Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Τον Οκτώβριο, απολαμβάνουμε ζεστό παλουζέ σε 8 πανέμορφα χωριά

Θα μας βρεις στο χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2023

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Μάθε ποια χωριά σε περιμένουν τον Οκτώβριο για να απολαύσεις νόστιμο παλουζέ!

Άρσος
Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να τον δοκιμάσεις ζεστό και λαχταριστό. Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντάς κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια. Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα την Γιορτή του Παλουζέ στο Άρσος της επαρχίας Λεμεσού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Άρσος, επ. Λεμεσού.

Φεστιβάλ με άρωμα σταφυλιού
Η Αρμίνου είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Πάφου και είναι χτισμένη σε μια πλαγιά. Στην Αρμίνου ο επισκέπτης θα απολαύσεις το πράσινο και την ομορφιά της φύσης. Περιδιαβαίνοντας το χωριό, συναντά κανείς λιθόκτιστα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, στενά, ελικοειδή δρομάκια, μία αναπαλαιωμένη βρύση, αλλά και το φράγμα, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του χωριού. Επίσης, μπορεί να δει εκτάσεις με άγρια βλάστηση, ελιές και μικρά περιβόλια με λαχανικά και φρουτόδεντρα, όπως μηλιές. Ειδικά όμως, αν επιλέξεις να επισκεφθείς το χωριό την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, οπότε και διοργανώνεται το 2ο Φεστιβάλ Σταφυλιού και Παράγωγα Αρμίνου, θα απολαύσουν ακόμα περισσότερα: Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας με καζάνι, κέρασμα παλουζέ, ζιβανίας, παραδοσιακών προϊόντων και κουλλουρούθκια με το έψημα, μουσική, χορός από το χορευτικό σχήμα Ιεροί Κήποι. Επίσης στον χώρο θα πωλούνται χάμπουργκερ, σάντουιτς και χοτ ντογκ.
>> Κυριακή 1η Οκτωβρίου, Αρμίνου, επ. Πάφου, 15.00.

Πάχνα
Η Πάχνα είναι ένα όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο συγκαταλέγεται στα κυριότερα αμπελοχώρια της Κύπρου. Μάθε λοιπόν πως αν βρεθείς εκεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής του παλουζέ, αλλά και να διασκεδάσεις με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ώρα: 15:30 παρασκευή ζυμωτού παλουζέ & 17:00 καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Πάχνα, επ. Λεμεσού, 15.30.

afamia3.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Κοιλάνι
Η μεγάλη γιορτή του τρύγου στο Κοιλάνι, το όμορφο κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, τα Αφάμια συμπληρώνει φέτος 41 χρόνια ζωής και ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη γιορτή στο Κοιλάνι με αφορμή τον τρύγο, τα Αφάμια, θα πραγματοποιηθεί το σαββαοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου στην κοινότητα. Ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου προσκαλούν το κοινό για μια αξέχαστη μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με δωρεάν παλουζέ και όχι μόνο.
>> Σαββατοκύριακο 7 & 8 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού. Πρόγραμμα εδώ.

Άγιος Μάμας
Η παράδοση γιορτάζει... και στο γραφικό Άγιο Μάμα της επαρχίας Λεμεσού, ο οποίος την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 15.00, στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού, φιλοξενεί την εκδήλωση του παλουζέ. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Αγίου Μάμαντος σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα του χωριού και αυτή θα περιλαμβάνει από παρασκευή παλουζέ και βούτημα σουτζούκου μέχρι βόλτα στο χωριό με γαϊδουράκια, χειροτεχνίες και αγγειοπλαστική, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια κ.ά.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, προαύλιο εκκλησίας στο χωριό Άγιο Μάμα, επ. Λεμεσού, 15.00. Πρόγραμμα εδώ.

praitori.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Πραιτώρι
Το Πραιτώρι, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι από τα γραφικά χωριά της επαρχίας Πάφου. Γειτονεύει με χωριά όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Σαλαμιού, το Άρσος Λεμεσού, το Όμοδος, οι Κέδαρες και η Φιλούσα. Τώρα που σε κατατόπισα γεωγραφικά, ήρθε η στιγμή να σου πω ότι το χωριό την Κυριακή 8 Οκτωβρίου διοργανώνει μια πολύ νόστιμη γιορτή, με πρωταγωνιστή τον μούστο! Μια γιορτή στην οποία ο παλουζές θα έχει την τιμητική του! Συγκεκριμένα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πραιτωρίου και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πραιτωρίου μάς προσκαλούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πραιτωρίου, για να μας κεράσουν παραδοσιακό παλουζέ. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 13.00 και σ' αυτήν πέρα από δωρεάν παλουζές, θα υπάρχει και παλουζές προς πώληση για όσους ενδιαφέρονται. Στον χώρο θα πωλούνται και άλλα κυπριακά προϊόντα. Ακόμα, θα υπάρχουν σουβλάκια και σεφταλιά.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Πραιτώρι, επ. Πάφου, 13.00. Πληρ. για παραγγελίες 96016261.

Άγιος Κωνσταντίνος
Το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, που βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς, ετοιμάζει μία μεγάλη γιορτή, η οποία φυσικά θα είναι αφιερωμένη στον μούστο! Συγκεκριμένα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα στηθεί η Γιορτή του Παλουζέ, στην οποία θα απολαύσουμε άφθονο παλουζέ και όχι μόνο. Η είσοδος στον χώρο θα είναι δωρεάν.
>> Κυριακή 15 Οκτωβρίου, Άγιος Κωνσνταντίνος Πιτσιλιάς, επ. Λεμεσού.

amargeti.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Αμαργέτη
Διοργανώνεται και φέτος την εκδήλωση μας που διεξάγει η κοινότητα μας με θέμα ‘’Η Αμαργέτη της Παράδοσης’’ στις 15 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ. Η κοινότητα βρίσκεται στα ανατολικά της Πάφου σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με μακρά παράδοση σε παραδοσιακά εδέσματα έτσι και φέτος διοργανώνει την εκδήλωση της η οποία θα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο, εκθεσιακών χώρων ζωγραφικής και παλαιών φωτογραφιών, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αναπαράσταση λειτουργίας του ελιόμυλου και παρασκευή παραδοσιακής καπίρας με μαυρόλαδο, παραδοσιακό άλεσμα σταφυλιών σε λινό, απόσταξη ζιβανίας, παρασκευή παλουζέ, ρεσιού, χαλουμιών, αναρής, καττιμέρια, κουλλουρούθκια με το έψιμα και άλλα πολλά.
>> Κυριακή 15 Οκτωβρίου, Αμαργέτη, επ. Πάφου, 11.00. Περισσότερα εδώ.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close