Εκδρομές να πας , Guide

3 αφορμές για εκδρομές εντός Κύπρου τον Οκτώβριο

Εξόρμηση σε τρία πανέμορφα χωριά της Κύπρου για ξεχωριστά παραδοσιακά φεστιβάλ, φαγητό, βόλτα και διαμονή

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2023

Ο Οκτώβριος είναι εδώ και μας δίνει πολλές ευκαιρίες για εξορμήσεις και εκδρομές εντός Κύπρου, ειδικά στην ύπαιθρο όπου μας περιμένουν πολλά όμορφα φεστιβάλ που τιμούν και εξυμνούν κυπριακά προϊόντα.

Όλα αυτά γίνονται κάθε φορά μία πολύ καλή αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στο χωριό ώστε να βιώσουμε την εμπειρία ενός τέτοιου παραδοσιακού φεστιβάλ και να βρεθούμε ξανά κοντά στη φύση.

Το Check In Cyprus προτείνει για τον Οκτώβριο 3 διαφορετικές εκδρομές σε 3 πανέμορφα χωριά της Κύπρο με αφορμή το εκάστοτε παραδοσιακό φεστιβάλ. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για τα φεστιβάλ, πού να φας, πού να μείνεις και όλα όσα μπορείς να κάνεις στο χωριό.

milo.jpg

ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ
Η αφορμή:
Φεστιβάλ Μήλου
Πότε: Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ

Ανεβαίνοντας προς τα βουνά του Τροόδους, σε υψόμετρο 1.300 μέτρων βρείτε το χωριό Κυπερούντα. Κατέχει τον τίτλο του τρίτου υψηλότερου χωριού στο νησί και ξεχωρίζει για τους ανηφορικούς δρόμους του. Ένα γοητευτικό χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με σπίτια με κεραμοσκεπές, αμπέλια και πλακόστρωτα στενά δρομάκια.

adv.jpg

Τι να δεις, τι να κάνεις
Κλείσε ραντεβού για επίσκεψη και γευσιγνωσία στο πολυβραβευμένο Οινοποιείο Κυπερούντας (25532043), δοκίμασε τα Αλλαντικά Η Πιτσιλιά (25 530111), επισκέψου τη γιγάντια εκκλησία του Αγίου Αρσενίου αλλά και τις εκκλησίες Αγίας Μαρίνας, Παναγίας-Χρυσοσώτηρος και Τιμίου Σταυρού που κατέχει μια θέση στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ανέβασε αδρεναλίνη στο μοναδικό Adventure Mountain Park (99 674126/www.adventuremountainpark.com) που βρίσκεται έξω από το χωριό και προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες. Μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Αγροτικής παραδοσιακής ζωής και Φυσικής ιστορίας (25813204, Γρηγόρη Αυξεντίου 80) και το Μουσείο Αγώνος (25813204, Χριστόδουλου Καννάουρου 23). Περπάτησε τα «Τεισιά της Μαδαρής», το κυκλικό μονοπάτι μήκους 3km, ένα μοναδικό και εντυπωσιακό μονοπάτι τεράστιας γεωλογικής αξίας με ψηλούς βράχους. Ξεκίνα από τον πυροσβεστικό σταθμό της Μαδαρής. Ανέβα στο Πυροφυλάκιο Μαδαρής «Δόξα σοι ο θεός», ένα γραμμικό μονοπάτι, μήκους 3,8 χιλιομέτρων. Ξεκίνα από το πυροφυλάκιο Μαδαρής ή από τον κεντρικό δρόμο Κυπερούντας- Σπηλιών. Το μονοπάτι προσφέρει θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατηφορίζοντας από τη Μαδαρή θα συναντήσεις τα Λαγουδερά, τον Πολύστυπο, την Άλωνα, την Πλατανιστάσα, τον Ασκά και το Φτερικούδι με αξιοσημείωτα θρησκευτικά μνημεία και το διάσημο δάσος φουντουκιών.

kretan.jpg

Πού να φας
Στην ταβέρνα Κυπέρια (99 358167) θα βρεις καλομαγειρεμένα πιάτα a la cart από την ντόπια κουζίνα αλλά και νόστιμους κυπριακούς μεζέδες. Ένας χώρος που θυμίζει την Κύπρο του περασμένου αιώνα χτισμένος με πέτρα και ξύλο. Στο Τσιπουράδικο-Ουζερί Αγία Μαρίνα (Ταβέρνα) (99 655890) στην πλατεία Κυπερούντας θα βρεις παραδοσιακά μεζεδάκια, σούβλα και ψαρομεζέ. Στο Souvlaki tis Pitsilias (Πάτσαλος) (99674064) θα γευτείς γνήσιο κυπριακό σουβλάκι θα απολαύσεις στην ταβέρνα Πάτσαλος (25532981), ενώ στο "The Kretan" (25532005), ένα υπέροχο coffee & sweet bar, που στεγάζεται σε ένα μεγάλο, φωτεινό χώρο, φτιαγμένος με πέτρα, δροσερό το καλοκαίρι, ζεστό τον χειμώνα, με άνετα τραπεζάκια και υπέροχη θέα από τις τζαμαρίες του. Στο μενού του θα βρεις καφέ, γλυκιά μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και χορταστικό κρητικό brunch. Επίσης, πορτοκαλόπιτα, προφιτερόλ με Nutella, πολίτικο, γαλακτομπούρεκο Κρήτης, carrot cake η Red Velvet και άλλα πολλά, όλα από τα χεράκια του “The Kretan”. Στο Deliγιάννης (97 520630) θα πας για brunch, με ό,τι καλό έχει το χωριό, smoothies, φρέσκους χυμούς, ροφήματα, κρασιά και οινοπνευματώδη. Από τον Νοέμβριο, το μαγαζί θα μεταμορφώνεται τα βράδια σε ένα Wine Βar με ντόπιο κρασί και μεζέ. Για μπούκωμα (από τις 09.30-14.00) θα πας Stin Plateia Cafe, το οποίο σερβίρει ακόμα καφέδες, smoothies, κρασί, κοκτέιλ, μπίρες και σνακ! Για Καφέ στη Χόβολη (99 893756) θα πας στο ομώνυμο καφενείο, το οποίο σερβίρει επίσης μπούκωμα και τσίμπημα! Τέλος, επισκέψου το Dolly Snack Bar (99 662495) για κοκτέιλ και ποτά!

Πού να μείνεις
Μπορείς να κλείσεις διαμονή στο Ξενοδοχείο Λειβαδιά (25532929), το μοναδικό ξενοδοχείο στο χωριό, το οποίο θα σου προσφέρει μια ήσυχη διαμονή μέσα σε καταπράσινα δάση. Διαθέτει εξωτερική πισίνα και κέντρο σπα, δωμάτια με θέα και δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους, καθώς επίσης και εστιατόριο με κυπριακή κουζίνα a la carte (μην παραλείψεις να πάρεις τα φημισμένα λεπτά λουκάνικα της Πιτσιλιάς). (25532929). Μπορείς επίσης να επιλέξεις ανάμεσα στα αναπαλαιωμένα αγροτουριστικά καταλύματα όπως Το Κονάτζι της Μαρούλας (99 655890), το υπέροχο Karvounas Chalet (99 443301), το ΜΑΡΗΛΙΟΝ (99458052) και Το αρχοντικό του Αδάμου (99 472479).

farmakas gipedo.jpg

ΦΑΡΜΑΚΑΣ
Η αφορμή:
Φεστιβάλ Τοπικών και Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Πότε: Κυριακή 22 Οκτωβρίου

