9 August-12 July 2023
Cine News , Κινηματογράφος

22ο Animafest: Στη Σαλαμιού θα στηθεί και φέτος η μεγάλη γιορτή του Αnimation

Από τις 9-12 Αυγούστου η πανέμορφη Σαλαμιού θα ζει σε ρυθμούς animation

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2023

H 22η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου Όψεις του Κόσμου για ακόμη μια χρονιά θα φιλοξενηθεί στην πανέμορφη Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου, από τις 9 μέχρι τις 12 Αυγούστου. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες που έχουν βραβευθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του πλανήτη, πλάι σε Κυπριακές ταινίες και πολλές παράλληλες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Μια πολυδιάστατη, δυναμική και πρωτοπόρα διοργάνωση που ανανεώνεται συνεχώς, φέτος στην 22η χρονιά θα μας χαρίσει εξαιρετικής ποιότητας διαγωνιστικά προγράμματα σε πρώτη παγκύπρια προβολή.

Οι παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

salamiou2.jpg

Διεθνή Διαγωνιστικά Προγράμματα
Η επιμέλεια του προγράμματος έχει ως διαχρονικό στόχο να παρουσιάσει στο κοινό της Κύπρου την διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία αλλά και παράλληλα να το καλλιεργήσει, μέσα από ταινίες που χαρακτηρίζονται από οικουμενικότητα και ανθρωποκεντρική ματιά.

Οι επιμελητές Γιώργος Τσαγγάρης και Χέρμπεν Σέρμερ (Ολλανδία) επέλεξαν 32 ταινίες από 19 χώρες στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ανάμεσα σε περισσότερες από 650 υποβολές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στο παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που είναι αφιερωμένο στο ολοένα και αυξανόμενο παιδικό κοινό του φεστιβάλ, επελέγησαν 8 διεθνείς ταινίες από 7 διαφορετικές χώρες. Την καλύτερη ταινία στο παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα κληθεί να επιλέξει τριμελής νεαρή επιτροπή Κριτών που αποτελείται από μαθητές σχολείου.

Kυπριακό Πρόγραμμα και Κύπριοι καλλιτέχνες
Φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, διορίστηκε τριμελής επιτροπή επιμελητών για την επιλογή του Κυπριακού διαγωνιστικού προγράμματος, η οποία αποτελείται από την Ελένη Χανδριώτου, εικαστικό, Ντένις Κωνσταντίνου, brand and motion designer και Πόπη Πισσουρίου, γραφίστρια. Η επιτροπή ανέλαβε και τη γενική επιμέλεια των κυπριακών ταινιών προσθέτοντας στο φετινό πρόγραμμα το Πανόραμα Κυπριακού Animation.

Στο πλαίσιο του Κυπριακού προγράμματος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίσης μια μοναδική έκθεση animated αφίσας στους δρόμους της Σαλαμιού, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, με την συμμετοχή 12 κυπρίων γραφιστών και animators, καθώς επίσης την εγκατάσταση της Άντρης Αντρέου με τίτλο «Μνήθη»και το VR and Sound Installation Αnima του Μιχάλη Χαραλάμπους και Μάριου Λιζίδη σε επιμέλεια και κείμενο Μάριου Ψαρά και υλοποιήση VR Παναγιώτη Κυριάκου, ενώ ο διακεκριμένος Κύπριος δημιουργός Παντελής Διαμαντίδης θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό performance στην μεγάλη οθόνη του Φεστιβάλ. Επιπρόσθετα, εγκαινιάζουμε μια νέα δράση, την πειραματική σκηνή zero–zero stage, με μεταμεσονύκτιες οπτικοακουστικές δράσεις από νέους Κύπριους μουσικούς και εικαστικούς.

Φέτος συμμετέχουν οι Ichomagnetic Thoughts, το ντουέτο του Τάσου & Παναγιώτη, ο Γιώργος Γ. Τσαγκάρης και ο Νικόλας Καρατζάς.

Τέλος, φέτος το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε δύο πολύ ξεχωριστές δράσεις από δυο διακεκριμένους Κύπριους στον χώρο της δημιουργικής γραφής: το περιπατητικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής που εμπνέεται από συγκεκριμένα μέρη, με τίτλο «Περπατώντας/ Γράφοντας (σ)τη Σαλαμιού», υπό την καθοδήγηση της Νικολέττας Δημητρίου, ιδρύτριας και διευθύντριας του Topos Retreat και του The Writing Room, και τις ‘Ιστορίες Γραφομηχανής’ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που γράφει εμπνευσμένος από συζητήσεις με επισκέπτες στο φεστιβάλ.

salamiou 3.jpg

Πανόραμα μαθητικών ταινιών
Ακόμα μια πρωτιά του φετινού Φεστιβάλ είναι η προβολή πανοράματος μαθητικών ταινιών, που δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια που η ομάδα του φεστιβάλ πρόσφερε σε αμέτρητους μαθητές και δασκάλους σε περισσότερα από 50 σχολεία στη δημόσια εκπαίδευση, από το 2017 μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Διεθνής Κριτική Επιτροπή και διεθνείς καλεσμένοι
Το δύο μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ «Δημήτρης Εϊπίδης», narrative και non-narrative, την καλύτερη ταινία στο Κυπριακό Διαγωνιστικό καθώς και τις ειδικές μνείες στα διαγωνιστικά προγράμματα (Εθνικό και Διεθνές) θα κληθούν να απονείμουν τα τρία μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Φέτος, φιλοξενούνται στην Κύπρο δυο διακεκριμένοι δημιουργοί, ο Αντρέας Χικάντε από τη Γερμανία και η Βάρια Γιακόβλεβα από τη Ρωσία, οι οποίοι απαρτίζουν την κριτική επιτροπή μαζί με τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του καινοτόμου οργανισμού ABR, Κωνσταντίνο Κυπριανού από την Κύπρο.

Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους επίσης πολλοί διακεκριμένοι διευθυντές και παραγωγοί σημαντικών διεθνών φεστιβάλ συνεργατών του Κυπριακού Animafest, όπως του διεθνούς Φεστιβάλ της Οttawa στον Καναδά, του Anima Brussels στο Βέλγιο, του Νational Film Board of Canada, του Stop Trick Festival του Maribor της Σλοβενίας, καθώς και σκηνοθέτες που οι ταινίες τους διαγωνίζονται στα διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα.

Διεθνής Έκθεση
Ο εκθεσιακός χώρος φέτος φιλοξενεί μια εξαιρετική έκθεση εικονογράφησης και βίντεο της ρωσικής καταγωγής σκηνοθέτιδας Βάρια Γιακόβλεβα, που φέτος απέσπασε με την ταινία της «Oneluv» το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ.

salamiou.jpg

Animation Film Camp: ένα καινοτόμο διεθνές πρόγραμμα
Το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, το Αnimation Film Camp είναι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Animafest Cyprus με διεθνή προσανατολισμό και με δυνατότητες δικτύωσης νέων καλλιτεχνών και φοιτητών με διεθνή κέντρα και Φεστιβάλ. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το World Festival of First Animations PRIMANIMA στην Βουδαπέστη.

Οι δέκα καλλιτέχνες που επιλέγηκαν μεσώ ανοιχτής πρόσκλησης, πέντε από την Ουγγαρία και πέντε από την Κύπρο, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δυο τετραήμερα Animation Film Camps. Το πρώτο θα διεξαχθεί στην Κύπρο και τη Σαλαμιού κατά τη διάρκεια του Animafest, από τις 6 – 9 Αυγούστου. Το δεύτερο Film Camp θα γίνει στο Μπούνταερς, λίγο έξω από τη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια του 11ου World Festival of First Animations PRIMANIMA τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πλούσιο πρόγραμμα με μουσικές από 6 Κυπριακά συγκροτήματα
Το φετινό μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εξαιρετικές συναυλίες από Κύπριους δημιουργούς: την νεοσύστατη μπάντα Βuzz’ Ayaz, το τριμελές σχήμα του Ευαγόρα Καραγιώργη Μυρωθκιές του Γιασεμιού, το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Κουλουμή, το εξαμελές φωνητικό σύνολο Κάλεσμα, τους NAZ και τους Spherical Cows.

animaafisa.jpeg

Η Αφίσα του Φεστιβάλ
Όπως κάθε χρόνο, προσκλήθηκε ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες από τη διεθνή κοινότητα του animation να δημιουργήσει την αφίσα. Φέτος τη φιλοτέχνησε ο θρυλικός Ολλανδός σκηνοθέτης Μίχαελ Ντούντοκ ντε Βιτ, γνωστός για την ταινία μικρού μήκους animation «Father and Daughter», που απέσπασε το βραβείο Όσκαρ το 2001, καθώς και για την πρόσφατη επιτυχημένη ταινία μεγάλου μήκους «The Red Turtle». Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

To αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Animafest Cyprus.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close