18 March-29 April 2023
Νέες Εκθέσεις , Arts & Culture

Μια υπέροχη έκθεση στο NiMAC

Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2023

Με έργα των: Μαρία Αναστασίου, Rahme Veziroglu, Ναταλί Γιαξή, Άννα Καννάβα, Μαρία Λοϊζίδου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Καίτη Παπαδήμα, Δανάη Στυλιανού, Μαρία Τουμάζου, Μαριάννα Χριστοφίδου

Επιμέλεια: Δήμητρα Ιγνατίου και Ιουλίτα Τουμαζή

Το πρότζεκτ του NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη) στρέφει το βλέμμα μας στην κινούμενη εικόνα. Το we can only begin to notice παρουσιάζει μια επιμελημένη επιλογή από μη-μυθοπλαστικά φιλμικά έργα από δέκα γυναίκες δημιουργούς από την Κύπρο και την κυπριακή διασπορά, οι οποίες χρησιμοποιούν το μέσο του φιλμ για να καταγράψουν καταστάσεις και πτυχές της πραγματικότητας των ιδίων ή άλλων. Το πρότζεκτ επανεξετάζει τη συνθήκη θέασης φιλμ εντός των ιδρυμάτων σύγχρονης τέχνης, ενώ δημιουργεί χώρο για συζητήσεις και στοχασμούς γύρω από την πολυσημία της έννοιας του γυναικείου βλέμματος, συμβάλλοντας στον διάλογο για το φύλο, την αναπαράσταση, το ανήκειν, τις ταξικές και φυλετικές ταυτότητες και τις δομές εξουσίας, στην Κύπρο και αλλού.

Εστιάζοντας σε έργα όπου οι δημιουργοί επιτρέπουν στα υποκείμενα να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τη δύναμή τους, αποφεύγοντας συνειδητά παραδοσιακά κινηματογραφικά μοντέλα αντικειμενοποίησης, οι επιλεγμένες ταινίες τύπου ντοκιμαντέρ θέτουν ερωτήματα γύρω από το τι κεντρίζει την προσοχή μας και τι συχνά λανθάνει αυτής, προσφέροντας ορατότητα μέσα από δομημένη αφήγηση, στοχαστικές καταγραφές, ποιητικούς προβληματισμούς και ημερολογιακά καταγεγραμμένα περιστατικά. Ακολουθώντας την ωμή πραγματικότητα της καθημερινότητας, καταγράφοντας και εκθέτοντας γεγονότα, λέξεις, απόψεις, σκέψεις και αναμνήσεις που συχνά θεωρούνται ασήμαντες ή δευτερεύουσες σε αντιδιαστολή με τις κυρίαρχες αφηγήσεις, προκύπτει ένα «άλλο» βλέμμα. Η κυπριακή πραγματικότητα και οι συνθήκες που την ορίζουν έχουν επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τα φιλμς, είτε αποτελώντας το θέμα ή το σκηνικό, είτε επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας την προσέγγιση των δημιουργών.

Η κύρια αίθουσα εκθέσεων του NiMAC μετατρέπεται σε αίθουσα προβολών με μία μοναδική μεγάλη οθόνη στην οποία η επιμελημένη επιλογή ταινιών προβάλλεται διαδοχικά, σε λούπα, επιδιώκοντας μια καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν και είτε να παρακολουθήσουν ολόκληρη την προβολή είτε να πραγματοποιήσουν πολλαπλές επισκέψεις. Δημιουργείται έτσι μια συνθήκη που επιτρέπει χώρο και χρόνο για την παρακολούθηση των έργων, χωρίς περισπασμούς. Πριν ή μετά την είσοδο στην αίθουσα προβολής, οι επισκέπτες καλούνται να περάσουν χρόνο στο commons room, που φιλοξενεί μια επιλογή σχετικών βιβλίων, αναφορών και πηγών και να συμμετέχουν σε συζητήσεις γύρω από τα φιλμς και την κινηματογραφική δημιουργία, πίνοντας καφέ ή τσάι.

Διάρκεια: 18 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2023 (το παράλληλο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης)

NiMAC
Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400
info@nimac.org.cy , www.nimac.org.cy, www.facebook.com/NiMACnicosia/

Οργάνωση: NiMAC
Με τη στήριξη: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφυπουργείου Πολιτισμού

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close