Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι παραγωγοί της Κύπρου και τα υπέροχα προϊόντα τους

Ένας γαστρονομικός οδηγός της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η κυπριακή γαστρονομία έχει πολλούς θυσαυρούς που αξίζει να γνωρίζεις, αλλά και να τους δίνεις και μια θέση στο τραπέζι σας. Ο λόγος για τα νόστιμα τυριά, τα αλλαντικά και τα ποτά της που κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη γεύση τους.

Κάνοντας τον γύρο της Κύπρου, εντοπίσαμε πολλά από αυτά, γνωρίσαμε τους παραγωγούς τους, δοκιμάσαμε τις γεύσεις και τα αρώματά τους, που προέρχονται από την εύφορη γη, και φέραμε στο τραπέζι μας, ώστε να τα απολαύσουμε στο σπίτι μας, με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

παραδοσιακές Νοστιμίες !.png

Αλλαντικά Πιτσιλιά Γεωργίου Λτδ Αλλαντικά φτιαγμένα με μεράκι...
Η εταιρεία Αλλαντικά Πιτσιλία Γεωργίου ΛΤΔ αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε το 1994 και εδρεύει στο χωριό Κυπερούντα της επαρχίας Λεμεσού, στην καρδιά της Πιτσιλιάς. Πίσω από τα προϊόντα του αλλαντοποιείου κρύβεται η αγάπη και το μεράκι του παππού Κυριάκου για τα παραδοσιακά αλλαντικά, η οποία διαδόθηκε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές εμπνέοντας τη δημιουργία της δικής τους οικογενειακής επιχείρησης. Η εταιρεία Αλλαντικά Πιτσιλία Γεωργίου παρασκευάζει τα αλλαντικά της σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο στην Κυπερούντα το οποίο είναι πιστοποιημένο και εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

1.png


Τα προϊόντα τους: Παραδοσιακά λουκάνικα, λούντζα κρασάτη, παστουρμάς, κρασάτο μπέικον, σαλάμι, χοιρομέρι, λούντζα είναι τα καλούδια που μπορείς να δοκιμάσεις επισκεπτόμενος το εργοστάσιο τους στη βιομηχανική περιοχή της Κυπερούντας, ενώ μπορείς να τα βρεις και σε διάφορες υπεραγορές, φρουταρίες και ντελικατέσεν ανά το παγκύπριο. Τα υψηλής ποιότητας κρέατα που χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό με το κόκκινο κρασί δικής τους παραγωγής, η μυρωδιά των ντόπιων μπαχαρικών και των βοτάνων και το ελεγχόμενο μαγείρεμα σε παραδοσιακούς φούρνους με ξύλα της περιοχής είναι τα στοιχεία που κάνουν τα προϊόντα της Πιτσιλιάς να ξεχωρίζουν! Oι άνθρωποι του αλλαντοποιείου έχουν ως κύριο στόχο να προσφέρουν στους καταναλωτές παραδοσιακά και ποιοτικά αλλαντικά, με βάση τις συνταγές και τα μυστικά των προγόνων τους διατηρώντας τις γαστρονομικές μας παραδόσεις αναλλοίωτες.
Μάθε ότι: Η περιοχή της Πιτσιλιάς απέκτησε το δικό της στίγμα στον γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης, όταν τα πιο διάσημα από τα τοπικά προϊόντα της αναγνωρίστηκαν ως Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Πιο συγκεκριμένα, το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε τρία παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα, ανάμεσά τους το λουκάνικο, το χοιρομέρι και τη λούντζα Πιτσιλιάς, στον κατάλογο/μητρώο των γεωγραφικών ενδείξεων/προϊόντων που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΠΓΕ). Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Πιτσιλιάς φημίζεται για τη γαστρονομική της κληρονομιά καθώς και για το εξαιρετικό της κλίμα με υψόμετρο που φτάνει τα 1140μέτρα!
INFO: (25530111) Βιοτεχνική Περιοχή Κυπερούντα, επ. Λεμεσού, Τ.Κ. 4876.
Website: allantikaipitsilia.com
Email: info@allantikapitsilia.com.cy
Facebook: allantika i pitsilia

