2-3 September 2023
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Ποιος είναι ο κύριος Σμιτ;" στο Θέατρο ΣΚΑΛΑ

Μια ξεχωριστή κωμωδία του Σεμπαστιάν Τιερί από το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2023

Με μια εξαιρετική κωμωδία του γνωστού Γάλλου κωμωδιογράφου Σεμπαστιάν Τιερί αρχίζει τη νέα θεατρική περίοδο το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Tην κωμωδία «Ποιος είναι ο κύριος Σμιτ;» η οποία για πρώτη φορά θα ανέβει στην Κύπρο (και Ελλάδα) και με την οποία θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 2 Σεπτεμβίου 2023.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Nehir Demirel, σε μετάφραση και διασκευή της Χρυστάλλας Καϊάφα και σκηνικά / κοστούμια Θέλμας Κασουλίδου.

Το θέμα του έργου
Το έργο του Σεμπαστιάν Τιερί εστιάζει στην ταυτότητα ως κύριο θέμα του. Το να ζεις άνετα μέσα στο σύστημα δεν σημαίνει ότι μπορείς να αναγνωρίσεις την αντανάκλαση σου στον καθρέφτη. Αν θέλεις να διατηρήσεις τη συνείδησή σου, την τιμή και τη δική σου ταυτότητα, θα πρέπει να κολυμπήσεις ενάντια στο ρεύμα. Η ομοιομορφία της πλειοψηφίας και η πίεση που ασκεί στα άτομα θα μπορούσε εύκολα να σπάσει έναν άνθρωπο. Παραιτείται κάποιος από τον εαυτό του, την οικογένεια του, το παρελθόν και το μέλλον του μόνο και μόνο για να χωρέσει στο σύνολο και να επιβιώσει; Ή θα υποφέρει; Θα απομονωθεί;

Περίληψη του έργου
Υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από το χτύπημα του τηλεφώνου μόλις έχεις φάει; Ειδικά όταν δεν έχεις τηλέφωνο, όπως ο κύριος και η κυρία Μπελιέ. Ενώ στην άλλη άκρη της γραμμής ο συνομιλητής επιμένει να μιλήσει σε κάποιον κύριο Σμιτ, οι ιδιοκτήτες ανακαλύπτουν ότι το εσωτερικό του σπίτιού τους έχει αλλάξει, οι πίνακες στους τοίχουςς έχουν αντικατασταθεί από άλλους, τα βιβλία και ακόμη και τα ρούχα,δεν είναι τα δικά τους… Θα μπορούσαν οι Μπελιέ να είναι οι Σμίτς;

Δεν μπορούν να ανοίξουν την πόρτα τους από μέσα, αλλά απ’ έξω μπορούν να μπουν με ένα κλειδί, ο θυρωρός, η αστυνομία και η γιατρός που όλοι αμφισβητούν αν είναι οι Σμιτ. Χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να καταλάβουν την αληθινή τους ταυτότητα. Τους φέρνουν το «παιδί» τους, αν και οι ίδιοι δεν έχουν παιδιά. Βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα λυγίσουν υπό πίεση και θα προσποιηθούν ότι είναι κάποιοι που δεν είναι, είτε θα κρατήσουν την ταυτότητα και την ύπαρξή τους και θα αντισταθούν.

Το έργο επιβάλλει από τις πρώτες στιγμές μια τρελή ιδέα που θα την ακολουθήσει μέχρι το τέλος. Όμως όπως πάντα ο Σεμπαστιάν Τιερί δεν αφήνει ποτέ μια ιδέα όσο τρελή κι αν είναι να πάρει την εξουσία πάνω στη δράση.Ο συγγραφέας γράφει πρώτα για τους ηθοποιούς του, για την ευχαρίστηση του κοινού, την απόλαυση του παιχνιδιού και την ευτυχία της φαντασίας. Οι κωμωδίες του Σεμπαστιάν Τιερί ξεχωρίζουν όχι με το να προσπαθεί να δώσει απάντηση στον θεατή αλλά με το να τον αφήνει να συλλάβει την ερώτηση.

Συντελεστές:
Μετάφραση / Διασκευή: Χρυστάλλα Καϊάφα
Σκηνοθεσία: Nehir Demirel
Σκηνικά / Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μακιγιάζ: Λίτσα Ιωαννίδου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νικόλας Δημητρίου, Βαλεντίνα Νικολάου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Μόνικα Μελέκη, Χρίστος Κυριάκου.

Παραστάσεις:
Πρεμιέρα: Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 08:30 μ.μ.

Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρα 08:30 μ.μ (μέχρι 1η Οκτωβρίου) στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Στη Λευκωσία: Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ώρα 08:30 μ.μ. στο Θέατρο WhereHaus 612.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy/ACS Courier και στο ταμείο του θεάτρου τις μέρες των παραστάσεων.

skala.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close