Δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2023
Το Thinker Maker Space του Κέντρου Αριστείας CYENS, φιλοξενεί την Παρουσίαση βιβλίου «ΑΠΟαποικιοΠΟΙΗΣΗ: Γλωσσοπλάσματα που μηχανές τζ̆αι πλάσματα».
''Η παρουσίαση εν’ αποτέλεσμαν της συνεργασίας ανάμεσα στην Υπόγεια Σκηνή, τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν τζ̆αι την καλλιτέχνην Αλεξίαν Αχιλλέως.
Το βιβλίον τούτον αποτελεί μιαν διερεύνησην των θεμάτων της αποικιοκρατίας/αποαποικιοποίησης, σε ιστορικόν αλλά τζ̆αι σε τεχνολογικόν πλαίσιον, που επήρεν περίπου έναν χρόνον για να ολοκληρωθεί. Στα πλαίσια τούτου του ππρότζ̆εκτ, εννιά κυπραίοι/ες λογοτέχνες/ιδες εκπαιδευτήκαν που τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν να γράφουν στην κυπριακήν ελληνικήν με έναν ομοιογενοποιημένον τρόπον. Με τα κείμενα που εγράφασιν κάθε εφτομάδαν για 4 μήνες, εκτίστηκεν μια βάση δεδομένων τζ̆αι εκπαιδεύτηκεν έναν μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, το πρόγραμμαν GPT-2, να μάθει να γράφει με τον ίδιον τρόπον. Στο τέλος, οι συγγραφείς εσυνεργαστήκαν με το GPT-2 τζ̆αι εσυγγράψασιν κείμενα με κοινόν σημείον αναφοράς την ερώτησην «Ίντάμπου καθορίζει έναν ανθρώπινον όν;».
Το βιβλίον παρουσιάζει τα τελικά κείμενα ―ή, όπως λαλεί τζ̆αι ο τίτλος του βιβλίου, τα τελικά γλωσσοπλάσματα. Πέραν τούτου, για να μπορεί ο/η αναγνώστης/τρια να έσ̆ει πρόσβασην στην ευρύτερην πολιτικήν διάστασην του ππρότζ̆εκτ, εσυμπεριληφθήκαν τζ̆αι τα δοκίμια της Αλεξίας Αχιλλέως τζ̆αι του Σπύρου Αρμοστή. Το κείμενον της Α. Αχιλλέως καλύπτει κάποια κύρια ηθικά ζητήματα της τεχνολογίας τζ̆αι της τεχνολογικής αποικιοκρατίας τζ̆αι αναλύει τα βήματα που εγίναν στο παρόν εγχείρημαν ώστε να το καταστήσουν μιαν εναλλακτικήν σε τούτα.
Που την άλλην πλευράν, ο Σ. Αρμοστής με το δοκίμιον του ανάλυσεν τον τρόπον που έμαθεν κυπριακά το μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης τζ̆αι τον τρόπον που μπορεί να αποτελέσει πηγήν συγγραφικής έμπνευσης κάτι τέθκοιον. Επίσης, το δοκίμιον του Σ. Αρμοστή παρουσιάζει τες ορθογραφικές επιλογές που εκάμαμεν για την γραπτήν απόδοσην της κυπριακής ελληνικής στην βάσην γραφογλωσσολογικών κριτηρίων. Γνωστοποιώντας τούντο σύστημαν γραφής που την μιαν, τζ̆αι διοχετεύκοντας στην κυπριακήν κοινότηταν εργαλεία γραφής όπως τον διορθωτήν τζ̆αι το πληκτρολόγιον της κυπριακής ελληνικής που την άλλην, προτείνουμεν έναν μοντέλλον τυποποίησης της γραφής της κυπριακής ελληνικής, το οποίον εννά εμπορούσεν εύκολα να υιοθετηθεί που πολλούς/ές τζ̆αι να βοηθήσει στην γλωσσικήν αποαποικιοποίησην της Κύπρου, η οποία συνδέεται άμεσα με το αποαποικιορατικόν παρελθόν της''.
Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο:
Μπορείτε να βρειτε λεπτομέρειες στη σελίδα του Πολυχώρου Συνεργείο, www.synergeio.org
*Με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός 2021–2025
Γεννικές πληροφορίες
Πού τζ̆αι πότε:
Πέμπτη 23/2 στο Thinker Maker Space του CYENS - Centre of Excellence στην Λευκωσίαν
Ώρα παρουσιάσεων: 18:30
*Η παρουσίαση θα γίνει στην ελληνοκυπριακή διάλεκτο

Σχετικά

Η αυθεντική συνταγή για πεντανόστιμο Bonet
Το ιταλικό γλυκό με μπισκότα που θα μιλήσει στην καρδιά σας


Μαγικά Χριστούγεννα σε 13 πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού μας!
Γιορτές με λάμψη, εξαιρετικές γεύσεις και πολλές εκπλήξεις




5 πολυτελή καταλύματα για cozy χριστουγεννιάτικες διακοπές στο βουνό
Ζεστοί χώροι σε όμορφα χωριά με όλες τις ανέσεις, για άνετη διαμονή


Πού θα ταξιδέψουν για τα Χριστούγεννα οι Κύπριοι: Οι «sold out» χώρες
Οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση



Στο Cap St Georges Hotel & Resort ανάβουν τα φώτα, αρχίζει η γιορτή!
Cap St Georges Christmas ‘Switch On’