Μουσική , Music News

Eurovision 2024: Πού και πότε θα διεξαχθεί ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού

Τι γίνεται με την Ελλάδα και την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2023

Λίγους μόλις μήνες μετά τον τελικό της Eurovision 2023 και τη νίκη της Σουηδίας με τη Loreen και το τραγούδι «Tattoo», η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) ανακοίνωσαν πως ο επόμενος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού θα γίνει στο Μάλμε.

Υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, πέρα από το Μάλμε, είχαν υποβάλει και η Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ αλλά και το Έρνχουελντσβικ.Βέβαια, το Μάλμε έχει διοργανώσει τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού άλλες δύο φορές: το 1992 και το 2013. Μάλιστα, πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη φορά που η Eurovision δεν φιλοξενείται σε πρωτεύουσα διοργανώτριας χώρας.

Γιατί το Μάλμε;

«Η EBU είναι ενθουσιασμένη που το Μάλμε επιλέχθηκε ως πόλη υποδοχής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024.

Το Μάλμε κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του διαγωνισμού, αφού τον φιλοξένησε με επιτυχία αρχικά το 1992 και στη συνέχεια το 2013, μετά την τελευταία νίκη της Loreen.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε σε αυτή τη ζωντανή και δυναμική πόλη, η οποία έχει αποδείξει ότι διαθέτει τους χώρους και τις υποδομές που είναι ιδανικές για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης εκδήλωσης live μουσικής στον κόσμο.

Η δέσμευση του Μάλμε για ποικιλομορφία, συμμετοχικότητα και καινοτομία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα του διαγωνισμού.

Επιπλέον, το συμπαγές μέγεθός του και η καλά αναπτυγμένη υποδομή μεταφορών σημαίνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών, των μέσων ενημέρωσης και των θαυμαστών, θα μπορούν να περιηγηθούν εύκολα στην πόλη» δήλωσε ο επικεφαλής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision εκ μέρους της EBU, Μάρτιν Έστερνταλ.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε πως «η δέσμευση του Μάλμε στη βιωσιμότητα και τις πράσινες πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζεται, επίσης, απόλυτα με τις δικές μας αξίες, καθιστώντας το ως ιδανική πόλη υποδοχής για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Η υποψηφιότητα του Μάλμε κατέδειξε ένα τεράστιο πάθος για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία που θα φέρει κοντά τους θαυμαστές, τους καλλιτέχνες και τους θεατές σε όλο τον κόσμο.

Μαζί με τον υπεύθυνο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, το SVT, θα δημιουργήσουμε μια εξαιρετική γιορτή της μουσικής, της ενότητας και της ποικιλομορφίας που θα μαγέψει τον κόσμο τον Μάιο του επόμενου έτους».

Πώς και πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός
Το πλαίσιο διεξαγωγής του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε και την επόμενη χρονιά και έτσι και η Eurovision 2024 θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς και έναν τελικό.

Ο πρώτος ημιτελικός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου 2024, ενώ ο δεύτερος δύο μέρες αργότερα στις 9.

Η λίστα των κρατών που θα λάβουν μέρος στη Eurovision 2024, αναμένεται να αποκαλυφθεί το φθινόπωρο και στα τέλη Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί επί σουηδικού εδάφους η κλήρωση για την κατανομή τους στις δύο προκριματικές βραδιές.

Σημειώνεται ακόμα πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η νικήτρια χώρα της Eurovision 2024 αναμένεται να αναδειχθεί από συνδυασμό ψηφοφορίας εθνικών κριτικών επιτροπών και τηλεοπτικού κοινού, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί η ποσόστωση που θα έχει το κάθε μέρος στη βαθμολογία.

Επιστρέφει το Λουξεμβούργο
Ύστερα από απουσία 31 ετών, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, με πέντε βραβεία στο βιογραφικό του στην ιστορία της Eurovision, πρόκειται να επιστρέψει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Μάλιστα, στις 3 Ιουλίου, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Λουξεμβούργου (RTL) έδωσε στη δημοσιότητα τους κανονισμούς για την επιλογή του τραγουδιού και του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης στη Eurovision 2024, ενώ ακόμα το RTL σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εθνικό τελικό στις 27 Ιανουαρίου 2024, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο Ες/Μπέλβαλ.

Τι γίνεται με την Ελλάδα και την Κύπρο

Μπορεί η ΕΡΤ επίσημα να μην έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή της Ελλάδας, όμως αναμένεται να γίνει σύντομα με τον πρόεδρο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Κωνσταντίνο Ζούλα, να αναγγέλλει πως πως σχεδιάζεται η διεξαγωγή ενός σόου για την ανάδειξη του τραγουδιού και του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ως προς τη διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2024, μιας και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης, τόσο ως προς την ΕΡΤ όσο και ως προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ραδιοτηλεοπτικού μας φορέα.

Πάντως, ήδη μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους, μέσω ραδιοτηλεοπτικών συνεντεύξεών τους, να βρεθούν στη σκηνή της Eurovision 2024, μερικοί εκ των οποίων είναι η Έλενα Παπαρίζου, η Ελένη Φουρέιρα, ο Σαρμπέλ, η Τάμτα, η Καλομοίρα, η Josephine, η Marseaux, ο Good Job Nicky αλλά και η Lila.

Αναφορικά με την Κύπρο, o γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο πως ο εκπρόσωπος του νησιού στη Eurovision 2024 θα προκύψει μέσα από ένα talent show.

Ο πρώην πρόεδρος του OGAE Greece, Αντώνης Καρατζίκος, μόλις λίγες ημέρες μετά τον τελικό της Eurovision 2023, ανέφερε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του ALPHA πως το talent show από το οποίο θα προκύψει ο εκπρόσωπος της Κύπρου στον επόμενο ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, θα είναι το «Fame Story».

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close