Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Το σαββατοκύριακο τρώμε ζεστό παλουζέ σε 3 υπέροχα χωριά

Τις Κυριακές του φθινοπώρου θα πηγαίνουμε για παλουζέ στο χωριό

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2023

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Αυτό το σαββατοκύριακο μάλιστα, δύο όμορφα χωριά του νησιού μας, ετοιμάζονται να φτιάξουν ζεστό παλουζέ και μας προσκαλούν να τον απολαύσουμε!

Άρσος
Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Άρσος, επ. Λεμεσού.

Φεστιβάλ με άρωμα σταφυλιού
Η Αρμίνου είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Πάφου και είναι χτισμένη σε μια πλαγιά. Στην Αρμίνου ο επισκέπτης θα απολαύσεις το πράσινο και την ομορφιά της φύσης. Περιδιαβαίνοντας το χωριό, συναντά κανείς λιθόκτιστα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, στενά, ελικοειδή δρομάκια, μία αναπαλαιωμένη βρύση, αλλά και το φράγμα, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του χωριού. Επίσης, μπορεί να δει εκτάσεις με άγρια βλάστηση, ελιές και μικρά περιβόλια με λαχανικά και φρουτόδεντρα, όπως μηλιές. Ειδικά όμως, αν επιλέξεις να επισκεφθείς το χωριό την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, οπότε και διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ Σταφυλιού και Παράγωγα Αρμίνου, θα απολαύσουν ακόμα περισσότερα: Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας με καζάνι, κέρασμα παλουζέ, ζιβανίας, παραδοσιακών προϊόντων και κουλλουρούθκια με το έψημα, μουσική, χορός από το χορευτικό σχήμα Ιεροί Κήποι. Επίσης στον χώρο θα πωλούνται χάμπουργκερ, σάντουιτς και χοτ ντογκ.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Αρμίνου, επ. Πάφου, 15.00.

Ζεστός παλουζές στο Φοινί
Το Φοινί είναι ένα χωριό γνωστό σε όλους, για την ιστορία, την παράδοση και την αγγειοπλαστική του τέχνη (τα Φοινιώτικα πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια – μοναδικά έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες, τη βούρκα του βοσκού. Είναι επίσης γνωστό για τα αξιοθέατά του, όπως ο καταρράκτης της Χαντάρας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, τα ενετικά γεφύρια του (της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς) καθώς και για τα περίφημα Φοινιώτικα λουκούμια του και τις ταβέρνες του. Ωστόσο, κάθε φθινόπωρο γίνεται προορισμός και για έναν ακόμα πολύ νόστιμο λόγο. Για τον Φοινιώτικο παλουζέ του, το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο χωριό. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Φθινόπωρο, το ΣΚΕ Φοινιού τις Κυριακές φτιάχνει παραδοσιακό παλουζέ στην Πλατεία Κέντρου Νεότητος Φοινιού και μας προσκαλεί να επισκεφθούμε το χωριό για να παρακολουθήσουμε το πώς παρασκευάζεται ο φοινιώτικος παλουζές από τους ντόπιους και να τον απολαύσουμε ζεστό.
>> Κάθε Κυριακή στις 10:30 π.μ στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων Φοινιού. Κάντε έγκαιρα τις παραγγελίες σας. Για παραγγελίες στο τηλέφωνο 99672232 (Αλέκος Σπανός, πρόεδρος ΣΚΕΦ).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close