Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

«Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα στη Λευκωσία

Ένα έργο- γροθιά για οποιονδήποτε συντηρεί με αδιαφορία και ανοχή την κουλτούρα του βιασμού

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2023

Η Θεατρική Ομάδα POINT TO παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Μάριου Ποντίκα Ο ΓΑΜΟΣ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 18 Μαρτίου 2023 και θα παρουσιαστεί στο θέατρο Wherehaus 612 στη Λευκωσία.

gamosthumbnail_DSC_0368.jpg

Το έργο του Μάριου Ποντίκα Ο Γάμος αποτελεί ένα απο τα σπουδαιότερα κείμενα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Είναι μια γροθιά στο στομάχι για οποιονδήποτε συντηρεί με αδιαφορία και ανοχή την κουλτούρα του βιασμού. Ο συγγραφέας αφαιρεί τα προσωπεία από την οικογένεια, την κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη, αφήνοντας εκτεθειμένα τα πραγματικά πρόσωπα που κρύβονται κάτω από τις μάσκες. Πρόσωπα τόσο άσχημα που είναι πολύ δύσκολο να τα κοιτάζεις.Το έργο πιο σύγχρονο από ποτέ, σκληρό με μια ωμή ειλικρίνεια, σκιαγραφεί τα πατριαρχικά πρότυπα και στερεότυπα και την κοινωνική σύμπλεξη του σεξισμού, του μισογυνισμού, της τοξικής αρρενωπότητας, που μετατοπίζουν το βάρος της ενοχής από το θύτη στο θύμα. Το θύμα εξευτελίζεται, στιγματίζεται, και εγκληματικοποίηται.

gamos1thumbnail_17.jpg

Υπόθεση: Η μικρότερη κόρη μιας φτωχής οικογένειας, η Αφέντρα βιάζεται. Η οικογένεια της, η συντηρητική κλειστή κοινωνία και η δικαιοσύνη, την καταδικάζουν σε νέους ανελέητους ψυχολογικούς και λεκτικούς βιασμούς που την οδηγούν στην αυτοκτονία για να γλυτώσει. Όταν αποτυγχάνει να πεθάνει την αναγκάζουν να παντρευτεί τον βιαστή της για να ξεπλύνει την ντροπή.

Ο Μάριος Ποντίκας ουρλιάζει ένα «κατηγορώ» μέσα από το βουβό στόμα της Αφέντρας. Η σιωπή της λειτουργεί σαν καταλύτης, ώστε χωρίς την συμμετοχή της να αποκαλυφθεί η ωμή αλήθεια. Τοποθετεί έναν καθρέφτη μπροστά μας που αντικατοπτρίζει τους φόβους, τον συντηρητισμό και την ανοχή μας.

thumbnail_9.jpg

Τι φορούσε όταν την βίασαν; Τι γύρευε τέτοια ώρα έξω; Ποσό είχε πιει; Ε καλά! Το ήθελε λιγάκι!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κολοκοτρώνης

Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Ευαγγελία Ονουφρίου

Μουσική επιμέλεια: Χρίστος Καραγιάννης

Σχεδιασμός φωτισμού: Νικόλας Αρκαδίου

Κίνηση: Μαρί Τσαγικιάν Ιωάννου

Φωτογραφικό υλικό, Βίντεο: Ντέμη Εγγλέζου

Μακιγιάζ: Άντρη Τσελεπή

Προώθηση: Χρυστάλλα Καιάφα Αντωνίου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Κώστας Κωνσταντίνου, Παντελής Παπακωνσταντίνου, Εύα Μιλτιάδου, Ευαγγελία Ονουφρίου, Κατερίνα Κυριάκου, Χάρης Λάμπρου, Νικόλας Δημητρίου.

Παραστάσεις: 18, 19, 24,26,31 Μαρτίου και 2, 7, 8, 9, 21, 22, 23, 24 Απριλίου.

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30

Θέατρο:Wherehaus612, στη Λευκωσία.

Κρατήσεις/ Επικοινωνία: 99122552, 96160400

  • Στο τέλος ορισμένων παραστάσεων θα ακολουθήσουν συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες σχετικά με την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης, της ενδοοικογενιακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις μέρες που θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις στα τηλέφωνα κρατήσεων.
  • Μετά την πρεμιέρα, στις 18 Μαρτίου θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με την κυρία Ράνια Ευριπίδου, πρόεδρο και ιδρύτρια του ΊΡΙΣ Σωματείο ενάντια στη σεξουαλική βία.
  • Στο φουαγιέ του θεάτρου θα λάβει χώρα η έκθεση από το έργο Φιλοξένησε και ΕΣΥ μια ψυχή για το οποίο ασχολούνται εθελοντικά περισσότερες απο 100 γυναίκεςαπο όλη την Κύπρο και την Ελλάδα και εμπνεύστρια είναι η κυρία Ευριπίδου. Η έκθεση αποτελείται απο χειροποίητες κούκλες, με την κάθε μία να έχει τη δική της αληθινή ιστορία οποιασδήποτε μορφής βίας.
  • Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των δεκαέξι ετών
gamosthumbnail_1.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close