Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2023
Ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ, είναι μια αμιγώς Κυπριακή, εκτοπισμένη επιχείρηση, εκδιωγμένη εδώ και 49 χρόνια από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξή του και την εκτεταμένη πλέον παρουσία του σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία, ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ δεν ξεχνά ποτέ τις μαρτυρικές, προσφυγικές του ρίζες, καθώς και τις θεμελιώδεις αξίες του, που καταγράφηκαν από τον ιδρυτή του κ. Ξάνθο Σαρρή στην Αμμόχωστο, το 1967.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ είναι χορηγός της εικαστικής έκθεσης “Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου, η ιστορία ενός συμβόλου” που διοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης κ. Μαρία Παφίτη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου.
Η εικαστική έκθεση με κεντρικό θέμα το περίφημο Προσφυγόσημο, το πασίγνωστο χαρακτικό του μεγάλου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου, καταγράφει την καλλιτεχνική διεργασία μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το “Κυπριωτάκι” (όπως αποκαλούσε το έργο ο δημιουργός του), εξετάζει την επίδρασή του στην κυπριακή καλλιτεχνική παραγωγή, αναδεικνύει το θέμα της προσφυγοποίησης και εστιάζει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Επιπλέον, το κεντρικό έργο της έκθεσης πλαισιώνεται από σημαντικά έργα άλλων καλλιτεχνών που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως το έργο του Γιώργου Σκοτεινού “Άλογα της Αμμοχώστου”, το έργο του Τηλέμαχου Κάνθου “Τρίπτυχο του ’74 Η Φυγή Ι”, καθώς και το έργο του Λευτέρη Οικονόμου “Αγκάθια, Σκηνές και Πρόσφυγες”.
Για τον Όμιλο ΕΥΡΗΚΑ, η χορηγία της έκθεσης “Προσφυγόσημο” αποτελεί τόσο υποχρέωση όσο και μεγάλη τιμή. Η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται μακριά από τη γενέθλιά γη, και εύχεται όπως “η επιστροφή που λαχταρά η καρδιά, ο νους και η ψυχή του κάθε Κύπριου, εδώ και μισό σχεδόν αιώνα, να επέλθει σύντομα.”
Η Έκθεση διοργανώνεται στο Σπίτι του Πολίτη, Λεωφόρος Ομήρου 38, Λευκωσία, και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Σχετικά
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου
Πάμε στο Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα για την πρώτη εντυπωσιακή έκθεση έργων «The Archive» των φοιτητών του πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Mε αφίσες, τυπογραφικές συνθέσεις, fashion collections, βίντεο, μικρού μήκους ταινίες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και websites
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Women in Focus: Η γυναίκα του 20ού αιώνα μέσα από το βλέμμα των μεγαλύτερων φωτογράφων της ιστορίας
Μια Εμβληματική Έκθεση Φωτογραφίας που θα καθηλώσει
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της