arkatena.jpg

Αρκατένα Φωτεινή Τρεις γενιές, μια απίστευτη γεύση!
Η ιστορία των "Αρκατένων Φωτεινή" είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκίνησε το 1935 από μια μικρή οικοτεχνία η οποία αναβαθμίστηκε, εξελίχθηκε και συνεχίζει σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά δημοφιλές brand. Η μαγική συνταγή που κρύβεται πίσω από αυτή την επιτυχία είναι απλή: αγάπη, αφοσίωση και επιμονή στη διατήρηση της οικογενειακής κληρονομιάς. Από την προγιαγιά Ελένη, στη γιαγιά Φωτεινή, από την οποία πήρε και το όνομά του το προϊόν, μέχρι σήμερα στη μαμά Σταυρούλα, η αγάπη για τα αρκατένα και η αυθεντική τους γεύση παρέμειναν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων. Μάλιστα η μαμά Σταυρούλα, θέλοντας με τη σειρά της να διαδώσει στις νεότερες γενιές την ευθύνη διατήρηση αυτής της παράδοσης στο πέρασμα των χρόνων, δημιούργησε το 1992 μία νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής και διεύρυνε το δίκτυο πωλήσεων, πέραν από το όμορφο και γραφικό Όμοδος, σε 600 άλλα σημεία παγκύπρια. Η τέταρτη γενιά παραγωγών έχει ομολογουμένως απογειώσει τα «παραδοσιακά» αρκατένα, φέρνοντας τα αρκατένα στο τραπέζι της σύγχρονης οικογένειας, ενώ χάρη στη έμπνευση και τη δημιουργικότητα του Γιάννη και του Ανδρέα, δύο παιδιών της οικογένειας, το 2016 αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο η διαδικασία παραγωγής και "γεννήθηκε" το Fotini Bakery House, ένας χώρος με γευστικές εκπλήξεις στο Όμοδος.

fotini2.jpg

Τα προϊόντα τους: Σερβίροντας και παρουσιάζοντας οι ίδιοι τα προϊόντα τους σε ένα όμορφο, ζεστό και πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο, στο Όμοδος, στο “Fotini Bakery House” δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να δοκιμάσει ποικιλία αρκατένων γεύσεων όπως, αρκατένα με χαρουπόμελο, με σταφίδες, με γλυκάνισο και πορτοκάλι, με ελιά, αλλά και αρκατένα ολικής αλέσεως.

Μάθε ότι: Εάν πάλι είσαι λάτρης του brunch, στο “Fotini Bakery House” θα απολαύσεις στα σίγουρα παραδοσιακό κυπριακό brunch, brunch φρέσκων εποχιακών φρούτων με αναρή και χαρουπόμελο και φυσικά, brunch με αρκατένο παξιμάδι και λιωμένη σοκολάτα! Στο μενού θα βρεις επίσης αγαπημένες χειροποίητες αρτοδημιουργίες, όπως σπανακόπιτα, χαλουμωτή, ταχινόπιτα όπως και σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και άλλα γνώριμα, παραδοσιακά, δικά τους εδέσματα. Μια βόλτα στα παραδοσιακά δρομάκια του Όμοδους και ένα γευστικό διάλειμμα στα "Αρκατένα Φωτεινή" είναι μια κορυφαία επιλογή εξόρμησης που σίγουρα θα λατρέψεις.
INFO: (25422355) Ληνός 4760, Όμοδος, Λεμεσός.
Ωράριο λειτουργίας: Τρ-Παρ 10:00-17:00 & Σ-Κ 09:00-19:00 (Δευτέρα κλειστό)
Facebook: Αρκατένα Φωτεινή / Arkatena Fotini
Instagram: arkatenafotini

lygia 1991.jpg

Γαλακτοκομικά Προϊοντα Λυγίας
Τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα «Λυγίας» παράγονται στη Λεμεσό από την οικογένεια του Στέλιου Στυλιανού, ο οποίος αποφοίτησε το 1991 από την κορυφαία Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίων, και τη σύζυγό του Λυγία. Αμέσως, μετά την αποφοίτησή του, άρχισαν να φτιάχνουν αιγοπρόβειο χαλλούμι με βάση την παραοδιασκή συνταγή της πεθεράς του. Αργότερα, στη μονάδα, εντάχθηκαν και τα παιδιά της οικογένειας, συμβάλλοντας στην παραγωγή νέων προϊόντων όπως πρόβειου γιαούρτιου και τραχανά. Σήμερα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους αλλά και την πολύχρονη εμπειρία τους, μας προσφέρουν παραδοσιακά, ποιοτικά και γευστικά γαλακτοκομικά προϊόντα, φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες και μεράκι! Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι, η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων τους, αντανακλάται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας: από την προσεκτική συλλογή του φρέσκου αιγινού και πρόβειου γάλατος και της επεξεργασίας, καθώς επίσης και τις άριστες συνθήκες αποθήκευσης, έτσι ώστε να φτάνουν κοντά στον καταναλωτή προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Η υψηλή ποιότητα και η ασφάλεια παραγωγής των τροφίμων, διασφαλίζεται μέσω του «Συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων ISO 22000:2018».