Το χωριό Φαρμακάς, που βρίσκεται στην καρδιά της Κύπρου, περιβάλλεται από τη μαγευτική οροσειρά του Τροόδους. Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στο νότιο άκρο της, ο Φαρμακάς βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία στα όρια των συνόρων 3 επαρχιών (Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα). Πρόκειται για ένα όμορφο, παραδοσιακό ορεινό χωριό της Κύπρου, με μοναδικό τοπίο και εντυπωσιακό τοπίο. Βρίσκεταιστα 950 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και είναι το δέκατο υψηλότερο χωριό στην Κύπρο.

farmakas-.jpg

Τι να δεις, τι να κάνεις
Καύχημα του Φαρμακά είναι ο ναός και η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος. Στη χάρη της Αγίας χιλιάδες είναι οι πιστοί που προστρέχουν ολόχρονα, ιδιαίτερα όμως την ημέρα της μνήμης της, στις 5 Μαΐου, για να φέρουν το τάξιμο τους, να την προσκυνήσουν και να γίνουν μέτοχοι της ευωδίας και της χάρης που αναδύει η εικόνα της. Ο σημερινός ναός είναι κτισμένος με πέτρα της περιοχής, σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο. Επισκέψου τη βρύση της Μανγκούς, μια πετρόκτιστη βρύση, κατασκευασμένη το 1857, και θαύμασε τη θέα από ψηλά από το Σημείο Θέας Κοσκινά. Στο σημείο μάλιστα δημιουργήθηκε ένας δροσερός σκιερός χώρος για πικνίκ (υπάρχουν και δημόσιες τουαλέτες) όπου μπορείς να καθίσεις απολαμβάνοντας τη θέα του χωριού μαζί με τον ήρεμο ήχο του φυσικού νερού που αναβλύζει η βρύση. Επιπλέον, στο χωριό μπορείς να θαυμάσεις το οινοποιείο Santa Irene (22 515515), ένα σύγχρονο οινοποιείο που διαθέτει όλα τα μέσα οινοποίησης και εμφιάλωσης.

farmakas livinig.webp

Πού να μείνεις
Μπορείς να διανυκτερεύσεις στον ξενώνα του χωριού το Farmakas Living (22498150). Στο χωριό έχουν αναπαλαιωθεί κάποια σπίτια και διαμορφώθηκαν σε πολυτελή σουίτες για ενοικίαση, όπου προσφέρεται και πρόγευμα. Τα διαμερίσματα βρίσκονται στο κέντρο του χωριού και έχουν παραδοσιακή διακόσμηση με μία μοντέρνα πινελιά. Το Farmakas Living έχει να σου προτείνει πέντε υπέροχα καταλύματα για να ζήσεις μία αξέχαστη εμπειρία διαμονής.

