Δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2023
Το Thinker Maker Space του Κέντρου Αριστείας CYENS, φιλοξενεί την Παρουσίαση βιβλίου «ΑΠΟαποικιοΠΟΙΗΣΗ: Γλωσσοπλάσματα που μηχανές τζ̆αι πλάσματα».
''Η παρουσίαση εν’ αποτέλεσμαν της συνεργασίας ανάμεσα στην Υπόγεια Σκηνή, τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν τζ̆αι την καλλιτέχνην Αλεξίαν Αχιλλέως.
Το βιβλίον τούτον αποτελεί μιαν διερεύνησην των θεμάτων της αποικιοκρατίας/αποαποικιοποίησης, σε ιστορικόν αλλά τζ̆αι σε τεχνολογικόν πλαίσιον, που επήρεν περίπου έναν χρόνον για να ολοκληρωθεί. Στα πλαίσια τούτου του ππρότζ̆εκτ, εννιά κυπραίοι/ες λογοτέχνες/ιδες εκπαιδευτήκαν που τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν να γράφουν στην κυπριακήν ελληνικήν με έναν ομοιογενοποιημένον τρόπον. Με τα κείμενα που εγράφασιν κάθε εφτομάδαν για 4 μήνες, εκτίστηκεν μια βάση δεδομένων τζ̆αι εκπαιδεύτηκεν έναν μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, το πρόγραμμαν GPT-2, να μάθει να γράφει με τον ίδιον τρόπον. Στο τέλος, οι συγγραφείς εσυνεργαστήκαν με το GPT-2 τζ̆αι εσυγγράψασιν κείμενα με κοινόν σημείον αναφοράς την ερώτησην «Ίντάμπου καθορίζει έναν ανθρώπινον όν;».
Το βιβλίον παρουσιάζει τα τελικά κείμενα ―ή, όπως λαλεί τζ̆αι ο τίτλος του βιβλίου, τα τελικά γλωσσοπλάσματα. Πέραν τούτου, για να μπορεί ο/η αναγνώστης/τρια να έσ̆ει πρόσβασην στην ευρύτερην πολιτικήν διάστασην του ππρότζ̆εκτ, εσυμπεριληφθήκαν τζ̆αι τα δοκίμια της Αλεξίας Αχιλλέως τζ̆αι του Σπύρου Αρμοστή. Το κείμενον της Α. Αχιλλέως καλύπτει κάποια κύρια ηθικά ζητήματα της τεχνολογίας τζ̆αι της τεχνολογικής αποικιοκρατίας τζ̆αι αναλύει τα βήματα που εγίναν στο παρόν εγχείρημαν ώστε να το καταστήσουν μιαν εναλλακτικήν σε τούτα.
Που την άλλην πλευράν, ο Σ. Αρμοστής με το δοκίμιον του ανάλυσεν τον τρόπον που έμαθεν κυπριακά το μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης τζ̆αι τον τρόπον που μπορεί να αποτελέσει πηγήν συγγραφικής έμπνευσης κάτι τέθκοιον. Επίσης, το δοκίμιον του Σ. Αρμοστή παρουσιάζει τες ορθογραφικές επιλογές που εκάμαμεν για την γραπτήν απόδοσην της κυπριακής ελληνικής στην βάσην γραφογλωσσολογικών κριτηρίων. Γνωστοποιώντας τούντο σύστημαν γραφής που την μιαν, τζ̆αι διοχετεύκοντας στην κυπριακήν κοινότηταν εργαλεία γραφής όπως τον διορθωτήν τζ̆αι το πληκτρολόγιον της κυπριακής ελληνικής που την άλλην, προτείνουμεν έναν μοντέλλον τυποποίησης της γραφής της κυπριακής ελληνικής, το οποίον εννά εμπορούσεν εύκολα να υιοθετηθεί που πολλούς/ές τζ̆αι να βοηθήσει στην γλωσσικήν αποαποικιοποίησην της Κύπρου, η οποία συνδέεται άμεσα με το αποαποικιορατικόν παρελθόν της''.
Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο:
Μπορείτε να βρειτε λεπτομέρειες στη σελίδα του Πολυχώρου Συνεργείο, www.synergeio.org
*Με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός 2021–2025
Γεννικές πληροφορίες
Πού τζ̆αι πότε:
Πέμπτη 23/2 στο Thinker Maker Space του CYENS - Centre of Excellence στην Λευκωσίαν
Ώρα παρουσιάσεων: 18:30
*Η παρουσίαση θα γίνει στην ελληνοκυπριακή διάλεκτο

Σχετικά

Η Wizz μόλις ανακοίνωσε πτήσεις σε δύο νέους, συναρπαστικούς προορισμούς
Ανακαλύψτε την Βενετία και την Τούζλα με κατευθείαν πτήσεις απο την Λάρνακα

Αυτό είναι το πιο βρώμικο σημείο σε ένα αεροπλάνο – και δεν είναι η τουαλέτα
Μπορεί να «φιλοξενεί» από χαρτομάντηλα και τσίχλες μέχρι μισοφαγωμένα φαγητά – Θα το χρησιμοποιήσετε ξανά;

Eurovision: Αντιδράσεις για το νέο λογότυπο με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων
Το χειρόγραφο σχέδιο απλοποιήθηκε σε ένα ενιαίο σήμα, διατηρώντας την χαρακτηριστική «καρδιά» στο κέντρο

Ιδανικοί προορισμοί για solo travelers
Εξερευνήσετε τον κόσμο με τους δικούς σας ρυθμούς και να δοκιμάσετε πράγματα

10 κορυφαίες βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες
Το Lonely Planet προτείνει 10 περιπέτειες σε όλο τον κόσμο για τους λάτρεις της βιωσιμότητας

15% έκπτωση για ταξίδια με την Ryanair σε υπέροχους ευρωπαϊκούς προορισμούς
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι σήμερα, άμεσα και οικονομικά

20+1 γνωστά-άγνωστα εξωκκλήσια της Κύπρου αφιερωμένα σε αγίους με σπάνια ονόματα
Ένα ταξίδι στο νησί με στάσεις σε μικρούς ναούς αφιερωμένους σε αγίους με παράξενα ονόματα

Η «Βασίλισσα της Κεταμίνης» δηλώνει ένοχη για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
Η Σάνγκα είναι αντιμέτωπη με βαρύτατες ποινές

Στους 36 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Πότε αναμένεται άνοδος
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

10 από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στην Κύπρο
Η μαγεία της Κύπρου μέσα από βίντεο και εικόνες

Aύγουστος στο βουνό: Last minute διακοπές, σε 20 μοναδικά καταλύματα!
Καλοκαιρινή εξόρμηση και διαμονή στα ορεινά της Κύπρου για δροσερές διακοπές

Καιρός: Στους 36°C σήμερα η θερμοκρασία – Σταδιακή άνοδος μέχρι την Πέμπτη
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού