Wine Guide , Εστιατόρια

Γιώργο Κασσιανέ, τι κρασιά θα πιούμε το φετινό καλοκαίρι;

Τα ελαφριά, δροσιστικά κρασιά που σηματοδοτούν το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2023

Βγαίνει ο Ιούλιος και σύντομα μπαίνει ο Αύγουστος και ναι, έχω αρχίσει να το συνειδητοποιώ για τα καλά με τον υδράργυρο στα ύψη, ούτε μια γουλιά έχω πιεί από στιβαρό Cabernet ή και ρωμαλέο Malbec. Τα αθλητικά γεγονότα δίνουν και παίρνουν, όπως και τα προκριματικά Ευρώπης. Ναι, ναι τα παρακολουθώ αυτά με τρέλα γιατί για μένα σηματοδοτούν το καλοκαίρι μαζί με ούζο, κρύα μπίρα, αφρώδη, λευκά και ροζέ κρασιά, όπως και κάποια ερυθρά που σε δροσίζουν. Γράφει ο Γιώργος Κασσιανός

Κατακαλόκαιρο λοιπόν και μαζί του έρχεται η χαλάρωση, τα πάρτι στις παραλίες αλλά και η απόλαυση της δροσιάς του βουνού. Είναι η στιγμή που περιμένουμε για να δοκιμάσουμε τα ελαφριά, δροσιστικά κρασιά που σηματοδοτούν το καλοκαίρι. Γιατί όταν ο υδράργυρος είναι στα ύψη, ψάχνουμε για το πιο δροσιστικό κρασί και τα αφρώδη, τα λευκά, ροζέ και τα ελαφριά κόκκινα είναι τα πρώτα στη λίστα των επιλογών. Τέτοιου είδους κρασιά ταιριάζουν απόλυτα με τα φρούτα εποχής, τα ελαφριά φαγητά, ακόμη και με κάποιες πιο πικάντικες συνταγές.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό, πιο δροσερό από ένα “crispy” ποτήρι αφρώδες, λευκό και ροζέ κρασί κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερα κρασιά στη διάθεσή μας -τόσο σε λευκά, ροζέ, σε κόκκινα όσο και αφρώδη- από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλές επιλογές όταν πρόκειται για την εκδρομή μας δίπλα στη θάλασσα, στην πισίνα, στα δροσερά γραφικά μας χωριά στο βουνό ή ακόμη στον κήπο και στη σκιερή βεράντα του σπιτιού μας. Τα παρακάτω είδη κρασιών είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές για να δροσιστούμε και να απογειώνεται στην παλέτα μας το καλοκαιρινό μας φαγητό. Ας ξεκινήσουμε με αφρώδη.

ΑΦΡΩΔΗ
Το Prosecco από τη Βενετία είναι χωρίς αμφιβολία το «nobrainer» κρασί για το καλοκαίρι. Είναι φρέσκο και υπερηφανεύεται για τις γεύσεις τροπικών και εσπεριδοειδών που είναι ιδανικές για καλοκαιρινά φαγητά. Και οι φυσαλίδες του είναι απαλές και ελαφριές στο στυλ, καθιστώντας το ένα τέλειο κρασί δίπλα στην πισίνα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και ένα δροσιστικό κρασί πριν από το δείπνο. Δεδομένου ότι το Prosecco έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι επίσης ένα υπέροχο κρασί για να σερβίρετε για brunch.

Δεν διανοούμαστε καλοκαίρι χωρίς κοκτέιλ με βάση το Prosecco όπως η Mimosa (με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού) και το Bellini (με φρεσκοστυμμένο χυμό ροδάκινου), οι διάσημες συνταγές που αναπτύχθηκαν στο Harry’s Bar στη Βενετία. Τέλος, η τραγανή γεύση του Prosecco το καθιστά ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο για συνδυασμό με φρέσκα φρούτα. Κόψτε λοιπόν ένα καρπούζι ή μερικά ροδάκινα και σερβίρετε ένα ποτήρι παγωμένο Prosecco και απολαύστε τις αναζωογονητικές γεύσεις του καλοκαιριού.

Ο Καμπανίτης (Champagne) είναι ένα άλλο αγαπημένο κρασί για το καλοκαιρινό φαγητό. Αν και τείνουμε να το ταιριάζουμε με τους κλασικούς συνδυασμούς χαβιαριού και στρειδιών, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ευέλικτα κρασιά στον κόσμο, από επίσημο δείπνο σε πικνίκ. Το κλειδί εδώ είναι η φυσική φρεσκάδα και η απαλή γλυκύτητα του κρασιού, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό ταίριασμα για σχεδόν οτιδήποτε αλμυρό. Σαμπάνια και πατατάκια; Ένας παρακμιακός αλλά παραδεισένιος γάμος!