1842--.webp

Πού να φας
Αν θέλεις να απολαύσεις μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, τότε θα πας στο εστιατόριο Ierambelos Fusion Cuisine (22515 515 & 99299990 / https://ierambelos.com) όπου θα δοκιμάσεις ένα πολυδιάστατο μεζέ κρεάτων, αλλά και πληθώρα συνταγών διεθνούς κουζίνας με την προσθήκη των... παρεμβάσεων του σεφ, οι οποίες θα σε μεταφέρουν νοερά μέσω της γεύσης σε άλλα μέρη του κόσμου! Για παράδειγμα, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το περίφημο Durban curry, το οποίο θα σε ταξιδέψει στην περιπετειώδη Νότιο Αφρική! Στάση όμως επιβάλλεται και στα Λιξιά της Ελένης (99762827) όπου θα απολαύσεις τον καθαρό αέρα του βουνού πίνοντας τον καφέ ή το ποτό σου, συνοδεύοντάς τα με ζεστή χαλλουμωτή ή ελιωτή, με τα παραδοσιακά «Σπιτικά γλυκά της Ελένης» και τα άλλα… «λιξιά» που προσφέρονται, όπως το δροσιστικό μαχαλεπί, το μυρωδάτο ρυζόγαλο με παγωτό μαστίχα, τη σπιτική μηλόπιτα ή πορτοκαλόπιτα με παγωτό και γλυκό του κουταλιού. Δοκίμασε επίσης σπιτική λεμονάδα, κανελάδα και τριαντάφυλλο που φτιάχνει η Ελένη, καθώς και μια πρωτότυπη δημιουργία που επίσης φτιάχνει η ίδια, τη λεμονάδα με τριαντάφυλλο (μιξ) που μπορείς να την απολαύσεις παγωμένη ή ζεστή. Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, γνήσιος σουτζούκος, παλουζές, κιοφτέρκα, επίσης φτιάχνονται και πωλούνται επιτόπου. Ωστόσο οι επιλογές για φαγητό στο χωριό δεν τελειώνουν εδώ. Σημείωσε ακόμα την Ταβέρνα του Βρακά -εστιατόριο Φαρμακά (96664919) όπου θα απολαύσεις μεζέδες και παγωμένη μπίρα, καθώς επίσης και το ‘1842 που τον τζιησβέ στο freddo’, που στεγάζεται στον καφενέ του χωριού, στην πλατεία του Φαρμακά, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Το 1842 αποτελεί σημαντικό σταθμό στο χωριό, αφού σερβίρει brunch από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα του χωριού, φτιαγμένα σε μια πιο γκουρμεδίστικη εκδοχή, υπογεγραμμένα από τον καταξιωμένο Σεφ Σταυρή Γεωργίου και την ομάδα του. To Farmakas caffe (97813930) επίσης αποτελεί μία επιλογή για καφεδάκι στο χωριό.

pedoulas.jpg

ΠΕΔΟΥΛΑΣ
Η αφορμή: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων
Πότε:
Κυριακή 22 Οκτωβρίου

Ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 1100 μέτρων θα βρεις το γραφικό χωριό Πεδουλάς. Βυθισμένος σε πεύκα και κερασιές για τα οποία είναι γνωστός, ο δημοφιλής προορισμός προσφέρει πλούσια ιστορία και γαλήνιο τοπίο. Η ιστορία του Πεδουλά χρονολογείται από τους Βυζαντινούς χρόνους. Μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το χωριό ήταν πρωτοπόρος στον τουρισμό και την παραγωγή κερασιών, καθιστώντας το ως το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής της Μαραθάσας.

Τι να δεις, τι να κάνεις
Βυθιστείτε στην ιστορία και επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά που φιλοξενεί εικόνες και ιερά κειμήλια του 13ου αιώνα. Ανακαλύψτε την πολιτιστική ιστορία του χωριού στο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο παρουσιάζει αντικείμενα και έθιμα της καθημερινής ζωής του παρελθόντος. Θαυμάστε ορόσημα όπως ο Τίμιος Σταυρός που υψώνεται στα 25 μέτρα στα δυτικά του χωριού και το άγαλμα του Μακαρίου, του πρώτου Προέδρου του νησιού.

Επισκεφθείτε τις πολλές εκκλησίες του χωριού που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου στο κέντρο του χωριού, το εξωκλήσι του Αγίου Παναγιώτη, το εξωκλήσι της Παναγίας Βορινής, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής του 14ου αιώνα και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του 14ου αιώνα. Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που χτίστηκε το 1935 και στην οποία διατηρείται ένας πολύτιμος σταυρός καθώς και τοιχογραφίες. Θαυμάστε τη σύγχρονη εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ που χτίστηκε το 1996 σε μοντέρνες αρχιτεκτονικές γραμμές, διακοσμημένη με σύγχρονες τοιχογραφίες και εικόνες. Το πιο αξιοσημείωτο από όλα είναι η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που χρονολογείται από το 1474 και περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων εννέα εκκλησιών ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Θαυμάστε τις εξαιρετικές τοιχογραφίες πάνω σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ακόμα ζήστε την περιπέτεια στη φύση με πεζοπορία σε ένα από τα μονοπάτια της φύσης της περιοχής, ανακαλύψτε τις πολυάριθμες πηγές και θαυμάστε τον περίφημο κέδρο του Πεδουλά στα περίχωρα του χωριού που υψώνεται στα 18 μέτρα.