thumbnail_IMG_3343.jpg

Τα προϊόντα τους: Παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι (που διατίθεται σε τρία μεγέθη), φρέσκος πρόβειος τραχανάς, φρέσκια αναρή (ανάλατη και αλατισμένη). Το ΠΟΠ παραδοσιακό αιγοπρόβειο χαλλούμι (φρέσκο και ώριμο), διπλωμένο και εύγευστο (σε αεροστεγή συσκευασία ή σε πλαστικό δοχείο) αποτελεί την ναυρχίδα των γαλακτοκομικών προιόντων «Λυγίας».

Μάθε ότι: Φιλοσοφία τους είναι ο σεβασμός προς την παράδοση και προς τον καταναλωτή! Η επιτυχημένη προεία των Γαλακτοκομικών Προϊόντων «Λυγίας», δεν είναι τυχαία! Τα προϊόντα παράγονται χωρίς πρόσθετα τροφίμων ή συντηρητικά, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές, ενώ δίδεται ιδαίτερη σημασία στις πρώτες ύλες. Εξ ου και απέσπασαν το βραβείο για το «Καλύτερο Χαλλούμι» στα βραβεία ποιότητας του «Γαστρονόμου 2020». Τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα «Λυγίας» θα τα βρεις σε επιλεγμένες υπεραγορές και φρουταρίες της Λεμεσού και της Λευκωσίας.
INFO: (25573748 & 99165672) Ζιά Γκιολκάπ 8, Λεμεσός.
Facebook: Γαλακτοκομικά Προϊόντα Λυγίας
Instagram: lygiasdairyproducts

ΑΜΑΛΙΑ.jpg

Καφεκοπτείο ΑΜΑΛΙΑ Ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων!
Το Καφεκοπτείο ΑΜΑΛΙΑ ΛΤΔ ιδρύθηκε το 1948, στη στοά του Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα. Με χειροκίνητα τότε μέσα, ένα καβουρδιστήρι και έναν μύλο, το Καφεκοπτείο ΑΜΑΛΙΑ ΛΤΔ, κατάφερε να πρωτοπορήσει για την εποχή του. Διέθετε σε χάρτινα σακούλια τον αγνό και μυρωδάτο καφέ ΑΜΑΛΙΑ, ο οποίος έφτανε σε επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ στην πόλη της Λάρνακας, με ποδήλατο, μιας και τότε έτσι γινόταν η διανομή. Σήμερα, 75 χρόνια μετά, οι άνθρωποι του Καφεκοπτείου Αμαλίας εξακολουθούν να στηρίζουν την τοπική παραγωγή και τα προϊόντα, επενδύουν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής και στην ανάπτυξη των εργαζομένων τους, διατηρώντας την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης, και φέρνοντας κοντά μας προϊόντα που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στη δουλειά, στην ξεκούραση, στην παρέα, στη διασκέδαση. Ο καφές Αμαλία απέκτησε λοιπόν νέα, μοντέρνα συσκευασία, ενώ η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας μεγάλωσε.