ΛΕΥΚΑ
Αν και ποτέ δεν θα αποθαρρύνω κανέναν από το να πίνει το λευκό κρασί που προτιμά σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι αναζητούμε ξηρά λευκά, με ελαφρύ προς μέσο σώμα και υψηλή οξύτητα. Τα καλοκαιρινά εδέσματα συνδυάζονται υπέροχα με αυτό το στυλ λευκών, άρα αποφεύγετε λευκά με παλαίωση σε δρύινο βαρέλι όπως της ποικιλίας Chardonnay μέχρι τις πιο βαριές συνταγές του φθινοπώρου. Απολαύστε την ποικιλία χωρίς δρυ! Εάν είστε λάτρεις του Chardonnay, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το πνευματικό του σπίτι βρίσκεται στη φημισμένη περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας. Αλλά ίσως να μη γνωρίζετε ότι στην πόλη Mâcon στη νότια Βουργουνδία, μια περιοχή γνωστή ως Mâconnais, παράγεται επίσης εξαιρετικά φρέσκο, φιλικό προς το φαγητό και προσιτό Chardonnay, που είναι ιδανικό για καλοκαιρινό φαγητό. Όσο για Chablis, στη βόρεια Βουργουνδία θυμηθείτε το με τα θαλασσινά.

Ευτυχώς, πολλοί οινοποιοί της Κύπρου παράγουν γηγενείς λευκές ποικιλίες σε ένα ελαφρύτερο και πιο φιλικό προς το φαγητό στυλ. Και πολλές από αυτές όπως το Ξυνιστέρι, η Μωροκανέλλα και η Βασίλισσα, το Σπούρτικο και η Πρωμάρα, με προσιτές τιμές τις καθιστούν ιδανικές για καλοκαιρινές συγκεντρώσεις.

Το Ξυνιστέρι, η πεμπτουσία του λευκού κυπριακού κρασιού θεωρείται από πολλούς το τέλειο δροσιστικό κρασί με ντελικάτα αρώματα λευκών λουλουδιών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Παραμένοντας στη Μεσόγειο ο βασιλιάς της ορυκτότητας και ψηλής οξύτητας, το Ασσύρτικο Σαντορίνης, δεν πρέπει να λείπει από το καλοκαιρινό τραπέζι, ενώ η Μαλαγουζιά είναι σαν passe-partout- ξεκλειδώνει κάθε ουρανίσκο και αρέσει πάντα! Και πώς να μην αρέσει αφού έχει έντονα αρώματα ροδάκινου, lime, λευκών λουλουδιών και τροπικών φρούτων. Μην ξεχνάμε το Μοσχοφίλερο και τη Ρομπόλα.Μια άλλη χώρα στην οποία προσβλέπουμε για καλό, ποιοτικό, λευκό κρασί σε προσιτές τιμές είναι η Ισπανία. Κάποτε είχε παραβλεφθεί από τη διεθνή οινική σκηνή, όμως σταφύλια όπως το Albariño, το Godello και το Verdejo έχουν γίνει “must” των κελαριών των οινόφιλων. Και προσέξτε τις πολλές υπέροχες εμφιαλώσεις Macabeo (επίσης γνωστή ως Viura) που γίνεται όλο και πιο εύκολο να βρεθούν αυτές τις μέρες στα ράφια των καταστημάτων στο νησί. Η Ιταλία είναι μια άλλη χώρα που έχει αυξήσει την παραγωγή μεγάλων λευκών κρασιών τα τελευταία χρόνια. Να κοιτάζουμε ιδιαίτερα για τα λευκά από τη βορειοανατολική περιοχή του Friuli, όπου μεγαλώνουν και κάνουν νόστιμα κρασιά με ορυκτότητα και αποχρώσεις από σταφύλια όπως το Friulano, το Sauvignon Blanc και το Ribolla.

Το Pinot Grigio της Βόρειας Ιταλίας, γνωστό στη γενέτειρά του τη Γαλλία σαν Pinot Gris, έχει υψηλή οξύτητα που συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά.

Α… το Sauvignon Blanc! Από τις καλύτερες ποικιλίες που βάζουν στόχο να σας δροσίσουν το καλοκαίρι είναι η διάσημη ποικιλία Sauvignon Blanc. Πικάντικο, ξινό και μαλακό το συγκεκριμένο θεωρείται επιλογή με μεγάλη ευελιξία στο πάντρεμα με φαγητό ειδικά από χώρες όπως στην περιοχή του Marlborough στη Νέα Ζηλανδία, Casablancα στη Χιλή, Λίγηρα στη Γαλλία (Sancerre, Pouilly Fume).Απίστευτα καλοκαιρινά λευκά μπορούμε να απολαύσουμε απ’ όλον τον κόσμο. Η ποικιλία Riesling (Γερμανία, Αλσατία και Αυστρία) είναι μια από τις πιο αρωματικές λευκές, ξηρό ή γλυκό θεωρείται gourmet ποικιλία για τους ποικιλόμορφούς της συνδυασμούς με το φαγητό όπως και η ποικιλία Chenin Blanc από τον Λίγηρα και Νότιο Αφρική και η Gruner Veltliner από την Αυστρία… η λίστα είναι ατέλειωτη.