Πού να μείνεις
Κλείσε διαμονή στο Health Habitat Hotel & Slimming Resort (22 952283) με θέα στο καταπράσινο πευκοδάσος, στο Elyssia Hotel (22953737), στο Two Flowers Hotel (22 952372), στο Central Hotel (22952457) ή στο Vasiliki guest House (99 673419). Αν ωστόσο επιθυμείς να απολαύσεις τη διαμονή σου σε ένα κομψό περιβάλλον, τότε προτείνουμε διαμονή στο Αριστοτέλειο Boutique Hotel (22953334), ένα ξενοδοχείο που συνδυάζει την παραδοσιακή κυπριακή αρχιτεκτονική και τη γαλλική ρομαντική φινέτσα. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτήριο, επενδυμένο με πέτρα της περιοχής όπου στους χώρους του συνδυάζει το ξύλο και την πέτρα. Διαθέτει οκτώ μόνο πολύ άνετα δωμάτια υψηλής αισθητικής τα οποία χωρίζονται στα μικρά, τα μεγάλα και τα luxury όπου ανάλογα με την επιλογή του πελάτη κυμαίνεται και η τιμή της διαμονής.

stavros.jpg

Πού να φας
Στο Aristotelio Boutique Hotel στον Πεδουλά, μπορείς να πας είτε για διαμονή είτε απλά για φαγητό. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου θα δοκιμάσεις την εκπληκτική κουζίνα, με πιάτα βασισμένα στην κυπριακή γαστρονομία και παραδοσιακές σπιτικές γεύσεις με τοπικά υλικά από τις βιοτεχνίες και τους οπωρώνες της περιοχής. Εναλλακτικά θα πας για φαγητό στο Two Flowers (22952372 - συστήνεται κράτηση). Εξάλλου, όλοι έχουν να λένε για τις λιχουδιές, που φτιάχνει η κυρία Φρόσω, αλλά και τη φοβερή σούβλα του κύριου Γιώργου. Δοκίμασε τον μπουφέ με πιάτα όπως μακαρόνια του φούρνου, κουπέπια, μουσακά κ.ά ή πιάτα a la carte και θα μας θυμηθείς. Επίσης, στο χωριό υπάρχει ένα υπέροχο εστιατόριο με καλό φαγητό για να ολοκληρώσεις την εξόρμησή σου με τον καλύτερο τρόπο. Ο λόγος για το εστιατόριο «Σταυρός» (99617760). Το εστιατόριο φιλοξενείται σε ένα διώροφο, πετρόκτιστο κτίριο, όπου μπορείς να καθίσεις στην εξωτερική βεράντα ή στη σάλα του, για να απολαύσεις αυθεντικές, κυπριακές γεύσεις με τη θέα του βουνού, της θάλασσας και φυσικά του παρεκκλησιού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Μάθε ακόμα: στον κάτω όροφο λειτουργεί καφετέρια, στην οποία μπορείς να κάνεις στάση για λαχταριστό επιδόρπιο όπως αναρόπιτα, cheesecake, carrot cake, μαχαλεπί, λιβανέζικο κ.ά., ή αν είσαι βιαστικός, μπορείς να πάρεις κάτι για τη διαδρομή. Πάντως, καθημερινά οι φούρνοι πυρώνουν, και τα ταψιά και τα τηγάνια γεμίζουν με καλομαγειρεμένα φαγητά, που φτιάχνουν με αγάπη και μεράκι. Για φαγητό σημείωσε ακόμα το Platanos Restaurant (22 952518) και το Mountain Rose (22 952727).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close