Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021
Με περισσότερους από 18.000 επισκέπτες στην κυρίως έκθεση και 4.000 θεατές στις παράλληλες εκδηλώσεις η Mπιενάλε Λάρνακας κατάφερε από την πρώτη στιγμή να γίνει η μεγαλύτερη διεθνής καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ στην χώρα μας.
Παρά την επιβεβλημένη αναβολή του 2020 λόγω της πανδημίας η δεύτερη έκδοση της Λάρνακα Μπιενάλε θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο 2021 και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην στήριξη και προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος της Κύπρου τόσο τοπικά όσο και στο εξωτερικό. Η οργανωτική ομάδα της Μπιενάλε έχει προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια που αφορούν την πανδημία, ούτως ώστε η διεξαγωγή της Μπιενάλε να πραγματοποιηθεί υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Η πρώτη Μπιενάλε Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε το 2018, αποτέλεσε την πρώτη Διεθνής διοργάνωση αυτού του τύπου που έγινε ποτέ στην χώρα μας και στέφθηκε με τεράστια επιτυχία ξεπερνώντας κάθε προσδοκία σε όλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης, της επισκεψιμότητας και της προβολής.
Η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της Λάρνακα Μπιενάλε 2021 θεωρείται ήδη δεδομένη λαμβάνοντας υπόψη ότι 1 μήνα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής καλλιτεχνών έχουν ληφθεί αιτήσεις από 35 χώρες .
Θέμα της 2ης Μπιενάλε θα είναι τα ''Ατέλειωτα όρια' υπό την επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη. Την διεθνή κριτική επιτροπή πέραν του επιμελητή, απαρτίζουν ο κριτικός και επιμελητής τέχνης από το Μιλάνο Jean Blanchaert , η επικεφαλής επιμελήτρια της Μπιενάλε Φλωρεντίας Δρ Melanie Zefferino, η Πρόεδρος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. Κατίνα Κώστα και ο γλύπτης Κίκης Πάτσαλος.

Κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε εκτός από την κυρίως έκθεσης που θα φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Πιερίδη και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, θα οργανώνονται επισκέψεις από σχολεία, οργανωμένες περιηγήσεις από τουρίστες – πολιτιστικά ιδρύματα- καλλιτεχνικές ομάδες και θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως, θέατρο, μουσική, χορός, διαλέξεις, εργαστήρια κλπ. Συνδιοργανωτής της Λάρνακα Μπιενάλε είναι ο Πολιτιστικός όμιλος Λάρνακας ΑΡΤΙΟΝ. Συνεργάτες το επιμελητήριο καλών τεχνών Κύπρου Ε.ΚΑ.ΤΕ. ο παγκόσμιος οργανισμός WAVA (Word Association of Visual Arts ) και αριθμός ΜΚΟ και πολιτιστικών φορέων. Υποστηρικτής ο Δήμος Λάρνακας.
Ως διοργανωτές σκοπός μας είναι όπως η Μπιενάλε Λάρνακας παραμείνει μια διοργάνωση υψηλών διεθνών προδιαγραφών η οποία εκτός των άλλων, ως θεσμός τοποθετεί την χώρα μας στο χάρτη των παγκόσμιων πολιτιστικών διοργανώσεων.
Το ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή καλλιτεχνών είναι ακόμα σε ισχύ και η τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 31 Μαρτίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες , αιτήσεις συμμετοχής, αλλά και τους τρόπους στήριξης των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στην ιστοσελίδα www.biennalelarnaca.com και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook | instragram | twitter | youtube | vimeo) @biennalelarnaca
Η υφάντρα Τέχνη
‘Τα χρονικά όρια της Λάρνακα Μπιενάλε άλλαξαν για να μείνει η ίδια.
Αν δεν άλλαζαν τα όρια της, τότε θα αναγκαζόταν να αλλάξει εκείνη.
Μπορεί οι συγκυρίες να μάκρυναν το ταξίδι προς τον τελικό σκοπό,
όμως ο χρόνος δεν ήταν κάτι που απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα την Τέχνη.
Από το 2020 ως την επιβεβλημένη αναβολή μέχρι το 2021 είναι
μονάχα ένας χρόνος διαφορά στο ημερολόγιο.
Στη ζωή μας όμως μοιάζει να πέρασαν αιώνες.
Διότι λογικά τόσο χρόνο θα χρειάζονταν τα γρανάζια της γης
να γυρίσουν και να αλλάξουν τα δεδομένα, οι προτεραιότητες, οι ανάγκες.
Ο κουρελιασμένος κοινωνικός ιστός άρχισε να ράβεται από μέσα ξανά.
Και η υφάντρα η Τέχνη δουλεύει διπλά μεροκάματα να προλάβει.
Όταν επιτέλους η ανθρωπότητα αναρρώσει και πάρει εξιτήριο από το σκοτάδι,
να μην τρομάξει απ’ αυτό που θα αντικρίσει όταν κοιταχτεί στον καθρέφτη’
Κείμενο: Βασίλης Βασιλειάδης , Επιμελητής Larnaca Biennale 2021

Σχετικά
EGGspression 26: Η δύναμη της απλότητας σε 36 εκφράσεις
Όταν η απλότητα γίνεται έμπνευση, ακόμη και ένα απλό σχήμα, μπορεί να αφηγηθεί 36 διαφορετικές ιστορίες
«Human Nature»: Η πρώτη ατομική έκθεση της Χριστιάνας Χαραλάμπους
Η έκθεση συγκεντρώνει πρόσφατα έργα που κινούνται ανάμεσα στο ένστικτο και τη συνείδηση, την ευθραυστότητα και την ανθεκτικότητα
Θάλασσα, Ουρανός και Γη: Έκθεση του Πόλυ Γερολεμίδη στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκροτείται ως ένα στοχαστικό εικαστικό σύνολο, όπου το τοπίο δεν λειτουργεί απλώς ως εικόνα, αλλά ως πεδίο εμπειρίας και εσωτερικής παρατήρησης
Πέραν των 150 εκδηλώσεων στη Βενετία για την Μπιενάλε
Στη Βενετία έχουν προγραμματιστεί 158 εκδηλώσεις για 470 καλλιτέχνες, επιλεγμένους από σύνολο 1.841 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από 48 διαφορετικές χώρες
Διεθνή ονόματα της σύγχρονης τέχνης σε έκθεση Λεμεσό από την Kapopoulos Fine Arts
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικές επιδόσεις το “20th Century Cypriot Art” Sale της Cypria Auctions
Ισχυρότερο αποτέλεσμα κατέγραψε έργο του Πολ Γεωργίου - Νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει την έκθεση «Windows of the Soul» της Μαρίας Λαδόμματου
Ένα ταξίδι έκφρασης, αντίληψης και εσωτερικής αναζήτησης.
EndoMarch Cyprus 2026: Όταν η τέχνη αποκαλύπτει το ορατό και το αόρατο πρόσωπο της ενδομητρίωσης
Μια συγκινητική καλλιτεχνική εμπειρία που φωτίζει τις αθέατες πτυχές της ενδομητρίωσης και φανερώνει τα δύο πρόσωπα μιας πάθησης που συχνά παραμένει αόρατη.
Στη Λεμεσό η έκθεση φωτογραφίας «Yes, I Can»
Οι ιστορίες που παρουσιάζονται, μας υπενθυμίζουν ότι ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο τον ανταγωνισμό, αλλά και το θάρρος
Οι Θαλασσοψυχισμοί της Ρένας Αρτεμίου στην Γκαλερί Αποκάλυψη
Η ζωγράφος αποδίδει το θέμα της μέσα από χρωματική και συνθετική αρτιότητα