ΡΟΖΕ
Με τα κορυφαία, προτεινόμενα λευκά και αφρώδη καλοκαιρινά κρασιά μας, μπορούμε τώρα να στραφούμε σε ροζέ και κόκκινο κρασί. Έχουμε αρκετοί τη γνώμη πως το ροζέ είναι το τέλειο κρασί για πάντρεμα με το φαγητό στο τραπέζι, ειδικά μεζέ, σε ένα καλοκαιρινό γεύμα. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ροζέ κρασιού παράγεται περιορίζοντας τον χρόνο που οι φλούδες διαβρέχονται με το γλεύκος, τα κρασιά τείνουν να έχουν πιο ήπιες τανίνες από τα «καθαρόαιμα» κόκκινα κρασιά (οι τανίνες δίνουν στα κόκκινα κρασιά υφή που μοιάζει με φύλλα τσαγιού). Τα ροζέ κρασιά τείνουν επίσης να είναι λίγο χαμηλότερα σε αλκοόλ από τα κόκκινα αδέλφια τους. Η χαμηλή τανίνη, το χαμηλό αλκοόλ και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σερβιρίσματος κάνουν τα ροζέ ιδανικά για σχεδόν όλες τις καλοκαιρινές συνταγές. Η όμορφη ροζ απόχρωσή τους προσθέτει επίσης αίσθηση σε κάθε σύναξη αρχίζοντας με το ηλιοβασίλεμα και το ερυθρωπό απεριτίφ σας. Ψάχνουμε για ροζέ ειδικά από τη νότια Γαλλία, την πνευματική τους πατρίδα, μέρη όπως η Προβηγκία, για παράδειγμα. Αλλά η Κύπρος και Ελλάδα όπως σχεδόν όλες οι χώρες έχουν επίσης κάνει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά ροζέ. Και, φυσικά, σας προτείνουμε να σερβίρετε το καλοκαιρινό ροζέ κρασί σας στους 9-12°Κ, όχι υπερβολικά παγωμένο. Ποιος δεν λαχταρά ένα δροσερό, τραγανό ποτήρι ροζέ για να συνοδεύσει το γεύμα του κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων ημερών του καλοκαιριού;

ΕΡΥΘΡΑ
Θα ξεκινήσουμε λέγοντας δυνατά «ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΣΑΣ!» Η υπερβολική ζέστη είναι ο χειρότερος εχθρός του κρασιού. Αλλά ακόμη και μια ανεπαίσθητη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να βλάψει, ειδικά ένα κόκκινο κρασί. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο η ακόμη σε έναν κουβά με πάγο. Αποφεύγουμε τα βαριά, γεμάτα κόκκινα κρασιά αφού μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, και να σας κουράσουν σε περίοδο που χρειάζεστε ενυδάτωση. Δοκιμάζουμε ερυθρά που έχουν καλή γεύση όταν ψύχονται, με χαμηλά επίπεδα τανίνης και υψηλότερη οξύτητα. Προτεινόμενες ποικιλίες για Κύπρο το Μαύρο Αμπελίσιμο, τα ελληνικά Λιάτικο, ψυχρό κλίμα Ξινόμαυρο, και διεθνώς τα Cinsault και Grenache (Νότιο Γαλλία), Pinot Noir (Βουργουνδία και Νέο Κόσμο), και Zweigelt (Αυστρία). Προσωπική επιλογή για φέτος που το λαχταρώ παγωμένο είναι το γαλλικό Cabernet Franc. Το βρίσκουμε στις διάσημες οινικές περιοχές του Μπορντό και της κοιλάδας του Λίγηρα, όπου είναι σύνηθες να σερβίρονται τα κρασιά δροσερά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Cabernet Franc έχει αυτόν τον υπέροχο φυτικό χαρακτήρα (μερικοί θα σημειώσουν τον χαρακτήρα της πιπεριάς) και είναι ένας κορυφαίος συνδυασμός για ψητό ή καπνιστό κόκκινο κρέας - πιάτα που τείνουμε να τρώμε πολύ κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού.

Καλό καλοκαίρι…

*Ο Γιώργος Κασσιανός είναι οινολόγος, οινογράφος και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων Κύπρου

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close