Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2023
Μετά την επιτυχία της μνημειακής επετειακής έκθεσης Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία, συνδιοργανωμένη από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138), η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνδιοργανώνει και φιλοξενεί στην Κύπρο μέρος αυτής της έκθεσης που αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο.
Περισσότερα από 500 εκθέματα και φωτογραφίες αφηγούνται και ζωντανεύουν την ακμήτου ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Κύπρο.
O επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη λάμψη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και στις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη.
Την εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης στη Σμύρνη και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Καταστροφή του 1922 και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης εστιάζει στην εγκατάσταση και στην ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Κύπρο.
Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από εικόνες και σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Την αφήγηση συμπληρώνουν αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες και μνήμες, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα «σιωπηλά» αντικείμενα.
Την έκθεση επιμελούνται:
- η Εβίτα Αράπογλου, Επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης
- η Δέσποινα Χριστοφίδου, Βοηθός Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων στο ισόγειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου 2023 - 3 Μαρτίου 2024
Υποστηρικτής:
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου
Μόνιμος Χορηγός αερομεταφορών:
Aegean
Χορηγός επικοινωνίας:
Η Σημερινή
Με τη Στήριξη:
Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και Λεβεντείου Πινακοθήκης
Δήμος Λευκωσίας
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
18 Νοεμβρίου - 03 Μαρτίου 2024
Σχετικά
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών
The Objects are Watching: H νέα ατομική έκθεση της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Κλερ Μπερνέτ
Η πρακτική της εστιάζει σε ζητήματα μετακίνησης, υλικότητας και πολιτισμικής ανταλλαγής
«Οι Μύθοι της Κύπρου» ταξιδεύουν στο όμορφο Φοινί
Το όλο χάπενινγκ φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού όπου για τις ανάγκες της έκθεσης μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο, διαδραστικό εκθεσιακό χώρο.