amalia.jpg

Τα προϊόντα τους: Από το 1963 έως σήμερα, το Καφεκοπτείο ΑΜΑΛΙΑ ΛΤΔ, πέρα από τον κυπριακό καφέ, που φτιάχνει με τις καλύτερες ποικιλίες καφέ, εμπλούτισε τη σειρά προϊόντων ΑΜΑΛΙΑ με νέα είδη: συμπυκνωμένο σιρόπι τριαντάφυλλου, με φυσικό χρώμα και χωρίς συντηρητικά, σιρόπι αμυγδάλου (σουμάδα) από την απόσταξη φυσικών αμυγδάλων, και σιρόπια από μπανάνα, ρόδι, φραγκοστάφυλο, μαύρα κεράσια και εξωτικά φρούτα. Όλα τα παραπάνω σιρόπια παρασκευάζονται φυσικά χωρίς πρόσθετα συντηρητικά. Επίσης, τα σιρόπια πορτοκάλι και λεμόνι έχουν συμπληρωματική βιταμίνη C. Το 1963 τοποθετήθηκε στην αγορά της Κύπρου η περίφημη Αφρόζα. Tο 1972 οι κορυφαίοι Ξηροί Καρποί ΑΜΑΛΙΑ, το Ανθόνερο – Ροδόσταγμα, ενώ η μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών κυπριακών Λουκουμιών με 10 παραλλαγές και το Παστελλάκι, ολοκληρώσαν τη σειρά προϊόντων, όλα με τη σφραγίδα ΑΜΑΛΙΑ. Διαθέτει επίσης αποξηραμένα φρούτα ΑΜΑΛΙΑ και συκόπιτες που περιέχουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε γεύση, είδη ζαχαροπλαστικής, όπως σιρόπι καραμέλας, νησιαστέ, ζάχαρη άχνη, σταφίδες, ινδοκάρυδο, τζέλι, κρέμα καραμελέ κ.ά., καθώς επίσης και προϊόντα υγιεινής διατροφής ΑΜΑΛΙΑ, ανάμεσά τους μούσλι και βρώμη. Το μέλι, οι ελιές «βάσα» του καφεκοπτείου ΑΜΑΛΙΑ, τα κουφέτα και οι καραμέλες, όπως και τα γλυκά και οι μαρμελάδες ΑΜΑΛΙΑ, συμπληρώνουν την πλούσια γκάμα προϊόντων που παράγει με μεράκι και αγάπη, ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές, το καφεκοπτείο ΑΜΑΛΙΑ ΛΤΔ, ενώ ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της νέα προϊόντα AMALIA.

Μάθε ότι: Ο παραδοσιακός καφές ΑΜΑΛΙΑ, με το μοναδικό χαρμάνι και την πλούσια γεύση, έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχει επιλεχθεί ως ο γευστικότερος καφές της Κύπρου.

INFO: (24530587 & 24530847) Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, 6531, Λάρνακα.
Website: https://www.amalia.com.cy
Email: sales@amalia.com.cy

Shop-Old Factory night photo.jpg

Λουκούμια Αφροδίτη "O πιο γλυκός πρεσβευτής της κυπριακής γαστρονομίας"
Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες -αν όχι η αρχαιότερη- και πιο γνωστές επιχειρήσεις στο είδος της στην Κύπρο. Τα Λουκούμια Αφροδίτη με συνεχή, αδιάκοπη παρουσία και εξειδίκευση από το 1895 προσφέρουν στο κοινό αυθεντικά παραδοσιακά εδέσματα. Εξ ου και η διαχρονική συνέπεια στο πέρασμα των χρόνων, έχουν μετατρέψει το κύριο προϊόν της εταιρείας σε σήμα κατατεθέν της Γεροσκήπου, καθιστώντας την μάλιστα παράδειγμα που διδάσκεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 1895 μέχρι και το 2007 τα λουκούμια παρασκευάζονταν στο εργαστήριο που βρίσκεται στην πλατεία Γεροσκήπου πίσω από τον κεντρικό κατάστημα της εταιρείας, το οποίο είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα. Ένας χώρος στον οποίο σήμερα εκτίθενται παλαιά μηχανήματα, και στον οποίο μελλοντικά θα δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο. Από το 2007, ωστόσο, τα Λουκούμια Αφροδίτη έχουν αποκτήσει καινούργια μονάδα παραγωγής, η οποία βρίσκεται στη βιοτεχνική περιοχή Γεροσκήπου, όπου υπάρχει και χώρος υποδοχής φιλοξενουμένων, τον οποίο έχουν ήδη επισκεφθεί χιλιάδες τουρίστες και μαθητές, ενώ έχουν φιλοξενηθεί και διάφορες εκδηλώσεις.

