταπτυχιακό τίλτο στην οινολογία στο Γεωπονικό Αθηνών (πτυχίο Χημείας), και τον Μιχάλη (μηχανολόγο μηχανικό), οι οποίοι την ίδια κιόλας χρονιά έφτιαξαν τα πρώτα τους εμφιαλωμένα κρασιά. Πλέον προσπαθούν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την παράδοση της οικογένειας και ταυτόχρονα να την εξελίξουν, δημιουργώντας το πρώτο -ίσως- female-led οινοποιείο στο νησί, με οινολόγο/διευθύντρια γυναίκα!

vineyard winter.jpg

Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηχαραλάμπους διαθέτει αμπελοτόπια αποκλειστικά γύρω από το χωριό, ξεκινώντας ο χαμηλότερος στα 650m δίπλα στο ποτάμι (Κρυός) και ο ψηλότερος στα 1050m στο βουνό Αφάμης, ενώ καλιεργούνται αποκλειστικά από τον πατέρα της οικογένειας, κ. Μάριο.

Η παραγωγή τους σήμερα φτάνει γύρω στις 7500 φιάλες (ξεκινώντας από 3500), ενώ στην αγορά κυκλοφορούν 3 ετικέτες του, εκ των οποίων ένα λευκό από τη γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι, ένα ροζέ από τις ποικίλες Grenache και Shiraz σε αναλογία 60-40 αντίστοιχα, και ένα ερυθρό από την ποικιλία Cabernet Sauvignon το οποίο παλαιώνει για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια!

sampling cabernet.jpg

Η πειραματική ετικέτα...
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το Οινοποιείο Χατζηχαραλάμπους έχει φυτέψει τον πρώτο πειραματικό αμπελώνα Ξινόμαυρου στην Κύπρο έχοντας πάρει άδεια οινοποίησης το 2022, οπότε θα είναι η επόμενη ετικέτα που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη ποσότητα (παλαιώνει αυτή τη στιγμή)!

wines 3.jpg

Η ετικέτα...
Ο χρόνος δουλειάς στο αμπέλι αποτέλεσε και έμπνευση για το λογότυπο της εταιρείας. "Κοιτάζοντας από μακριά μπορείς να διακρίνεις μια νεκροκεφαλή, αυτή συμβολίζει τον χειμώνα όπου το αμπέλι είναι γυμνό και βλέποντάς το κανείς πιστεύει ότι είναι νεκρό. Το κλειστό και ακολούθως το ανοιχτό τριαντάφυλλο δείχνουν αντίστοιχα τον ερχομό της άνοιξης και την άνθιση του αμπελιού. Ενώ η πεταλούδα συμβολίζει τη γονιμοποίηση του αμπελιού. Όλα αυτά μαζί μας δίνουν το τελικό προϊόν στο μπουκάλι", σημειώνει η Αργυρώ, αποτελώντας περίτρανη απόδειξη πως τα κρασιά τους αφηγούνται πολλές ιστορίες...

wines 1.jpg

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και απολαυστικό στην ξενάγηση, καθώς πραγματοποιεί και γευσιγνωσίες! Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηχαραλάμπους μπορείς να τα βρεις κυρίως στη Λεμεσό σε κάποιες επιλεγμένες κάβες και σε διάφορα μπαρ και εστιατόρια. Φυσικά μπορείς να τα προμηθευτείς από το οινοποιείο ή ακόμα και να τα παραγγείλεις με μήνυμα στη σελίδα του.

Διεύθυνση οινοποιείου: Γρηγόρη Αυξεντίου 42, Κοιλάνι, 4776 επ. Λεμεσού.
Τηλ: 99839839
Ε-mail: chatzwinery@gmail.com
Website: www.chatzicharalampouswinery.com
Facebook: chatzicharalampous winery
Instagram: chatzicharalampouswinery

michalis argyro.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close