CHECK IN 22.09.23.JPG

Τα προϊόντα τους: Βασικό προϊόν τους είναι το Λουκούμι Γεροσκήπου, το οποίο είναι διαθέσιμο σε δεκάδες επιλογές γεύσεων, γεμίσεων, με επικάλυψη σοκολάτας, χωρίς ζάχαρη, με προσθήκη βοτάνων κ.ά.. Επιλογές που προσαρμόζονται στις ανάγκες των καταναλωτών και τη ζήτηση και που διατηρούν πάντα τη βασική συνταγή. Όλα τα είδη είναι χωρίς συντηρητικά, γλουτένη και κατάλληλα για χορτοφάγους. Πέρα όπως από το Λουκούμι Γεροσκήπου στη μονάδα παρασκευάζονται επίσης παστελάκια με χαρουπόμελο χωρίς γλυκόζη σε δεκάδες επιλογές, πίσσα Παφίτικη, κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου, γλυκό αμυγδάλου και επιζαχαρωμένοι ξηροί καρποί. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας βρίσκεται και η πρόθεση για παρασκευή και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων.

Μάθε ότι: Το 2007 το Λουκούμι Γεροσκήπου μετά από αίτηση της Aphrodite Delights, είχε γίνει το πρώτο κυπριακό προϊόν που κατοχυρώθηκε με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Το 2012 ένα άλλο μοναδικό προϊόν της ίδιας εταιρείας, τα “Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου», έγινε το δεύτερο κυπριακό προϊόν που έλαβε την ίδια κατοχύρωση, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλα κυπριακά προϊόντα που ακολούθησαν αρκετά χρόνια μετά. Ωστόσο, οι διακρίσεις της επιχείρησης είχαν αρχίσει δεκαετίες προηγουμένως, επί Αγγλοκρατίας, και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, αφού μεταξύ άλλων την τελευταία δεκαετία έχει αναδειχθεί ως η “ Καλύτερη Κυπριακή μικρή και ΜΜΕ/ In Business Award 2009” και ως το Καλύτερο Κυπριακό Προϊόν “Τime Out Eating Awards 2009”, ενώ το 2017 ήταν υποψήφια στα IN Business Awards στην κατηγορία "Καινοτόμο Προϊόν" για το Λουκούμι χωρίς ζάχαρη. Τέλος, μόλις τον περασμένο Ιούνιο το Λουκούμι Γεροσκήπου έχει εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΙNFO: Εργοστάσιο: (26967967) Καντάρενας 2, 8201 Γεροσκήπου, Πάφος.
Κατάστημα: (26962212) Αρχ. Μακαρίου 57, Πλατεία Γεροσκήπου, 8200 Γεροσκήπου, Πάφος.
Website: www.aphroditedelights.com
Email: aphrodite@loukoumia.com
Facebook: www.facebook.com/loukoumia
Instagram: aphroditedelights

6.jpg

Marathasa Valley Nuts 100 χρόνια παράδοσης και αγάπης για τη γεύση!
Με ρίζες που χρονολογούνται από το 1920, η ιστορία του Marathasa Valley Nuts είναι μία πορεία παράδοσης και αγάπης για τη γεύση. Σήμερα, τέσσερις γενιές μετά, το Marathasa Valley Nuts συνεχίζει να λειτουργεί την ίδια παραγωγική μονάδα στο χωριό Οίκος της κοιλάδας Μαραθάσας και πλέον αποτελεί μια κυπριακή οικογενειακή επιχείρηση με πλούσια ιστορία επιτυχίας και καινοτομίας μέσα στις δεκαετίες. Το Marathasa Valley Nuts, έχει ως έδρα του μια καινοτόμα βιοτεχνία στο χωριό Οίκος της κοιλάδας Μαραθάσας, η οποία αποτελεί παράδειγμα προηγμένης τεχνολογίας. Με την χρήση υπερσύγχρονων μηχανημάτων και την υιοθέτηση μοναδικών τεχνικών, διασφαλίζεται η διατήρηση της φρεσκάδας και της αυθεντικής γεύσης των προϊόντων, προτού φτάσουν στα ράφια του καταστήματος και στα σπίτια των πελατών. Σύντομα, η βιοτεχνία θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής και να δοκιμάσουν εκλεκτές γεύσεις.

3.jpg

Τα προϊόντα τους: Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας παραγωγής του σταφυλένου σιουσιούκου, που αποτελεί μία από τις ξεχωριστές λιχουδιές του νησιού. Ο σιουσιούκος του Marathasa Valley Nuts είναι ένα ακόμα παράδειγμα της αφοσίωσης στην ποιότητα και την παράδοση, αφού παρασκευάζεται με μεράκι και παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα του Marathasa Valley Nuts, είτε από το φυσικό κατάστημά στη Λεωφόρο Τσερίου στον Στρόβολο είτε από την ιστοσελίδα του. Εκτός από ποικιλία προϊόντων, η ιστοσελίδα περιέχει μοναδικές ιδέες για εταιρικά δώρα, μπομπονιέρες βάπτισης και γάμου, καθώς και νόστιμες συνταγές, με το περιεχόμενο της εμπλουτίζεται συνεχώς.
ΙNFO (70002020) Λεωφόρος Τσερίου 98, 2043 Στρόβολος, Λευκωσία.
Ωράριο: Δευτέρα- Σάββατο: 08:30-19.30 (Κυριακή: κλειστό)
Facebook: Marathasa Valley Nuts

traxanas2.jpg

Τραχανάς Στατού "Νίκη Ξενη" Παραδοσιακός τραχανάς, όλο γεύση
Το μικρό χωριό Στατός - Άγιος Φώτιος, που βρίσκεται κοντά στο δάσος της Πάφου, είναι γνωστό για τα παραδοσιακά προϊόντα του, αλλά και για το γάλα πρώτης ποιότητας που παράγεται στο χωριό! Γάλα με το οποίο η κ. Νίκη Ξενή φτιάχνει εδώ και χρόνια τον διάσημο τραχανά της! Αρχικά, ακολουθώντας παραδοσιακές πρακτικές, κόβοντάς τον δηλαδή στον ήλιο με το ‘καννί’ (κυπριακή ονομασία για το καλάμι) και ακολούθως ακολουθώντας πιο σύχρονες! Πιο συγκεκριμένα, από το 2008, οπότε η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε., η οικογένεια Ξενή δημιούργησε μια μικρή, σύγχρονη οικογενειακή βιοτεχνία, ακολουθώντας αυστηρές ευρωπαϊκές οδηγίες για ασφάλεια και υγιεινή. Την ίδια χρονιά τη βιοτεχνία, ανέλαβε η νύφη της κ. Ξενή, Δήμητρα Παπαγεωργίου, η οποία με επιμονή στη λεπτομέρεια, σεβασμό στην παράδοση και αγάπη για το προϊόν, φτιάχνει ένα από τα κορυφαία προϊόντα της κυπριακής αγοράς.

traxanas3.jpg

Τα προϊόντα τους: Παραδοσιακός τραχανάς, όλο γεύση, φτιαγμένος, με αιγινό γάλα από ντόπιους παραγωγούς. Το γάλα αφήνεται για 20 μέρες έως ότου γίνει ξινό. Ακολούθως αναμειγνύεται με φρέσκο γάλα, ψήνεται στο καζάνι και μετά προστίθεται το ‘κονάρι’ (αλεσμένο σιτάρι) και αλάτι. Όταν ενωθούν, σβήνει η φωτιά και το μείγμα αφήνεται μέχρι την επομένη μέρα. Μετά, μπαίνει στο ζυμωτήρι, ζυμώνεται με γάλα φρέσκο, κόβεται και ψήνεται στον φούρνο για 2 μέρες, σε χαμηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα, παραδοσιακός τραχανάς, όλο γεύση!

Μάθε ότι: Σημαντική λεπτομέρεια για την παρασκευή του τραχανά είναι η αγορά και η προμήθεια του αιγινού γάλακτος από το Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Πάφου, που παίρνει γάλα από επιλεγμένους βοσκούς, κάνοντας αυστηρούς ελέγχους. Όταν το γάλα φτάσει στο εργαστήρι, και έχοντας κάνει και η ίδια έλεγχο, η κ. Δήμητρα ακολουθεί την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας τραχανά όλο το χρόνο εκτός από την περίοδο Μάρτη-Ιούνη. Τον εν λόγω τραχανά θα βρεις σε επιλεγμένες υπεραγορές και από τη βιοτεχνία Τραχανάς Νίκη Ξενή.
INFO: (99452823) Στατός-Άγιος Φώτιος, επ. Πάφου.
Facebook: Τραχανάς Στατου 'Νίκη Ξενη'

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close